Због инцидената и првокација Русија напустила заседање

Организација за Црноморску сарадњу

Украјина направила скандал на заседању Парламентарне скупштине Организације за црноморску економску сарадњу  у Београду

 

  • Украјина током гласања о мандатима, затражила је да се мандати не продуже представницима Русије
  • Украјински посланици током данашњег заседања, понашали су се веома некоректно, вичући и правећи метеж по сали, стално се јављајући за реч и ометајући рад осталих учесника скупа
  • На захтев украјинске стране гласало се о овлашћењима руских посланика за рад у организацији, а против тих овлашћења гласали су, поред украјинских посланика, представници Албаније, Румуније, Бугарске, Грузије, Грчке и Северне Македоније
  • Руска делегација је због украјинског инцидента напустила седницу и до даљњег обуставила плаћање чланарине за ту организацију.
  • Украјинска делегација је данашње заседање претворила у лакрдију, догодила се политичка акција коју је подржао део делегација из земаља НАТО, који је овај скандал и организовао
  • Руска делегација открива какве могу бити последице украјинског скандала у Београду

Због испада Кијева на заседању генералне скупштине ПС Организације за црноморску сарадњу у Београду, руска делегација је одлучила да напусти седницу и прекине са уплатом чланарине за Парламентарну скупштину Организације за црноморску економску сарадњу, саопштио је шеф руске делегације.

Коментаришући испаде украјинске делегације током заседања, шеф руске парламентарне делегације Олга Тимофејева рекла је да је Скупштина заправо „условно говорећи потписала себи смртну пресуду“ јер није могуће замислити ту организацију без Русије, подсетивши да је Русија ту организацију стварала пре 30 година.

Шеф руске парламентарне делегације Олга Тимофејева осудила је провокацију Украјине

“То се данас претвара у циркус и лакрдију – да неко има право да каже да му се овај или онај посланик не свиђа. Ми смо парламентарци и сенатори РФ и бранимо позицију своје земље. Зато данас не налазимо да је потребно да будемо са људима који не поштују пре свега своје бираче и штите интересе туђих земаља. Доносимо одлуку о обустави уплате чланарине за организацију зато што данас без конструктивног односа, без здравог разума рад овде је апсолутно бесмислен и бескорисан“, рекла је Тимофејева након што је руска делегација напустила заседање генералне скупштине ПС Организације за црноморску сарадњу у Београду.

Украјинска делегација је пред почетак седнице истакла испред свог стола своју националну заставу исписану паролама.

Током гласања о мандатима, чланови украјинске делегације су затражили да се мандати не продуже руским представницима, након чега је руска делегација напустила седницу.

Како је рекао члан делегације Константин Затулин, украјинска делегација је данашње заседање претворила у лакрдију, истакавши да се догодила политичка акција коју је подржао део делегација из земаља НАТО.

„Веома жалимо што се то догодило на територији Србије која није упитна по том питању. Србија нас је подржала, али на жалост, иако је председавајући, није успела или да одложи то питање или да на њега некако утиче“, рекао је Затулин.

Природно је, додао је Затулин, да нећемо трпети никакав суд ван Русије над грађанима Русије, били они посланици или не.

Црноморска сарадња 12 земаља је прекинута у организацији НАТО земаља, сматра Русија

Он је поручио да „нико и никада неће искључити Русију из Црног мора“.

У београдском хотелу „Хилтон“ раније је отворено 60. Заседање генералне скупштине ПС Организације за црноморску сарадњу на којој учествује и делегација Украјине.

Заседање је отворио председник Скупштине Србије Владимир Орлић а говорио је и шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

Руси о последицама Украјинског инцидента

После скандала који су украјински посланици приредили усред Београда, на заседању Парламентарне скупштине Организације за црноморску економску сарадњу, чланови руске делегације поручују: Сад могу да се договарају шта хоће, без Русије им то ништа не вреди.

Руска делегација је због украјинског инцидента напустила седницу и до даљњег обуставила плаћање чланарине за ту организацију.

„Захвални смо Србији као председавајућем на труду који је уложила у организацију скупа и жао нам је што се све то догодило на њеној територији“, каже за Спутњик шефица руске делегације Олга Тимофејева.

Украјинска делегација је пред почетак данашње, 60. седнице Парламентарне скупштине Организације за црноморску сарадњу у београдском хотелу „Хилтон“ истакла испред свог стола националну заставу исписану паролама, a током гласања о мандатима, затражила је да се мандати не продуже представницима Русије.

Русија неће напустити Организацију
Чланство Русије биће замрзнуто до даљег, док се не врати здрав разум код делегације Украјине, истиче Тимофејева

Говорећи о последицама данашњег скандала, Тимофејева је нагласила да Русија не напушта ту организацију, јер је њен оснивач и највећа и најважнија земља у црноморском региону.

„Не одлазимо из организације, односно не прекидамо стопроцентно комуникацију с нашим колегама посланицима, али ће наше чланство бити замрзнуто док се не врати здрав разум, јер разговор на овај начин једноставно не функционише“, нагласила је Тимофејева.

Према њеним речима, рад организације је последњих година веома исполитизован, а украјински посланици, уз подршку земаља које су и чланице НАТО-а, ометају њен рад.

„Ова парламентарна асоцијација постоји 30 година и њен главни задатак, односно наш, био је да као посланици успостављамо сарадњу и да решавамо проблеме у разним сферама, као што су туристичка, економска, дакле у свим областима у којима можемо да помогнемо својим бирачима и да развијамо економију. Рад организације је, међутим, последњих година веома исполитизован, а понашање украјинских посланика је крајње дрско и није у складу с парламентарним духом“, рекла је Тимофејева.

Она је подсетила да су украјински посланици и раније, уз подршку западних земаља, доводили у питање рад организације, тражећи да се не потврди чланство посланика с Крима, али да је ситуација сада „отишла корак даље“.

Украјинци викали и правили метеж, вређали Русе и Русију

Члан руске делегације Константин Затулин је навео да су се украјински посланици током данашњег заседања, понашали веома некоректно, вичући и правећи метеж по сали, стално се јављајући за реч и ометајући рад осталих учесника скупа, упркос настојањима председавајућег из Србије да ситуацију стави под контролу.

„Они не могу да дишу исти ваздух са нама, да седе поред нас. Одмах су почели да вређају, да захтевају гласање“, рекао је Затулин.

На захтев украјинске стране гласало се о овлашћењима руских посланика за рад у организацији, а против тих овлашћења гласали су, поред украјинских посланика, представници Албаније, Румуније, Бугарске, Грузије, Грчке и Северне Македоније која је тек примљена у асоцијацију.

„Ако Русија не учествује у раду ове организације, не разумем о чему уопште могу да разговарају. Руска обала Црног мора је највећа, Русија је најважнија када је реч о економској сарадњи. Ова организација, као и многе друге, постала је талац актуелних глобалних догађаја“, закључио је Затулин.

Организација за црноморску економску сарадњу је основана 25. јуна 1992. године када су шефови држава једанаест земаља у Истанбулу потписали Декларацију и Босфорски договор.

Земље оснивачи су Азербејџан, Албанија, Бугарска, Грузија, Грчка, Јерменија, Молдавија, Румунија, Русија, Турска и Украјина, а након приступања Србије и Црне Горе априла 2004. године, организација броји 12 земаља.

Линк

https://sputnikportal.rs/20221207/ekskluzivno-ruska-delegacija-otkriva-kakve-mogu-biti-posledice-ukrajinskog-skandala-u-beogradu-1147484333.html

…………………………………………

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Осиромашени уранијум доводи до повећања обољелих од малигних тумора

Prenosimo

Српско-македонско »братство« — из другог угла

Gost autor

Горди Албион и његови геноциди по свету

Јово
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x