ЗАХТЕВ АКАДЕМИКА БАСТЕ И ОЦИЋА ДА СЕ ИЗБОРНИ ПРОЦЕС У САНУ ОДЛОЖИ

Одложити изборе у САНУ због нерегуларности

ЗБОГ НЕДОВОЉНЕ ТРАНСПАРЕНТНОСТИ И ГРУБОГ КРШЕЊА СТАТУТА И ЗАКОНА,  ИЗБОРЕ ОДГОДИТИ ДО ОКОНЧАЊА ВАНРЕДНОГ СТАЊА

 

  • Откуд Чавошком пророчке способности да зна месецима унапред ко ће од кандидата бити изабран за члана САНУ
  • Недопустиве радње и понашање Чавошког којим је угрожена не само регуларност изборног процеса већ и сâм изборни процес
  • Сматрамо да су се стекли услови да САНУ одмах покрене поступак за смењивање академика Косте Чавошког са места секретара Одељења друштвених наука (ОДН).

Писмо упућено:

САНУ

Извршни одбор Председништва (ИО П)

академик Антоније Ђорђевић, председник Изборне комисије

Поштовани,

у последњих неколико месеци неразборито, осионо и противправно понашање академика Косте Чавошког превршило је сваку меру и захтева хитно предузимање казнених мера у оквирима САНУ, како читав скандал не би ескалирао и постао предмет црних хроника у средствима информисања. а коначно и предмет судског поступка.

Чавошки: Све је већ договорено око избора нових академика!?!

На скупу Одељења друштвених наука (ОДН) 2. децембра 2020. он је одбио да стави на дневни ред захтев академика Басте и Оцића за његову оставку, у писаној форми образложен и прочитан на поменутом скупу. Он је одбио сваки разговор на ту тему, јер себе сматра успешним секретаром који ће сâм поднети оставку на то место ако у изборном циклусу 2021. ОДН добије мање од три нова члана.

Он однекуд зна да ће та три члана бити изабрана тајним гласањем на изборној скупштини. На питање Оцића откуд њему такве пророчке способности, он је одговорио да је „тако договорено“. Шта је договорено, ко и када је то договорио? Питао је Оцић.

Оцић: Нећемо дозволити намештање избора за чланове САНУ
Баста: Због одбране наших права обратићемо се суду

Чавошки је рекао да је одлучено да ОДН кандидује седам кандидата, од којих ће (на тајном гласању у ОДН) проћи пет, а на изборној скупштини три (опет тајним гласањем или можда вишекратним бројањем гласова, као на изборима 2018, када је Чавошки био члан Изборне комисије, напомена Ч.О.).

Осим тога, Чавошки нас је обавестио да је „одлучено“ да ОДН не прихвати ни једну кандидатуру „са стране“, изузев кандидата Огранка у Новом Саду.

Стога Чавошки одбија да ОДН узме у било какво разматрање предлог кандидата који су поднели академици Баста и Оцић и који му је у писаној форми уручен на скупу од 2. децембра 2020. Међутим, већ на том састанку нису ствари кренуле како је „одлучено“. Наиме, на делимично тајном, а делимично јавном гласању (академик Т. Варади и А. Лошонц, дописни члан су гласали јавно, електронским путем, и то за свих 7 кандидата) нису прошли сви планирани фаворити, тако да је Чавошки, збуњен резултатима гласања, изјавио да ће он лично средином јануара 2021. саопштити ко је „прошао“ у следећи круг (!).

Приликом (тајног) гласања у другом кругу (1. фебруара 2021) пропала су два „жељена“ кандидата (добили су свега два гласа). Чавошки је рекао да ће он накнадно да одлучи да и ове кандидате „врати“, тј. укључи у магичну бројку од пет кандидата одељења. Оцић га је упозорио да то не чини и да ће обавестити председника Изборне комисије о његовом понашању којим угрожава не само регуларност изборног процеса већ и сâм изборни процес. Тај процес се и иначе одвија у условима недовољне транспарентности, лобирања и тсл., што чини оправданим све гласније захтеве у САНУ да се читав изборни процес одгоди до окончања ванредног стања наметнутог пандемијом.

Баста и Оцић тражиће правду на суду

Узгред, на скупу ОДН од 1. фебруара 2021. Чавошки је одбио све допуне дневног реда које су предложили академици Баста и Оцић. Дакако, није хтео ни да чује било шта о својој оставци. Захтев за оставку на овом скупу је (по други пут) прочитан и у писаној форми поново уручен члановима ОДН. За случај да се захтев од 1. децембра 2020. негде загубио.

На основу свега реченог, сматрамо да су се стекли услови да ИО Председништва одмах покрене поступак за смењивање академика Косте Чавошког са места секретара ОДН-а.

Уколико ИО Председништва САНУ стане у заштиту Чавошког и подржи његове злоупотребе положаја, бићемо принуђени да се ради одбране наших права и достојанства обратимо надлежном суду.

С поштовањем

Данило Н. Баста

Часлав Оцић,

редовни чланови САНУ

У Београду, 21. марта 2021.

0 0 votes
Article Rating

Related posts

РАЂА ЛИ СЕ ДРУГАЧИЈИ, A БОЉИ СВЕТ

Јово

Трамвај звани жеља

Јово

Упозорење немачког министарства унутрашњих послова

Јово
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x