Застрашујуће размере отимачине од грађана

ВУК ОБРАДОВИЋ ЕКСКЛУЗИВНО ЗА „ПОЛИТИКУ”

 

 • Већ после недељу дана интензивне истраге откривене енормне пљачке и злоупотребе бивших властодржаца, каже председник Комисије за испитивање злоупотреба у привреди и финансијском пословању. –
 • Само од једнократног пореза на екстрапрофит у време санкција држава очекује пола милијарде марака прихода.-
 • У борби против корупције иде се до краја

25. фебруар 2011.

Интервју водио: Јово Вукелић

Тачно пре седам дана Влада Републике Србије основала је Комисију за испитивање злоупотреба у области привреде и финансијског пословања, а за њеног председника  је изабран потпредседник српске владе Вук Обрадовић.

Та вест изазвала је  велику пажњу јавности, јер грађани са нестрпљењем  очекују да се открију кривци за енормне крађе и пљачкају наше привреде, државне и друштвене имовине.

Ко је и колико крао

То је био главни повод за разговор са Вуком Обрадовићем, потпредседником владе Србије и председником ове комисије.

Факсимил прве стране “Политике”

-Знам да наша јавност много очекује од резултата рада Комисије и да је с правом врло нестрпљива. Грађани желе да се утврди ко их је пљачкао последњих дванаест година и, исто тако, очекују да се огромна богатства из приватних џепова  врате у државну касу, као и да такви појединци стану пред лице правде – истиче Вук Обрадовић и додаје:

-Желим да јавност упознам са пословима којима ћемо се бавити како би свако знао шта истражујемо  и испитујемо. Многе грађане опљачкале су наше банке и испитаћемо шта се десило са „старом девизном штедњом“, ко су носиоци колективне  и личне одговорности за њен нестанак. Где је тај силни новац наших штедиша  и какве су могућности  да се тај новац што пре врати грађанима? Посебно ћемо истраживати  рад тзв. пирамидалних  банака и штедионица какве су  биле „Дафимент“ и „Југоскандик“ банка. Грађани ће сазнати каква је била улога државних и јавних личности  у формирању ових финасијских институција, али и како су те личности располагале тим средствима и имале привилегован положај.

Један од главних послова Комисије биће и испитивање судбине примиране емисије. Тачно ће се утврдити ко је добијао новац из примарне емисије, како је коришћен и како је стваран екстрапрофит у тим операцијама. Све банке и појединци који су били повлашћени, „уз власт“ мораће да држави врате оно што су стекли због повлашћеног положаја. Обрадовић наглашава да се ту неће стати.

-Сазнаћемо и објавићемо ко је био у прилици да купује девизе на међубанкарском тржишту по курсу драстично нижем од тржишног. Биће позвани на одговорност они који су те механације омогућавали  и који су, такође, нелегално због добијања тих привилегија стицали материјалну корист.

Кријумчарење алкохолним пићима је врло распрострањено

Приоритет у реду Комисије биће утврђивање злоупотреба у увозу и трговини нафтним дериватима, цигаретама и дуваном, алкохолним пићем, кафом, житом и другим стратешким производима. Комисија већ ради на утврђивању монопола оних који су имали ексклузивно право на добијање увозно- извозних дозвола за послове у којима је оствариван огроман профит. Зна се, такође, да је било много злоупотребе фонда робних резерви, буџетских средстава, јавних фондова и јавних предузећа.

Комисија посебну пажњу обраћа на злоупотребе у додељивању, коришћењу и враћању динарских и девизних кредита из Фонда за развој Републике Србије.

Фонд за развој Републике Србије служио је за богаћење функционера, па су га грађани назвали “Фонд за пљачку”

Детаљно испитивање приватизације

Под лупом ће се наћи и испитивање поступака приватизације неколико највећих предузећа у Србији. То су: „Галеника“, „Телеком“, „Рапид“, „Аероинжињеринг“, „Дијамант“, „Техногас“ и „Мобтел“.

О овом послу Обрадовић каже:

 • На предлог Министарстава за привреду и приватизацију формирали смо посебну комисију која ће се бавити испитивањем извршених приватизација. У групу таквих предузећа спада и Ваша кућа „Политика“ АД.

На крају навођења послова којима ће се бавити Комисија, Обрадовић наводи откривање трагова огромним сумама новца које су изнете из земље. Али, овде морамо бити свесни да нећемо моћи да уђемо у траг сваком динару.

 • Како и у каквом року мислите да урадите овако обиман посао?
 • Формирали смо посебне екипе стручњака, експерта, које ће се бавити сваким од наведених питања. Значи, сваки тим специјалиста бавиће се једном од наведених области злоупотреба и у саставу ових тимова су врло способни људи кадри да уђу у траг малверзацијама. Имамо компетентне људе, они већ увелико раде, без велике помпе, врло тежак и одговоран посао. Први извештај мораћемо да поднесемо влади најкасније за 60 дана, значи до 15. априла. Али, ми ћемо многе неправилности објавити вероватно и раније, а и после овог рока надам се да ће нам Влада Србије дати нови рок за нови извештај, јер ћемо сигурно имати још посла. Али, кључне малверзације објавићемо до половине априла.

Велика овлашћења Комисије

 • Каква су овлашћења Комисије?

– Врло велика јер она има право да тражи од свих државних органа и институција обавештења и прецизне податке о њиховом раду. Комисија има право да ангажује стручне и професионалне организације и тимове из земље и иностранства у овом великом послу. У пуној мери ослањаћемо се на рад надлежних органа МУП-а, судских и правосудних институција.

 • У јавности се чују мишљења и сумње да влада намерава бескомромисно обрачуна са корупцијом, криминалом, пљачком. Да ли ће влада имати обзира према онима који су блиски новој власти?

– Не видим ниједног члана владе који је против тога да се ствари ис-терају до краја. Борићемо се да утврдимо истину о криминалним радњама. Зар мислите да бих пристао да се прихватим овог посла а да се нисам унапред одлучио да идем у потпуно рашчишћавање злоупотреба. Ми то једноставно морамо да урадимо, ми смо дужни грађанима Србије да дамо одговор на питање – ко је и како опљачкао овај народ и државу и да ставимо једном тачку на овај мучни период у историји наше нације и државе. Свестан сам многих проблема које ћемо имати у раду па и покушаја да се Комисија скрене са овог пута. Али, ја уверавам грађане да смо одлучни да ово решимо у складу са обећањима која смо им дали. У томе ћемо бити крајње принципијелни и доследни. Ако у нашој истрази будемо наишли и на неког из садашње власти нећемо се заустављати нити попуштати.

………………………..

Највећа пљачка – зајам за привредни препород Србије 

Један од главних послова Комисије биће да се утврди како је дошло до једне од „највећих пљачки у историји ове државе”, пљачке новца који су многи наши грађани из земље и иностранства дали за Зајам за привредни препород Србије. О томе Обрадовић каже:

– Зна се ко је стајао иза овог посла и дужни смо грађанима да коначно кажемо истину о судбини њиховог новца. То је била највећа, али и најдрскија пљачка и новац мора свима бити враћен, ако желимо да стекнемо поверење грађана у рад банака, штедњу, улагање новца…

………………………..

Скоро сви српски политичари су опседнути да дођу у посед вила на Дедињу и Кошутњаку

…………………….

Састав комисије

Комисија има 11 чланова, а поред Вука Обрадовића, председника, у саставу су: Млађан Динкић, гувернер НБЈ, Душан Михајловић, министар унутрашњих послова, Божидар Ђелић, министар финансија, Александар Влаховић, министар за привреду и приватизацију, Марија Рашета-Вукосављевић, министар саобраћаја и телекомуникација, Драгослав Шумарац, министар урбанизма, Слободан Милосављевић, министар трговине и туризма, Горан Новаковић, министар енергетике, Слободан Вуковић, инспектор МУП-а Србије за област привредног криминала, и Слободан Лаловић, секретар комисије.

………………………..

 • Каква су Ваша досадашња сазнања у овом послу?

– Знао сам да је ова земља и привреда разорена и пљачкана. Али, никада нисам могао ни да замис­лим размере ове пљачке. Готово да нема предузећа или институције у којој није било крађе. Људи из бившег режима понашали су се као да је држава њихова приватна прћија. Они су се са невероватном лакоћом поигравали милионима марака и долара, становима вредним неколико стотина хиљада марака, вилама. Као да су веровали да су вечити, да неће никада бити никакве контроле, да их никада нико неће питати: откуд вам толико богатство којим располажете.

……………..

О вилама и становима функционера

Антикорупциона комисија, како већ зову Комисију владе Србије за утврђивање злоупотреба, формирала је посебан тим за испитивање начина доделе станова и вила државним службеницима и функционерима, али и пословних објеката и земљишта. Како су дошли до тих станова, да ли су измирили све обавезе према држави већ се истражује врло интензивно. Далеко се одмакло и у провери злоупотреба у располагању пословног и стамбеног простора у власништву Републике Србије као и СРЈ на територији Србије.

………………..

По ономе што до сада знам потврђује се да је кршење законитости било огромно и скоро универзално. Корупција је добила такве размере да је довела друштво до метастазе. Готово да нема фирме која је чиста, да нема појединца који је био на функцији а да није упрљао руке. Појединци су стекли толика богатства која су и по највећим светским стандардима велика: поседују стотине милиона марака.

И то су стекли у време највеће беде и кризе у нашој земљи. Само по себи се подразумева да таква богатства нису могла бити стечена на легалан начин. Милошевић је изградио један систем у коме је потхрањивана похлепа појединаца.

……………….

Испитивање најтежих злоупотреба

Званично, задатак Комисије је да испита најтеже злоупотребе настале од 1989. до 13. фебруара 2001. године у области привреде, друштвених делатности и финансијског пословања, посебно у условима хиперинфлације и санкција међународних организација. Испитивање законитости приватизације великих предузећа и законитости додељивања и откупа репрезентативног стамбеног и пословног простора, такође је задатак ове владине комисије.

Уз то, у току је израда Нацрта закона о увођењу једнократног пореза на екстрадобит, односно имовину, који ће Скупштини Србије бити упућен ових дана.

…………………

Халапљивост је била „врлина” система и тако је он сваког свог човека могао да има на узди, да га контролише и чак и да га ухапси. Ми желимо да прекинемо са таквим поретком и да створимо нови амбијент и ново друштво у коме ће људи слободно радити и зарађивати. Зато идемо у радикалне промене и реформе.

 • И међународна заједница очекује од наше државе и друштва борбу против корупције и правну сигурност. Да ли се то тражи од нас на основу ваших сазнања

– Нема ниједног међународног контакта у коме инострани партнери не указују на неопходност да се у нашем друштву води борба против ове напасти. Нико неће да улаже у земљу у којој су грађани опљачкани као у нас. Зато ми имамо највећу могућу обавезу да овај посао урадимо квалитетно и одговорно. Реч корупција је била избачена у протеклој деценији из наших закона. Променићемо Кривични закон, извршићемо промене у полицији, правосудним органима, али ћемо увести и институцију омбудсмана у парламенту. Борба против корупције је владин приоритет, желимо да ово буде општенародна акција.

…………………….

О приватизацији „Политике

Наша кућа налази се међу осам највећих предузећа у Србији чији ће поступак приватизације испитати посебан тим стручњака у оквиру Комисије владе Србије за испитивање злоупотреба.

Према речима Вука Обрадовића кућа „Политика” има посебан значај у нашем друштву и њена улога у сфери информисања може остати кључна кад се утврде сви детаљи везани за процес њене приватизације.

………………..

 • Како ћете постићи ту општеприхваћеност код грађана?

– Тражићемо подршку синдиката, медија, невладиних организација, али ћемо и грађанима пружити потпуну заштиту и сигурност, али и анонимност у пријављивању криминалних радњи и злоупотреба.

 • И Ви и ја, као и велики број грађана, ево и сада, пушимо шверцоване цигарете, без икаквих ознака. Како против организованог шверца цигарета, алкохола, кафе…?
Шверц цигарета је најраспострањенији “бизнис” протеклих година у коме су се многи обогатили

– Шверцерски канали су били широм отворени, њих су омогућавале службе које су биле дужне да их спречавају. Ми се ових дана интензивно боримо против шверца, донели смо низ прописа и уредби да тај криминал зауставимо. О тим силним махинацијама јавност је већ делимично обавештена. Човек који је водио царину поигравао се милионима марака као да су били његови, а не државни и народни. Знаћемо ускоро у чијим је џеповима завршио тај новац.

Нема опроста за грехе

Обрадовић жели посебно да истакне да ће надлежни органи морати да покрећу истраге без икаквог чекања, а на основу извештаја Комисије.

– Неће бити опроста ни за кога и свако ће морати да ради свој посао. Међутим, има једна група људи која се енормно обогатила користећи своја познанства и везе, блискост са властима на врло вешт начин. Користили су недореченост правних прописа и међународне санкције, али и хиперинфлацију. Њих ћемо посебно обавезати у форми једнократног пореза на стечени екстрапрофит или да екстраимовину врате држави. Мислим да ће то бити у њиховом интересу. Када је земљи било тешко, када је читав народ сирмашио, они су долазили до великих богатстава. Сигуран сам да ћемо кроз форму једнократног пореза доћи до најмање пола милијарде марака. Тај новац ћемо користити за решавање кључних социјалних проблема, за оживљавање привреде и отварање нових радних места. Са некима од њих сам разговарао ових дана и утисак је да они разумеју ситуацију у којој се налазе и они и наша земља.

 • Да ли очекујете неприлике у бављењу овим послом, претње, притиске. Плашите ли се?

– Сваки озбиљан посао носи дозу ризика, овај посебно. Приступам овом послу са крајње поштеним намерама и нисам нимало забринут за сопствену безбедност. У том смислу нека се нико не нада да ћемо стати на пола пута без обзира на све ризике које носи овај посао – каже у разговору за „Политику” Вук Обрадовић, потпредседник српске владе.

______________

Објашњење читаоцима: Шта се све драматично догађало после неколико месеци (у мају и јуну 2001. ) са радом ове Комисије Владе Србије и њеним председником Вуком Обрадовићем  и његовом странком “Социјалдемократијом” је посебан друштвени феномен и добра илустрација одустајања нових власти ДОС-а, већ на самом почетку владавине, од оног што су обећали грађанима на изборима у октобру 2000. године. Политички сукоб Владе Србије и Вука Обрадовића кулминирао је његовим смењивањем са свих функција у влади ( са места председника Комисије и са места потпредседника Владе Србије) а потом и мучним сукобом у његовој партији. Обрадовићу је “спакована” сексуалана афера и он је постао “политички мртвац”, јер је сувише озбиљно ( и наивно) схватио свој посао и улогу председника Комисије за испитивање злоупотреба у области привреде и финансијског пословања, коју је добио.

Посебан прилог- текст о томе можете наћи на овом Блогу у Архиви текстова под датумом 9. мај 2001. године, са насловом “Како је политички елиминисан Вук Обрадовић”,  такође на основу текстова  из “Политике”.

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Напредњачки санитет

Славко

Војска Србије тренутно преживљава највећи кризу кадра у историји

Prenosimo

Опет о слому српске медицинске памети

Gost autor
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x