Забрањен увоз хране из Србије

Ембарго Белорусије на увоз хране из Србије од 27. јануара

  • Влада Белорусије је донела одлуку са циљем „да се осигура заштита националних интереса Белорусије“.
  • Ембарго уведен на увоз широког спектра прехрамбених производа из земаља које воде непријатељску политику према Белорусији.
  • На листи хране чији је увоз забрањен нашле су се месне прерађевине, со, кондиторски производи, млеко и млечни производи (са изузецима), орашасти плодови, воће, поврће, живе свиње, масти животињског порекла, кондиторски производи

Белорусија је укључила Србију и Лихтенштајн на листу земаља које подлежу ембаргу на прехрамбене производе, коју је Минск увео као одговор на санкције Запада, којима се недавно прикључила и Србија. Документ је објављен на правном порталу Белорусије. Санције Србији трајаће шест месеци.

Влада је донела одлуку са циљем „да се осигура заштита националних интереса Белорусије“.

Подсетимо, Белорусија је 1. јануара ове године увела ембарго на увоз широког спектра прехрамбених производа из земаља које воде непријатељску политику према њој.

Забрањен је увоз живих свиња из Србије у Белорусију

Сагласно уредби Владе „О примени посебних мера за одређене врсте робе“ донете у децембру 2021. године, забрана увоза односи се на низ производа из земаља ЕУ, САД, Kанаде, Норвешке, Албаније, Исланда, Северне Македоније, Уједињеног Kраљевства, Црне Горе, Швајцарске.

На листи хране чији је увоз забрањен нашле су се месне прерађевине, со, кондиторски производи, млеко и млечни производи (са изузецима), орашасти плодови, воће, поврће, живе свиње, масти животињског порекла, кондиторски производи и друго. Ембарго се неће односити на храну за бебе и неке друге артикле. Одредбе важе шест месеци. У случају даље негативне динамике односа листа забрањених производа може се допунити, прецизирано је у саопштењу.

Белорусија је одговорила на санкције које је Србија увела овој пријатељској земљи

Подсетимо, крајем децембра (22. децембра) прошле године Северна Македонија, Црна Гора, Србија, Албанија, као и Исланд, Лихтенштајн и Норвешка придружиле су се петом пакету санкција Европске уније против Белорусије. На овој новој санкционој листи ЕУ против Белорусије нашло се 17 физичких лица и 11 организација. На „црној листи“ ЕУ за Белорусију до сада су се нашла укупно 183 физичка лица и 26 организација.

ЛИНК

https://rs.sputniknews.com/20220129/belorusija-prosiruje-embargo-zabranjen-uvoz-hrane-iz-srbije-1133778291.html

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Неухватљива завера ћутања поводом смрти Владимира Цвијана

Славко

„Милосрдни анђео“ ММФ милосрднији од Вучића и владе Србије

Јово

Да се не замајавамо Косметом већ би уживали плодове европских вредности

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x