ЕПС, највеће предузеће у Србији  на ивици колапса и хиљада отказа

Донедавно најмодернији одлагач вредан десетине милиона евра је ове зиме упропашћен у Колубари

Алармантно саопштење Синдиката ЕПС-а: Следи потпуни и трајни губитак енергетске стабилности Србије

  • Односом министарства рударства и енергетике према ЕПС-у основна делатност, производња електричне енергије у термо сектору је угрожена и доведена у готово безизлазну ситуацију
  • Не виде се ефикасни и поуздани начини и методе који воде ка стабилизацији и нормализацији производње.
  • Нема јасне стратегије о даљем развоју ЕПС-а
  • Следи потпуни и трајни губитак енергетске стабилности Србије
  • Синдикат радника ЕПС ће, почев од председника Србије, премијера и надлежних министарстава затражити конкретне одговоре на сва питања у ЕПС која су од животног интереса за запослене и грађана Србије

Извршни одбор Синдиката радника ЕПС је на својој седници одржаној 18. априла 2022. године донео одлуку да запосленима у ЈП ЕПС-у изда саопштење којим би их ближе упознали са актуелним стањем у ЈП ЕПС и опасностима и последицама које такво стање доноси не само по запослене, већ и по енергетску стабилност Србије која Србију неминовно води у мрак – наводи се у саопштењу радницима ЕПС-а које потписује председник Синдиката радника Радослав Kрсмановић.

Наше Јавно предузеће се налази на ивици колапса. У дубокој је кризи која није везана само за катастрофално финансијско стање, већ што је још горе, не виде се ефикасни и поуздани начини и методе који воде ка стабилизацији и нормализацији производње.

Издвајање дистрибуције енергије из Електропривреде Србије је пре неколико година био још један корак ка приватизацији гиганта
Интересне групације већ дуже време смишљено и подмукло урушавају ЕПС

Основна делатност, производња електричне енергије у термо сектору је угрожена и доведена у готово безизлазну ситуацију пре свега односом министарства рударства и енергетике према ЕПС-у. Једноставно, јасне стратегије о даљем развоју ЈП ЕПС-а нема, а изгледа да је неће ни бити. Различите интересне групације већ дуже време смишљено и подмукло урушавају ЈП ЕПС и воде га ка тоталном слабљењу. РБ “Kолубара” никада није пала на овако ниске гране и никада није на овакав начин остављена на милост и немилост онима који желе њену пропаст у смислу да је технички спрече и онемогуће да оствари неопходну производњу угља чије би количине биле довољне да се обезбеди снабдевање термоелектрана у огранку ТЕНТ Обреновац. Неопходне инвестиције које су требале обезбедити благовремено отварање нових површинских копова, набавку нове опреме за експлоатацију угља у РБ “Kолубара” су у потпуности изостале. Са старом опремом, са недовољним бројем радника, са политиком која се води са циљем кочења и онемогуц́авања производње у рударском сектору, до овога је морало доћи.

Ништа боље стање није ни у термоелектранама где изостају капитални ремонти и где су текућа одржавања сведена на минимум. Улагања у термо сектор су до те мере рестриктивна и ограничена да је више него јасно да ће се поједина постројења односно блокови сами од себе погасити. Одрицање од производње електричне енергије из угља, намера да се погасе одређени блокови у ТЕНТ-у и Kостолцу недвосмислено води ка потпуном и трајном губитку енергетске стабилности Србије.

Енергетска зависност Србије од увоза струје и распродаја ЕПС-а у бесцење

Свакодневне промоције и хвалоспеви око обновљивих извора енергије (соларних панела и ветропаркова) од стране представника Владе  Србије, јасно упућују и говоре о каквој се “развојној” стратегији енергетске Србије ради. Промоција зелене енергије, чистог ваздуха и екологије иде само у једном правцу без иједног нагласка и истицања оне друге стране медаље, последица до којих ће се доћи таквом стратегијом. Последице су тотална енергетска зависност Србије од увоза струје, губитак на хиљаде радних места, вишеструко већа цена струје и на крају распродаја ЕПС-а у бесцење.

Зелена енергија, наравно, да представља будућност, али данас је сваком нормалном човеку у Србији јасно да само ослањање на сопствене ресурсе, коришћење сопствених капацитета и енергената гарантује стабилност у снабдевању електричном енергијом привреде и грађана Србије.

Хиљаде радних места запослених у ЕПС-у је угрожено лошим вођењем предузећа од стране директора Гречића

Али интереси свима нису исти. Осим интереса, притисци страних лобија су огромни,  а у Србији није тешко наћи оне који би Србију продали за “шаку” долара. Притисци на Србију са стране су огромни и пресудно ће утицати на одлуке које ће се у блиској будућности донети када је реч о будућности ЈП ЕПС-а.

Ако је ико невин у читавој овој ситуацији онда су то радници. Без обзира на свој мукотрпан рад, стручност и одговорност коју свакодневно улажу, запослени су доведени у потпуно подређен положај у којем су им угржене зараде, радна места и егзистенција њих и њихових породица. Осим пусте и безвредне захвалности за свој рад, труд и муку коју свакодневно улажу, нису добили ништа. Планиран раст зарада за ову годину није одобрен под изговором неоставрених планова производње. Чијом кривицом и чијим незнањем, нестручношћу и нерадом?

Страним лобистима интересне групе продаће ЕПС

Можда или боље рећи сигурно, они који креирају будућност ЈП ЕПС-а , а самим тим и будућност свих нас који живимо од ЈП ЕПС-а, увек ће наћи алтернативу за своје ухлебљење на некој другој страни као што су је већ и налазили. Запослени у ЈП ЕПС-у и њихове породице, покољења која долазе, немају другу алтернативу осим Србије. И због тога, због нас, због наше деце и деце наше деце не смемо и не можемо бити толерантни и неми посматрачи урушавања нашег највећег и најзначајнијег предузећа у Србији. Оно је наш живот, наш хлеб насушни, наша једина будућност, без које нема ни живота.

Рудник угља Пљевља по новом уговору треба да испоручује Србији око 300.000 тона угља (калоријска вредност је од 7.500 до 8.000 кл/кг) што спада у мање квалитетне угљеве

Нама је овде место, ми се за ЕПС морамо борити, не само радити и изгарати, јер тај рад више нико не цени. Дошло је време да се удари руком о сто, дошло је време да се скину маске и са пута развоја и препорода ЈП ЕПС-а, а самим тим и Србије склоне сви они који своје личне интересе стављају изнад интереса Србије.

Нажалост, раскол у Синдикату радника ЕПС у значајној мери је допринео остваривању њихових планова. У том циљу је министарство за енергетику и рударство почело да оснива свој синдикат у сарадњи са онима који су већ показали да су талентовани за растурање ЕПС-а тако што су из ЕПС-а насилно и самовољно издвојили дистрибуције.

Синдикат ће тражити од државе одговоре и одговорност

Формирање Синдиката рударства и енергетике од стране бившег председника и министарства рударства и енергетике је једна од највећих превара смишљена са циљем да се ЈП ЕПС докусури и згази. Богу хвала, мали је број оних који су се придружили и лаковерно насели на те лажи.

Синдикат радника ЕПС је толерантно и стрпљиво , а да га нико не би политички злоупотребио, сачекао да се одрже председнички и парламентарни избори у Србији. Разлог за даљу толеранцију и чекање нема. Све може да буде на продају али образ и част сигурно не. Због тога ће Синдикат радника ЕПС почев од председника Србије, премијерке и надлежних министарстава затражити конкретне одговоре на сва она питања која су од животног интереса за запослене и грађана Србије, затражити гаранције да ће се ЈП ЕПС у наредном периоду развијати у правцу стабилне енергетске ситуације у Србији, да ће запослени бити адекватно награђени за свој рад уз максимално подизање безбедности и заштити на раду.

У циљу очувања и развоја Србије, у циљу заштите интереса не само запослених него и грађана Србије , Синдикат радника ЕПС ће искористити све законске могућности и кроз наредне активности јасно се супротставити свим покушајима омаловажавања, понижавања, уништавања и онеспособљавања како ЈП ЕПС-а тако и запосленних.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Валентин Катасонов: Санкције против Русије – ефекат бумеранга

Prenosimo

Усташки злочини су невидљиви за хрватско правосуђе

Prenosimo

Сорошевски прасићи

Gost autor
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x