Дуг Србије увећан са 17 на 30 милијарди долара

Омче: једна за државу друга за грађане

Чиме се хвали економиста Мали: Буџетски дефицит Србије чак 230 одсто већи од првобитно планираног

 

  • “Раскалашност Владе Србије ће ребалансом грађане коштати додатних седам милијарди динара, јер су трошкови владе са 42 милијарде динара повећани на 49 милијарди динара. Нова рупа у српском буџету већа од 3,5 милијарди евра
  • До краја године могућ још један ребаланс буџета и ново задуживање!
  • Јавни дуг Србије би до краја године могао да достигне чак 70 одсто

 Владимир Kовачевић,  Члан Председништва Народне странке је позвао данас Владу Србије да због “рупе у буџету”, односно дефицита од 412 милијарди динара или готово 3,5 милијарди евра, одустане од “непотребних инвестиција” попут новог националног стадиона, и улагања у аеродром у Требињу, како би бар делимично биле ублажене последице лоше економске политике.

Ковачевић: Подаци о дуговима државе Србије су поражавајући

“Буџетски дефицит ће након ребаланса бити за чак 230 одсто већи од првобитно планираног, а огромна рупа у буџету настала је у јеку свакодневног неутемељеног хвалисања власти о економским успесима”, навео је у саопштењу Kовачевић, који је и председник Одбора Народне странке за привреду и предузетништво.

Он је истакао да је додатно повећање привредног раста планирано ребалансом од један одсто заправо “штимовање и надувавање планираних прихода” који би требало да покрију егзактне расходе, а који су већи за 254 милијарде динара од планираних, односно за 17 одсто.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Највећи дуг Србије у историји – 30 милијарди евра!
За девет година Вучићев режим задужио Србију нових 13 милијарди евра

Ребалансом овогодишњег буџета Србија ће 2021. годину завршити са јавним дугом од око 30 милијарди евра, што ће бити скоро близу 70 одсто бруто домаћег производа (БДП).

Главни идеолози рекордног задуживања Србије: Ј. Табаковић, гувернер НБС, А. Вучић, председник и С. Мали, министар финансија  са делегацијом ММФ

У скупштинску процедуру је пре неколико дана ушао владин предлог ребаланса буџета, који показује мањак у каси од 381,7 милијарди динара, а када се томе додају и издаци за отплату главнице и набавку финансијске имовине произилази да је укупан минус у српског буџету 412,2 милијарде динара, или 3,4 милијарде евра.

Да подсетимо кад је СНС преузео власт маја 2012. јавни дуг Србије је био 17 милијарди евра.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

“Да је буџет ‘оболео’ говори и то што је приход од ПДВ-а у земљи и даље у паду и додатно је смањен за 11 одсто, односно за 9,5 милијарди динара, док ПДВ из увоза по плану Министарства финансија и даље расте и покрива овај пад”, рекао је Kовачевић.

Додао је да је “план државе да и даље доминира увознички лоби, а да домаћи произвођачи нису важни”.

Kовачевић је навео да је буџет “предизборни и недомаћински”, а да ће ребаланс са растућим расходним апетитима дуго плаћати сви грађани Србије.

Расипничко понашање врха државе Србије води ка банкроту у догледно време

“Раскалашност Владе Србије ће ребалансом грађане коштати додатних седам милијарди динара, јер су трошкови владе са 42 милијарде динара повећани на 49 милијарди динара”, рекао је Kовачевић.

Оценио је да би до краја године могао да буде усвојен још један ребаланс због буџетског несклада.

“Јавни дуг би до краја године могао да достигне 70 одсто, што је за 25 процентних поена више од законом дозвољених 45 одсто”, рекао је Kовачевић.

Подсетио је да је 8. децембра прошле године најавио да ће у марту, а најкасније у априлу ове године, уследити ребаланс буџета.

Држава одмах мора да прекине са новим задуживањима

“Веома ми је жао што сам био у праву и што је ребаланс уследио само 120 дана након усвајања првобитно лоше планираног буџета”, рекао је Kовачевић.

ЛИНК

https://beta.rs/vesti/politika-vesti-srbija/145078-kovacevic-narodna-stranka-rupa-u-budzetu-3-5-milijardi-evra-vlast-stimuje-brojeve

……………………

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Рак узрокују осиромашени уранијум и плутонијум на Космету

Gost autor

Британски Гардијан констатује фаталне грешке Запада према Русији

Prenosimo

Србија и даље не да Маровића

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x