Доњецка и Луганска Република постале су независне по аналогији са одлуком Међународног суда о Косову

Поруке са састанка Путина и Гутереша 26. априла у Москви

  • Путин: Доњецка и Луганска Република су се прогласиле државама по „косовском преседану“. Москва била принуђена на акцију да би Донбас спасила од геновида
  • У остваривању права на самоопредељење, одређена територија било које државе није у обавези да тражи дозволу централних власти земље да прогласи суверенитет. То је речено за Косово, а то је одлука Међународног суда
  • Специјална оперција Русије у Украјини изведена у складу са Повељом Уједињених нација
  • Путин: Ми знамо ко је извео масакр у Бучи. Ми знамо ко је припремао ту провокацију и којим средствима. Знамо ко је све на томе радио. Оружане снаге Русије немају никакве везе са тим догађајима.

 Владимир Путин: „Русија специјалну операцију у Украјини изводи у складу са Повељом УН. Добро се сећам одлуке Међународног суда правде која каже да у остваривању права на самоопредељење, одређена територија било које државе није у обавези да тражи дозволу централних власти земље да прогласи суверенитет. То је речено за Косово, а то је одлука Међународног суда коју су сви подржали“

Путин: „Оружане снаге РФ немају никакве везе са „догађајима у Бучи“: «Ми знамо ко је то извео. Ми знамо ко је припремао ту провокацију и којим средствима. Знамо ко је све на томе радио“

Русија специјалну операцију усмерену на  заштиту Донбаса изводи у складу са Повељом УН – рекао је Владимир Путин на генералном секретару Уједињених нација Антонију Гутерешу на састанку 26. априла у Москви.

Мапа подељене Украјине све више постаје реална опција после окончања сукоба

Нагласио је да Москва била принуђена да призна Доњецку и Луганску Републику да би престао геноцид над људима који у њима живе.

Указао је да су самопроглашене Луганска и Доњецка Република постале независне по аналогији са одлуком Међународног суда правде о ситуацији на Косову, коју су, како је рекао, сви подржали.

ДНР и ЛНР имају исто право као Косово да се изјасне о свом суверенитету без дозволе централне власти

„Лично сам прочитао сва документа Међународног суда правде о ситуацији на Косову. Добро се сећам одлуке Међународног суда, која каже да у остваривању права на самоопредељење, одређена територија било које државе није у обавези да тражи дозволу централних власти земље да прогласи суверенитет. То је речено за Косово, а то је одлука Међународног суда“, рекао је Путин.

Он је додао да ДНР и ЛНР имају такво исто право да се изјасне о свом суверенитету без дозволе централне власти “јер је преседан створен”.

Руски лидер је нагласио да Оружане снаге РФ немају никакве везе са „догађајима у Бучи“ и додао да Русија „зна ко стоји иза те провокације:

«Ми знамо ко је то извео. Ми знамо ко је припремао ту провокацију и којим средствима. Знамо ко је све на томе радио.

Нема више борби у граду Мариопољу
Ратна разарања и штете су велике, јр Украјинска војска често користи цивиле као живи штит

Путин је Гутерешу, са којим је разговарао око 60 минута, рекао и да су борбе у Мариупољу завршене: „Ситуација у том граду је сложена, чак и трагична. А заправо је – једноставна. Управо сам разговарао са председником Турске Ердоганом који је рекао да су Мариупољу још воде војне операције. Истина је међутим, да су тамо борбе завршене. Тамо нема непријатељстава, завршена су! Повређени и рањени су у нормалним условима. Добијају квалификовану медицинску негу. Више од 1.300 украјинских војника се предало, свима рањенима је указана лекарска помоћ. Фабрика Азовстаљ је потпуно изолована, а ни тамо нема војних операција“.

Доњецка Народна Република и Луганска Народна Република постале су независне по аналогији са одлуком Међународног суда о Косову,закључио је руски лидер Владимир Путин на састанку са генералним секретаром УН Антонијом Гутерешом.

Путин је објаснио: „Веома сам добро упознат, лично сам читао документа Међународног суда УН о Косову. Добро се сећам одлуке Међународног суда где пише да приликом реализације права на самоопредељење одређена територија било које државе није у обавези да тражи дозволу од централних власти да прогласи свој суверенитет. То је речено у вези Косова и то је одлука међународног суда. Ту одлуку су сви подржали. Лично сам читао све те коментаре органа САД, европских земаља, сви су то подржали. Ако је то тако, онда ДНР и ЛНР имају исто право да прогласе свој суверенитет, не обраћајући се централним органима власти Украјине, јер је преседан направљен“, рекао је Путин.

НАТО и САД баве се већ дуго слабљењем Русије и њеним распарчавањем, као и осталим поделама држава на Балкану

Договори у Минску су били покушај мирног решења, али је Донбас остао у блокади и под војним притиском, подсетио је Путин.

Он је истакао да се Русија нада да ће конфликт бити решен дипломатским споразумима.

Русија са изненађењем гледа на тврдње неких земаља да имају посебна права у свету, закључио је Путин.

Гутереш: Јасно да постоје два различита става о томе шта се дешава у Украјини

Генерални секретар УН Антонио Гутереш састао се касније и министром спољних послова Сергејем Лавровом.  Гутереш је нагласио да је његов циљ „строго повезан са спасавањем живота и смањењем патње“.

Лавров је рекао да је превише рано говорити о посредовању у преговорима између Русије и Украјине. Он је, међутим, додао да је Москва „посвећена налажењу дипломатског решења путем преговора са Kијевом“. Гутереш је нагласио да је имао „веома отворен“ разговор са Лавровим и да је „јасно да постоје два различита става о томе шта се дешава у Украјини“.

Према Руској Федерацији, оно што се дешава јесте „специјална војна операција“ с циљевима који су већ саопштени.

Према Уједињеним нацијама, у складу са резолуцијама које су усвојене у Генералној скупштини, руска инвазија на Украјину представља кршење њеног територијалног интегритета и коси се са повељом УН.

Гутереш је указао да је у току „насилна борба“ широм украјинског региона Донбас уз „страшан смртни исход и разарање“.

„Признајемо да се суочавамо с кризом у Мариупољу. Хиљадама цивила је хитно потребна хуманитарна помоћ за спасавање живота и многима је неопходна евакуација. Уједињене нације су спремне да у потпуности мобилишу људске и логистичке ресурсе да би помогле да се спасу животи у Мариупољу“, рекао је генерални секретар УН.

НАТО је упалио пламен рата да ослаби Русију и завлада и овим делом света, али планови му пропадају

Гутереш је указао да је предложио координисани рад УН, Међународног комитета Црвеног крста и украјинских и руских снага на омогућавању „безбедне евакуације цивила који желе да оду“ из челичане Азовстал и из града Мариупоља „у ком год правцу желе“.

„Што пре мир буде успостављен, то је боље за Украјину, Русију и свет“, закључио је Гутереш.

Упитан за ратне злочине које је наводно починила Москва, Гутереш је рекао да је забринут и додао да је неопходно спровести „независну истрагу“. Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров је рекао да је превише рано говорити о посредовању у преговорима између Русије и Украјине. Он је, међутим, додао да је Москва „посвећена налажењу дипломатског решења путем преговора са Kијевом“.

Лавров: Русија против предлога Украјине да се преговори одрже у Мариупољу

Обраћајући се новинарима он је нагласио да је конфликт у Украјини „опасан позив на буђење Уједињених нација“.

Алудирајући на данашњи састанак представника ЕУ и НАТО земаља у Немачкој, Лавров је рекао да су разговори чији су домаћин западне земље, а из којих је Русија искључена, „алармантни“. Он је нагласио да је то „позив на узбуну Уједињеним нацијама“.

Z – Нови симбол руске победе

Потребно је да Русија подсети свет на „равноправан суверенитет“ различитих земаља чланица УН, навео је Лавров. Он је рекао да Русија одбацује предлог Украјине да се преговори одрже у Мариупољу.

На крају разговора шеф руске дипломатије је додао да се „радује сарадњи са УН и Црвеним крстом на омогућавању хуманитарног одговора у Украјини“.

Link

http://fakti.org/putiniana/putin-guteresu-donjecka-i-luganska-republika-su-se-proglasile-drzavama-po-kosovskom-presedanu

https://www.novosti.rs/c/planeta/svet/1110868/rat-ukrajini-rat-rusiji-2022-ukrajina-rat-vladimir-putin

https://balkans.aljazeera.net/news/world/2022/4/26/blizu-mariupolja-identificirana-nova-masovna-grobnica

Извор: Спутнјик/Телеграм

………………………

5 1 vote
Article Rating

Related posts

Ми, Руси се боримо само за своје биће, за свој живот, за право да будемо оно што јесмо

Prenosimo

Траје здравствени геноцид над Србијом

Prenosimo

Да ли је и Србија коначно нашла своју црвену линију за КиМ?

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
старији
новији
Inline Feedbacks
View all comments
Д. М. С.
Д. М. С.
1 година раније

Путин је упоредио само проблем отимања, а није упоредио КиМ ни са чим у потпуности, јур КиМ није никада припадао другој држави, осим када је Србија била под окупацијом Турака и Немаца, на пример. Наравно да питања српског Косова и Метохије и руских Крима, Доњецка и Луганског нису иста. Косово и Метохија нису никада били независна држава изван Србије, па ни у оквиру окупиране Србије под Турцима. И не постоји никакав основ за данашње и било кадашње издвајање КиМ-а из Србије, осим преваром и(ли) окупацијом. Док су Доњец, Лугањск и Крим раније предати Украјини. Истина, то јее урађено у време… Учитај још »

1
0
Would love your thoughts, please comment.x