Деканка Фаспер факултета крије уговоре о нелегалном издавању  простора

Министарство просвете не решава крупне незаконитости на Фаспер факултету

  • Зашто Министарство просвете веома благонаклоно гледа на све незаконитости које су у последње време испливале на ФАСПЕР-у? Да се то дешава на било ком другом факултету БУ одавно би била уведена принудна управа, оцењује извор из самог министарства.
  • Простор на Славији се и даље незаконито издаје, а приходи од издавања су приказани у финасијском плану за 2023. годину у износу од 3 милиона динара.
  • Нема евиденције о трошењу ових нелегално стечених средстава од издавања простора
  • Простор на Славији и даље се незаконито издаје Комерцијалној банци и Позоришту Славија

Пише: Радован Несторовић, публициста

Готово годину и по дана након налога Министарства просвете да у року од 15 дана раскине незаконито закључен уговор са позориштем Славија у улици Светог Саве (бр. 16-18) у Београду, деканица Факултета за специјалну едукацију и рехабилитацију Марина Радић – Шестић није раскинула спорни уговор, већ је наставила са издавањем простора позоришту Славија, или неком другом правном лицу.

У предологу мера за отклањање незаконитости Министарства просвете, из октобра месеца 2021.  наложено је да ФАСПЕР раскине Уговор о закупу пословног простора са позориштем Славија у року од 15. дана, управо из разлога што је тај уговор закључен супротно уговору који је ФАСПЕР закључио са Владом Републике Србије из 2007. године.

Деканка Фаспера Марина Радић – Шестић не спроводи одлуке надлежних државних органа

Наиме Влада Републике Србије је уступла простор ФАСПЕР – у искључиво ради обављања редовне делатности Факултета уз напомену да се та непокретност не може дати на коришћење или закуп трећем лицу.

Злоупотребе службеног положаја деканке Шестић

Међутим, бивша деканица ФАСПЕР-а Снежана Николић и садашња деканица Марина Радић – Шестић су управо урадиле супротно схвативши „на време“ да је „исплативије“ издавати некретнине у власништву државе Србије него се бавити образовањем студената.

Некадашња деканка Снежана Николић радила је незаконито

Извор из Министарства просвете каже да ово Министарство веома благонаклоно гледа на све незаконитости које су у последње време испливале на ФАСПЕР-у, те да се то дешава на било ком другом факултету БУ одавно би била уведена принудна управа.

И уместо да против њих буде покренут кривични поступк и да одговарају због очигледне злоупотребе службеног положаја бивша деканица Николић и садашња деканица Шестић су се одважиле и упозориле Министарство просвете да налагање мера о раскиду уговора са позориштем Славија није у надлежности просветне инспекције.

Министарство је из необјашњивих разлога о овој ситуацији само обавестило Републичку дирекцију за имовину Републике Србије, а ова према нашим сазнањима Државно правобранилаштво.

Како би довела у заблуду све запослне на ФАСПЕР-у, на седници Наставно – научног већа у новембру 2022. године деканица Шестић је обавестила Наставно – научно веће да је Уговор са позориштем Славија раскинут и да добро размисле како да спорни простор приведу намени. Деканици очигледно није јасно чему служи тај простор, ако не ради издавања. Међутим, очигледно да је обавештење о раскиду спорног угвора имало за циљ да засјени простоту и обмане неуке. Наиме, само 20 дана касније  испоставило се да је деканца „рекла па порекла“, јер се простор на Славији и даље незаконито издаје (ко зна коме), а приходи од издавања су приказани у финасијском плану за 2023. годину у износу од 3 милиона динара.

Зашто Уговор са Комерцијалном банком крију и бивша и садашња деканка Фаспера

Трагом свих ових информација које су испливале у јавности истраживали смо шта се заправо дешава са простором у улици Светог Саве (бр. 16 -18) који је власништво Републике Србије и који је уступљен на коришћење ФАСПЕР-у. Овом приликом дошли смо до податка да се само део спорног простора издаје позоришту Славија, а да се други део издаје Комерцијалној банци и ко зна коме још, опет противзаконито.

Улаз у пословни простор у улици Светог Саве 16-18, којег факултет Фаспер незаконито издаје

Испоставило се да је уговор склопљен са Комерцијалном банком највише чувана тајна старе и нове деканице.

Наиме бивша деканица Николић је  2018. закључила уговор о издавању дела пословног простора у улици Светог Саве од око 50 квадрата, који се и данас издаје Комерцијалној банци. Интересантно је да су и бивша деканица Николић и садашња деканица Шестић закључивање овог уговора чувале у највећој тајности. Оне су у маниру добро организоване криминалне групе, заједно са пратећим службама, овај податак сакриле од просветне инспекције која је вршла инспекцијски надзор у новембру 2021. године, затим од буџетске инспекције Министарства Финансија, која је вршила надзор у новембру 2022. године, те од Наставно – научног већа факултета, Савета факултета и тако редом.

У чијој надлежности је Фаспер факултет

Запослени на ФАСПЕР-у тврде да средства од издавања простора Комерцијалној банци нису никада приказана ни у једном финансијском плану нити извештају и били су прилично изненађени када су чули за још један незаконито закључен уговор.

У вези са издавањем спорног простора у улици Светог Саве поједини спољњи чланови савета су обавестили Владу Републике Србије, Министра просвете, Ректора БУ и тако редом… Државне институције се више од две године дописују вероватно очекујући да ће се нагомилани проблеми на ФАСПЕР-у решити сами од себе. За то време запослени су у безнађу,  јавност зачуђена да се све ово дешава на неколико стотина метара од ректората БУ, а Николићка и Шестићка на слободи.

Остаје да се чека кад ће надлежни државни органи Србије предузети одговарајуће мере да зауставе безакоње деканке на овом Факултету.

………………………..

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Рио Тинто ће уништавати наше здравље до краја овог века

Prenosimo

Сергеј Глазјев: Запад не може победити у хибридном рату

Prenosimo

ДЕМОКРАТСКА БОСНА ЈЕ УТОПИЈА У ЋОРСОКАКУ МРЖЊЕ

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x