Давање аутокефалности МПЦ од стране СПЦ није у интересу српског народа истиче „Отаџбина“

Уручивање томоса без јавне објаве за народ обављено је у Саборној цркви и није било верника на скупу

СПЦ данас више није иста као она која је била пре давања аутокефалности МПЦ

  • Давањем аутокефалности македонској цркви отвара се пут за одвајање и Црногорске православне цркве, па онда хрватске, и косовке…

Давање аутокефалности Македонској православној цркви од стране Српске православне цркве није у интересу ни српског народа, ни српске духовне баштине а сигурно да није у интересу ни Српске православне цркве, истиче народни покрет Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“ у свом саопштењу.

Није познат разлог за овакав поступак највиших институција Српске православне цркве али је сигурна ствар да у њему има много политике. Ваља подсетити да оно што није могла да уради власт у време Јосипа Броза нажалост одрадио је диктаторски режим Александра Вучића.

Српски патријарси, почев од његове светости господина Германа, па до патријарха Павла и до Иринеја, нису били склони овако штетним концесијама цркве на чијем челу су били. Давањем аутокефалности Македонској православној цркви Србија и Српска правослана црква одриче се своје богате историје и духовне баштине коју су српски народ и његове велможе на тлу Македоније стварали.

Бројне грађевине и културна и духовна баштина ставарани у време Немањића па онда српких велможа Мрњавчевића, Бранковића, браће Дејановић дају се у руке онима који су на таласу комунизма створили посебну нацију засновану на антисрпству. Шта би на ово све данас рекли Коста Абрашевић, Михајло Пупин, Анђелко Крстић и остали многобројни ствараоци пореклом са простора територије зване Северна Македонија.

Шта ће рећи савременици о давању томоса, шта ће рећи покољења верника

Мало је тужно да је нови српски патријарах себи дозволио да се одреке онога што су преци данашњих Срба оставили потомцима чега се ови данас одричу. Манастир Нагоричане код Куманова као и манастир Матејче дефитивино више нису српски. Бројне задужбине Мрњавчевића, Бранковића Дејановића нажалост овим поступком више не припадају српском народу. Давањем аутокефалности македонској цркви отвара се пут за одвајање и Црногорске православне цркве, па онда хрватске, и косовке…

Да ли је то цена за сулуду и антисрпску идеју Александра Вучића која се зове Отворени Балкан?

Шта данас радити са више од деценију тамновања владике Јована кога су власти из Скопља годинама држале у тамницама и казаматима. Како објаснити осталим македноским владикама које је иначе именовала Српска православна црква и најпосле шта казати српском народу у Македонији кога деценијама македонски неокоминисти сатиру и гуше.

Црквени великодостојници СПЦ и МПЦ иду из Патријашије у храм Саборне цркве на уручивање Томоса

Карловачка митрополија је 1867. године дала аутокефалност влашкој или румунској православној цркви која је до тада била у њеном саставу али у оквиру тог договора направљен је такав споразум да све цркве на територоји данашње Румуније које су градили српски трговци, кнезови и грофови и даље буду властништво Карловачке митрополије односно СПЦ. По том споразуму ускраћено је право Румунској православној цркви да у ондашњој кнежевини Србији отвара своје парохије. Садашњи српски патријарх Порфирије то је морао да има у виду.

Оно што карактерише садашњу владавину Александра Вучића јесу три битне ствари. Потписао је Бриселски споразум са сепаратистима у Приштини којим је дефакто признао независност самопрогашене републике Косово. Изборио се за аутокефалност Македонске православне цркве и треће, на помолу је увођење санкција Руској Федерацији за које је, из авиона се види, он већ дао свој благослов. И све је то урадио гласовима Срба који су национално оријентисани.

Храм Св. Христа Спаса Српске православне цркве у селу Матејче, општина Липково, 12 км од Куманова, задужбина цара Уроша.

аДавање аутокефалности македонској цркви обавио је зид ћутања у јавности Србије. Нема коментара, свесно се избегавају дискусије на ову тему. Можда је необично како национално мислећи Срби покушавају да оправдају овакав поступак своје цркве. То се пре свега односи на историчара Раковића, политичког аналитичара Стевана Гајића, професора правног факулетета Зорана Чворовића који ову одлуку правдају тиме да црква није желела тзв. украјинизацију Србије, тј. боље да српска црква да аутокефалност македонској цркви него да то учини васељенски патријарх. Помало тупаво и непрактично објашњење у које мало ко може да поверује.

Али једно је сигурно, Српска православна црква данас више није иста као она која је била пре давања аутокефалности македонској цркви.

Косовска Митровица, 5. јуна 2022. године

……………………………..

 

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Александар Дугин: Ево услова наше победе

Prenosimo

Чворовић: Шта се то догодило у Бриселу?

Prenosimo

Исплата 100 евра пунолетним грађанима вишеструко штетна

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
старији
новији
Inline Feedbacks
View all comments
Д. Зб.
Д. Зб.
1 година раније

Мислећи део српског народа ТАКО мисли и убеђен је да то јесте тако.

Bozidar
Bozidar
1 година раније
Reply to  Д. Зб.

Sve ovo prilično zbunjuje, prosečan čitalac ne zna šta da misli.

Бранко
Бранко
1 година раније

Мени је ово пре аларм колико стварно има истинских верника у Србији, па чак и у самом клеру него проблем отимања цркве. Дакле ми смо у проблему изнутра а не споља. Зато нам је и вођа такав и све институције “квази” а и вера народна, да ли је истинска? Плашим се да ће Бог послати прочишћење које ће бити крваво јер ово постаје пребљутаво.

3
0
Would love your thoughts, please comment.x