ВОЈСКА СРБИЈЕ СЕ РАСПАДА

 Фото: Емил Ваш (Бета)

ВОЈНИ СИНДИКАТ: ПРИПАДНИЦИ ВОЈСКЕ

СВАКОДНЕВНO ТРПЕ НЕИЗДРЖИВ МОБИНГ

 

  • Више од 70% незадовољно је због лошег каријерног вођења и немогућности да напредује.
  • Највећи проблем подела на подобне и неподобне, на непотизам и стављање у први план послушних, а не стручних и способних.
  • Поједини на руководећим и командним дужностима, према потчињенима се врло често односе као према потрошној роби
  • Односи надређених и потчињених врло често имају облике тортуре и вербалног сукоба
  • Припадници војске у већини случајева раде послове два и више формацијских места, а за то не примају никакву надокнаду.
  • Најугроженије категорије запослених су професионални војници и цивилна лица на служби у Војсци Србије.
  • Тренутно влада потпуно одсуство социјалног дијалога

  1. марта 2019.

Велики одлив кадра, лоша организација рада, мањак основних средстава за рад, небрига о људима, дискриминација на свим нивоима и бахатост командног кадра према потчињенима, стање у Војсци Србије доводе до тачке пуцања.

Према интерном истраживању Војног синдиката Србије, више од 45% припадника Војске Србије у овом тренутку размишља о напуштању посла у војсци. Више од 70% незадовољно је због лошег каријерног вођења и немогућности да напредује.

Као највећи проблем истичу поделе на подобне и неподобне, на непотизам и стављање у при план послушних, а не стручних и способних.

Њих око 85% незадовољно је јер у току службе не може да реши стамбено питање, сада још теже јер је Влада Србије након десет година укинула врло популарно субвенционисање стамбених кредита.

Ликовно решење са корица књиге „Мобинг у војсци-Психичко малтретирање старешина“, аутора Радомира Чолаковића
Мобинговани у војном дисциплинском поступку без шансе да се одбрани

Поједини на руководећим и командним дужностима, према потчињенима се врло често односе као према потрошној роби, а не као према људима. За њихове потребе и проблеме немају слуха. Није их брига како живе и да ли су им породице збринуте. Ускраћују им ионако неадекватну здравствену заштиту, а одласке на боловања третирају као избегавање обавеза на радном месту.

Све је чешће кршење правила и прописа на којима почива и функционише војска, а команданти уместо да командују често импровизују на штету преоптерећеног људства како би извршили преобимне задатке. Страх од надређених је све израженији код потчињених на свим нивоима, а односи између њих врло често имају облике тортуре и вербалног сукоба уместо да буде колегијалан и професионалан.

Припадници војске у већини случајева раде послове два и више формацијских места, а за то не примају никакву надокнаду. Одсутни су од својих породица и преко 250 дана у години.

Када би неко подигао глас против таквог стања био би додатно шиканиран, мобингован и санкционисан углавном у војном дисциплинском поступку без шансе да се одбрани.

Када је реч о старешинама, та казна би их пратила кроз целу каријеру и била им сметња за даље напредовање.

Најугроженије категорије запослених су професионални војници и цивилна лица на служби у Војсци Србије. Они су готово у робовласничком положају. Војници немају апсолутно никаква права из радног односа, условљавају се и уцењују на разне начине првенствено продужетком уговора за рад који им се неретко закључује и на период од свега 6 месеци. У таквој позицији они не могу да добију кредитне картице, кредите и друге бенефите код банака.

Цивилна лица када оду на боловање по неколико месеци не примају плату која је умањена за 35% јер се она исплаћује од цивилног фонда за осигурање уместо од послодавца, па тад ови људи и њихове породице живе на рубу егзистенције.

Списак проблема је огроман, а највише забрињава чињеница да највиши руководиоци система одбране на челу са министром Вулином, не желе ни да чују за ове проблеме, о њиховом решавању да не говоримо.

Менаџмент министра Вулина приказује лажну слику о стању у војсци

Актуелни менаџмент министра Вулина чини све да веома лоше и забрињавајуће стање кадра у Војсци Србине додатно уруши, док са друге стране јавности приказује лажну слику о стању у нашој војсци.

И даље се наставља са тајном израдом прописа из радних односа и наметањем једностраних решења на штету припадника Војске Србије.

Тренутно имамо потпуно одсуство социјалног дијалога, а представници запослених уместо да буду саговорници са послодавцем проглашавају се за непријатеље система и државе, а њихови представници шиканирају и дискриминишу на начине својствене периоду фашизма.

Уколико се под хитно не предузму мере да се стање кадра у Војсци Србије поправи и сачувају стручни и искусни људи, наша војска врло брзо више неће постојати и за то ће искључиво бити одговорни министри одбране и негативна политика Владе Србије, у последње 4 године.

Због овако бахатог односа управо министра одбране према запосленима у Војсци Србије све више верујемо да је то намера и крајњи циљ.

……………………………..

ЛИНК

http://vojnisindikatsrbije.rs/2019/03/01/pripadnici-vojske-svakodnevno-trpe-neizdrziv-mobing-vojska-nam-se-raspada/

 

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Упорно се крију и кривотворе информације од званичника Србије о руднику литијума

Gost autor

Наставак српског ћирилицоида

Gost autor

Тепић: Седморо људи жели да сведочи против Палме!

Јово
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
старији
новији
Inline Feedbacks
View all comments
Sokolovi slobode
Sokolovi slobode
5 година раније

U ustanovi u kojoj radim VP 6003 mobing se podrazumeva,to je nacin na Koji se unistava jedinica I ljudi.
Strahovladom se postize samo haos I agonija,naravno sefovi nemaju konsekvence,tako ih uce valjda,da li je to cin veleizdaji jedinice I podrivanje ustavnog piretka drzave.
Mi sindikalaci smo jedina brana za spas vojske od laznog izvestavanja,laznog stanja I naseg unistenja.
Istrajmo u borbi za narod Nas u miru I u ratu.
Ocistimo zito od kukolja.

Milan
Milan
5 година раније

To zaista nisam mogao da poverujem! Zar je to moguće? Pa to je častan poziv, na dobrovoljnoj osnovi! Pre svega mislim da je to odgovornos pretpostavljenih! Kolika i kakva voska, koliki stepen borbene gotovosti, zna se čija je to odgovornost. Samoupravljanje tamo nema mesta. Ako su primanja za takav trud i odgovornost adekvatna, uslovi života i rada prema standardu savrenih vojski, onda nebi smelo biti problema? Nažalost promicanje i napredovanje u službi, nažalost, uvek je bilo prisutno, i ta slabost je neizlečiva!

2
0
Would love your thoughts, please comment.x