Већина пензионера у Србији је егзистенцијално  угрожена

Узнемирујуће саопштење удружења синдиката пензионисаних  војних лица Србије

  • Статистика показује да је у 2021. години 30.000 пензионера преминуло више него у 2020. години
  • Већина пензионера Србије је у условима хипер инфлације животно угрожена.
  • Тражимо да држава предузме хитне мере заштите пензионера у складу са њиховим социјалним потребама.

Саопштење гувенерке НБС да је међугодишња инфлација 9,1 одсто и да је најмања у Европи прикрива податке Еуростата да је раст цена хране у Србији 2021. године износио 14,5 одсто и да је био три пута већи од просечног раста цена хране у ЕУ.

Први пут од 2012. године просечна пензија у односу на просечну плату у јануару 2022. године, износи  44 одсто са тенденцијом да тај однос до краја године  још више падне. Однос просечне пензије према просечној плати је од 60 одсто у 2012. години пао за више од 16 одсто… Непотпуно номинално усклађивање  пензија од 2012. године није пратило инфлацију која их је обезвредила.  Само у 2022. години усклађивањем по измењеној швајцарској формули пензионери су оштећени за усклађивање због  инфлације и раста зарада у другој половини 2021. године за најмање 6.3 одсто…

Последице маћехинског односа према стандарду већине пензионера су катастрофалне. Већина пензионера нема довољно да подмири ни комуналне рачуне и минималне потребе у храни и лековима. Статистика показује да је у 2021. години 30 000 пензионера преминуло више него у 2020. години што је сигурно и последица недостатка хране.  Због економске беде око 15 одсто пензионера је, у позним годинама, приморано да додатно ради.  Већина пензионера у руралним срединама и они који су болесни не може ни на такав начин да побољша стандард.

Иако је свим пензионерима у предизборној кампањи додељено по 20.000 динара,  а део гласача владајућих странака је добио и пакете хране вредности до 600 динара то није било довољно да се  тмурна стварност улепша ни на неколико дана.

После вишегодишњег одсуства или недовољног усклађивања пензија и примене измењене швајцарске формуле за усклађивање пензија од 2020. године, већина пензионера Србије је у условима хипер инфлације животно угрожена. Статистички подаци говоре да преко 750 000 или око 45 одсто пензионера у Србији прима мање од 24.000 колико би требао да износи егзистенцијални минум или праг сиромаштва.

Око 150 000 пољопривредних пензионера су у још већој беди јер примају упола мање од егзистенцијалног минимума. Друштвена потрошња за пензије је са 13 одсто у 2014. години смањена на око 9,5 одсто БДП што износи око две милијарде евра годишње,  а цена оволике уштеде је беда у којој живи најрањивији део становништва. Иако неморална и неоправдана штедња отимањем стеченог од пензионера се наставља.

Жалосно је, што тежак социјални положај већине пензионера у Србији није био тема у предизборној кампањи тек завршених парламентарних  избора.  Жалосно, али пензионери су у Србији су важни само док се не заврше избори…

Законских услова и новца за подизање најнижих пензија је било, али је протеклих година неселективно подељен и грађанима којима није био неопходан. Апелујемо на све институције да у складу са прописима предузме хитне мере заштите пензионера у складу са њиховим социјалним потребама.

Јован Тамбурић, председник

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Оно што се крије испод јагњеће коже „Ковид 19“ није вук него Звер

Славко

Сви северноатлантски “тројански коњи” међу српским странкама

Славко

Стабилократија, мало морген

Славко
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x