Велике изборне манипулације без последица

Из шест покушаја нису успели да изаберу нити декана нити вршиоца дужности декана на факултету ФАСПЕР

  • Изборне седнице се одржавају у просторијама Позоришта Славија, а не у просторијама факултета, јер нема камера, па нема контроле
  • Комисија је оба пута, из необјашњивих разлога, није бројала гласове у просторији где се и вршило гласање, већ је носила кутију са гласачким листићима на неко друго место.

 

Пише: Виолета Дунђерски

Универзитет у Београду на престижној Шангајској листи универзитета за 2021. годину је рангиран  између 501. и 600. места што је пад у односу на прошлу годину и константни пад од 2018. године. За упућене о стању у академској заједници, овај податак не чуди, ако се зна каква је ситуација на појединим факултетима БУ где влада општи јавашлук и непотизам. Свакао најгора је ситуација на Факултету за специјалну едукацију и рехабилитацију (ФАСПЕР) где смо о „академској честитости“ сада већ одлазеће деканице Снежане Николић и „њеног главног саветника“ професорке Надице Симић-Јовановић, већ извештавали јавност.

У позоришној представи у режији Снежане Николић и Надице Симић – Јовановић запослени чак из шест покушаја нису успели да изаберу нити декана нити вршиоца дужности декана.

Наиме, поменуте професорке су до сада чак 5 пута заказивале седницу Наставно – научног већа за избор декана, једном није било предлога, два пута није било кворума, а два пута предложени кандидати „нису добили већину гласова“ од укупног броја чланова већа.

Интересантно је, да је руководство ФАСПЕР-а мимо свих процедура, а и здраве логике, одлучило да седнице Наставно-научног већа за избор декана одржава у просторијама Позоришта Славија а не у просторијама факултета, где су у сваком погледу примеренији услови од оних које нуди позориште на Славији.

Селидба листића као што кукавица сели јаја

Поједини запослени са којима смо котактирали су изразили сумњу у регулатност поменутих избора, пре свега што простор на Славији није покривен камерама, као и због чињенице да гласачки листићи нису били унапред припремљени, а Комисија је оба пута, из необјашњивих разлога, није бројала гласове у просторији где се и вршило гласање, већ је носила кутију са гласачким листићима на неко друго место.

Овакав поступак Комисије отвара широк простор за сумњу, шта се дешавало са кутијом са гласачким листићима, да ли је кутија замењена другом, ко је и како бројао листиће и да ли су уопште и бројани, или је унапред, на путу од Дорћола до Славије све било припремљено, а чланови колектива су само послужили као ,,параван,, за позоришну представу која се  у неколико чинова одигравала у Позоришту Славија?

Ако знамо да је деканица Николић, због злоупотреба на пријемном испиту разрешена дужности продекана за наставу, те да је први пут на место декана незаконито изабрана, да је у другом мандату због повреда Кодекса професионалне етике од стране Универзитета добила јавну опомену, да је за време њеног мандата донет Статут за чије је поједине одребе Уставни суд донео Одлуку да нису у складу са Законом о високом образовању, те да је за време њеног мандата неколико доктора наука отерано са факултета, постављамо питање: Да ли после свега Снежана Николић може обезбедити регуларне услове за избор свог наследника?

Свакако још мање треба веровати професорки Симић-Јовановић, чији је поступак избора у звање редовног професора трајао четири године, да би на крају, а на огромну срамоту Универзитета у Београду и била изабрана на основу фалсификованих референци, у звање редовног професора. О свему овом су обавештени Универзитет у Београду и Министарство просвете, који за сада ћуте и поред недвосмислених доказа које су изнели поједини чланови Савета факултета и готово сви медији у Србији.

Запослени на факултету сматрају да ништа неће бити чудно ако професорка Симић – Јовановић након испуњења услова за одлазак у пензију, затражи и продужетак, на основу радова које никада није написала, а који ће «једног дана» бити публиковани у престижним светским часописима.

Добила јавну опомену па поднела оставку из «личних разлога»

Због низа злоупотреба и константног неетичког понашања Одбор за професионалну етику Унивезитета у Београду је деканици Николић изрекао меру јавне опомене што значи да она више не може бити декан, јер је прекршила Кодекс професионалне етике.

Након изречене јане опомене деканица Николић је поднела оставку на место декана, али је закулисним радњама уз помоћ професорке Симић – Јовановић успела да на том месту  остане до краја мандата. Имајући у виду да су пре тога због укупне ситуације на факултету оставке поднели председник Савета факултета и преседник Етичке комисије факултета, само се може предпоставити каква клима влада на овој високошколској установи. Остаје нејасно зашто Унивезитет у Београду и Министарство просвете ћуте, зашто студенти, посебно докторанди све ово трпе и зашто је је стручна и научна јавност постала толико незаинтересована.

Имајући све ово у виду намеће се неколико питања која за сада остају без одговора:

  • Да ли је аутономија унивезитета покриће за злоупотребе и неморал?
  • Да ли је ситуација на ФАСПЕР-у у интересу струке?
  • Коме требају овакви професори и ко то образује нашу децу?

И на крају, али свакао не и на последњем месту је и питање за све професоре на ФАСПЕР-у  да ли су потврда квалитета и научне честитости деканица Николић и професорка Симић – Јовановић, које последњих година воде факултет и ко је следећи кога ће Надица «олупати»?

Поднела оставку па онда обезбедила недостатак кворума

Савет ФАСПЕР-а већ одавно није контролни орган факултета већ продужена рука  Николићке и Симићке. Седнице овог органа више личе на понашање гледалаца на фудбалској утакмици «бетон» лиге него на атмосферу која би требала да влада у академској заједници.

Због таквог понашања чланова савета професор Драган Маринковић је поднео оставку на место председника Савета.

Николићка и Симићка навикле на „лов у мутном“ и ову ситуацију су искористиле у своју корист и злоуптребиле млађаног Луку Мијатовића да закаже две седнице Савета, а онда обезбеди да већина чланова Савета из реда запослених на Факултету не дође на заказану седницу. Управо је на овој седници требао бити биран председник Савета, затим констатована оставка деканице Николић и изабран вршилац дужности декана.

Врхунац јавашлука на овој високошколској установи се управо десио тога дана када су готово сви чланови Савета које је именовала Влада Републике Србије дошли усред радног времена на заказану седницу, јер их нико није обавестио да седница неће бити одржана. Млађани «Лука нејаки» како га зову на факултету је објаснио да су чланови Савета из реда запослених са факултета оправдали своје одсуство, али није имао објашњење зашто спољне чланове Савета нико није обавестио да седница неће бити одржана због недостатка кворума.

И тако Снежана Николић је и даље декан факултета, у оставци «из личних разлога», и како упућени на Факултету говоре ових дана заједно са Симићком врши притисак на стручне службе и чланове Савета да мимо законских прописа гласање за вршиоца дужности декана буде  јавно, што је свакако противзаконито.

На овај начин се жели прогурати вршилац дужности декана по мери Симићке и Николићке. Ако се зна колико је доктора наука остало без посла за мандата Николићке, страх је ипак оправдан, посебно имајући у виду да су у Савету факултета само два редовна професора, док све остале чекају избори у виша звања.

……………………………………..

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Павић: Убеђивање Србије са Запада да је зарад нашег националног интереса важно да капитулирамо

Prenosimo

Неухватљива завера ћутања поводом смрти Владимира Цвијана

Славко

Истина под веловима

Јово
Subscribe
Notify of
guest
11 Comments
старији
новији
Inline Feedbacks
View all comments
FASPER
FASPER
2 година раније

Nadici je lakse napisati potvrdu nego rad.To svi znamo…

Nedja
Nedja
2 година раније
Reply to  FASPER

Plutonka samo mesetari, kako to ne vide ovi ljudi sa FASPER-a ne vide to nije jasno. Clanak je odlican.

Veliša Miljanović
Veliša Miljanović
2 година раније

Криминал без преседана!
Ове појаве, не људи, јер људе краси људскост, уче нечију дјецу шта су дефектна стања и понашања. Не треба да уче, они су покретне слике тога. Али, покретне слике су и они који трпе оно што је не достојно човјека. Заглушујућа тишина жртава и посматрача. Толики су потпуно оштећени, али ћуте. Толики су заустављени у напредовању, стручном и статусном, али ћуте. Жртве које нису ни једним мигом пружиле отпор зликовцу. Достојно сваког презира. Само пар самосвјесних и храбрих је могло тог зликовца бацити на сметљиште научне заједнице и осудити на људски презир…

Milan
Milan
2 година раније

Dokle više javašluka. Probudi se rektore!!!!!!!!!!!

Justina
Justina
2 година раније

Ovo je slika naseg društva naravno dekanica je žarila i palila dok je bila dekan, načinila brdo krivičnih i prekrsajnih dela, a sad ćao. Dala ostavku više nije dekan Fakultet , zaposleni i gradjani će platiti sve njene bahatosti i nemoral.Da postoji lična odgovornost za to šta se radi dok se rukovodi i da važi Dušanov zakonik pitanje je ko i kada bi se usudio da radi ovakve stvari. Bruka i gadost za akademsku zajednicu.

Justicija
Justicija
2 година раније

Da li će iko imati snage da razbuca ovu bagru da ih satera u misiju rupu, a rupu zatvori. Da li je moguce da Institucije jedne države im ne mogu ništa .,,,ili se ne bave tim? Sramota zar pustiti ljude koji su moralni pravi i posteni profesori da ih gazi bagra i šljam? Kakvu im poruku šalju Institucije ove zemlje?

Jelena
Jelena
2 година раније

Drage kolege, Nadica Jovanovic Simic maltretira i zlostavlja celi kolektiv već trideset godina.Nikada nisu bili normalni medjuljudski odnosi na njenoj katedri a ni na Fakultetu kad je ona prisutna.Ona kad udje u prostoriju kao da je ušao zadah smrti svi ostanu bez ičeg što je pozitivno. Celi život ima zamišljenog neprijatelja i mrzi ceo svet. Oni koji je poznaju znaju o cemu govorim. O njoj nema iznenadjenja sve je istina i ima još ……….

Pravda za sve
Pravda za sve
2 година раније

Ovaj Fakultet treba zatvoriti, pa sve od početka.Samo tako se moze resiti problem.Kad se sve ovo desava zaposleni nisu ni zainteresovani da se reši.

Petar II.
Petar II.
2 година раније

Srpske mućke…dokle više te bljutave igre ! Aman ,dosta više !!!

Vladislav Simovic
Vladislav Simovic
2 година раније

Sramota, od nekada prestizne institucije dosli smo do nivoa piljare… Tolike ganeracije su ulagale trud da bi na kraju dvije osobe sve to obezvrijedile.

Treba se boriti do kraja, jer sto kaze Njegos – “al tirjanstvu stati nogom za vrat, to je ljudska duznost najsvetija”

Zoran
Zoran
2 година раније

Zahvaljujući istraživačkom novinarstvu, danas su upravo sprečene mućke na FASPER-u, tako da ni danas nije prošao predlog Nadice Simić i Snežane Nikolić, da novi dekan bude Vesna Žunić. Ekipa “TANTE ZA MANTE” doživela krah.

11
0
Would love your thoughts, please comment.x