Британци присвојили све вакцине, Унији нису дали ниједну

 Плаћене унапред, а вакцине Астра Зенеке нема

Да ли су европски грађани опљачкани у име ковида 19

  • У позадини управо одржаног самита ЕУ о вакцинама испитује се масовна, а можда и организована пљачка грађана Европске уније од британског произвођача Астра Зенеке
  • Произвођачима дате раније милијарде евра за проналазак вакцине (око 2,7 милијарди евра), а по проналаску цепива земље ЕУ добиле су шипак!
  • Зашто уговорене и плаћене вакцине фармацеутска кућа Астра Зенека не доставља својим купцима, у питању је чак 200 милиона вакцина

Пише: Наташа Јокић, новинар из Стразбура

Фармацеутским групама је дато 2,7 милијарди јавног новца за истраживања, а када је вакцина пронађена заузврат су добили скоро – ништа. Kако је могуће да се масовна, а можда и организована, пљачка грађана тако љубазно назива „кашњење у испорукама“, „неприхватљиво понашање“ и слично.

О истрази – ни речи.

Шефови 27 европских држава и влада одлучили су прексиноћ да појачају контролу извоза вакцина са територије Европске уније.

Суштински разлог ове одлуке је несташица вакцина у државама Европске уније и велико кашњење са испорукама вакцине британско-шведског произвођача Астра Зенека.

Вакцине само за Британију

Институције ЕУ и европски лидери на овај начин су изразили отворену сумњу да Астра Зенека из своје фабрике у Белгији извози вакцине – нарочито у Велику Британију – и да то чини на рачун Европске уније коју оставља без испорука већ уговорене и плаћене вакцине.

Врх ЕУ је пао на испиту око производње и дистрибуције вакцина; Урсула сада вади врело кестење из ватре

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лејен изјавила је да произвођач вакцина Астра Зенека треба да „прво надокнади своје закашњење, да испоштује уговоре које већ има са државама ЕУ пре него што поново почне да извози вакцине“.

Европска комисија инсистира на чињеници да се у уговору о куповини вакцина Астра Зенека каже да ће две фабрике ове фармацеутске групе које се налазе у Великој Британији, служити и снабдевању тржишта ЕУ. То се, међутим, није десило. Ниједна вакцина није извезена из Велике Британије. У исто време од укупно 32 милиона вакцина произведених на европском тлу – две трећине су извезене у Велику Британију.

Вакцине и наводна европска сувереност

Иако су рекле „да” успостављању строжије контроле извоза, земље ЕУ нису јединствене у томе до које мере забрана извоза вакцина произведених у ЕУ треба да буде строга.

Француска је подржала строгу забрану, а суздржаније од ње су биле земље које производе вакцине: Немачка, Белгија, Холандија, Шведска, Ирска…

Kанцеларка Ангела Меркел рекла је да њена земља, која производи вакцину Фајзер Бионтек, не жели да мере контроле извоза поремете ланце међународног снабдевања вакцинама, али и да је заинтерсована да фармацеутска предузећа испоштују уговоре о испорукама.

Премијер Шведске Стефан Лофвен не види решење после кобних грешака ЕУ

Премијер Шведске Стефан Лофвен чак је упозорио да би строги режим контроле извоза вакцина могао да се претвори у „трговински рат“ иако ниједна земља и ниједан континент нису самостални у производњи вакцина.

„Ми смо суочени са светским ратом нове врсте. Суочени смо са руским и кинеским настојањем да нас преко вакцине дестабилизују и утичу на нас”, рекао је председник Француске Емануел Макрон за француске медије на маргинама самита. Он је поручио: „Уколико желимо да се одржимо, треба да имамо суверенитет (европски).“

Велика Британија је незадовољна овом одлуком. Ако ништа друго, одлука о поштравању контроле извоза вакцина из ЕУ, бар је отворила дијалог са Лондоном.

Холандски премијер Марк Руте скептик како да ЕУ добије више вакцина

Холандски премијер Марк Руте рекао је да би договор између Велике Британије и ЕУ могао да буде постигнут одмах… Он је оценио да не види како би механизам пооштрене контроле извоза могао да поправи ситуацију и омогући да ЕУ има више вакцина. Обе стране имају интереса да постигну договор.

Магловити планови и обећања

Велика Британија која је до сада масовно вакцинисала, не може себи да дозволи да јој ЕУ заустави испоруке вакцине Фајзер-Бионтек, на пример.

Европској унији је потребно да Велика Британија настави да јој испоручује састојке за производњу вакцина.

Познаваоци прилика сматрају да је мало вероватно да ће ЕУ добити свих 200 милиона доза које јој Астра Зенека дугује.

Произвођач Астра Зенека згрће милионе и лукаво ћути

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лејен рекла је да би до лета 70 одсто становништва у ЕУ могло да се вакцинише. Она је додала да ће у првом полугодишту Европској унији бити испоручено 460 милиона вакцина.

Занимљиво је да ни у једном тренутку нико није поменуо питање надокнаде за претрпљену штету због кашњења са испорукама вакцинама, договореним и плаћеним унапред новцем европских пореских обвезника.

Следи ли парламентарна истрага

У току дебате у Европском паралменту посланици су тражили одговор на питање: како је могуће да 2,7 милијарди јавног новца буде уложено у истраживања фармацеутских група, а да оне при том немају никакве обавезе према грађанима?

Укратко, како је могуће да се очигледно масовно, а можда и организована, пљачка грађана тако љубазно назива „кашњење у испорукама“, „неприхватљиво понашање“ и томе слично.

Довољно је да на тренутак замислимо да су вакцине друштвено власништво и да је искључена могућност да било ко од њихове производње стиче колосално богатство јер је реч о заштити живота милијарди људи. Шта видимо? Видимо, на пример бившу Југославију, у којој је држава седамдесетих година за два месеца вакцинисала 18 милиона становника против великих богиња.

Отворимо очи и шта видимо: црно тржиште вакцина и приватнике који државама нуде вакцине док произвођачи вакцина тврде да појма немају и да не тргују са приватницима.

Ни Шарл Мишел, председник Европског савета, ни парламент ЕУ, а ни Европска комисија не знају шта да раде

На ово је упозорила и Европска комисија јер је добила информације да неке земље чланице ЕУ покушавају да се нагоде са приватним препродавцима, видевши да оно што је уговорила и платила Европска комисија остаје мртво слово на папиру.

Блок левих партија у Европском парламенту зато је покренуо инцијативу за отварање парламентарне истраге због низа питања која су остала без одговора:

  • Зашто је прекаљени лобиста фармацеутске индустрије седео у преговарачком тиму ЕУ за куповину вакцина?
  • Зашто уговори и даље остају тајни за јавност?
  • Зашто у тим уговорима није прецизирано ко је одговоран у случају неиспуњавања обавеза, у случају лоших пропратних појава код вакцинације итд?
  • Зашто грађани чији је новац коришћен за финансирање научних истраживања да би се дошло до вакцине, немају сада пропорционални удео у власништву патената за вакцине?

Напротив, вакцине су додатно платили и углавном их нису добили.

Линк

http://www.balkanmagazin.net/zdravlje/cid142-270726/pozadina-samita-eu-o-vakcinama-da-li-su-evropski-graani-opljackani-u-ime-kovida19

::::::::::::::::::::::::::

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Македонско црквено питање

Prenosimo

Ауто-пут до Црне Горе и непотребан и нерентабилан

Gost autor

Зашто својој деци треба говорити истину о усташком логору смрти Јасеновац

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x