Американци бране Русе од Путина

Налог за хапшење Путина заснован на неистинитом извештају групе коју финансира влада САД

  • Налог Хашког трибунала за хапшење Путина заснован је на неистинитом извештају групе коју финансира Стејт департмент са циљем прогона Руса. Аутори извештаја чак и нису обишли кампове о којима су писали
  • У оптужби признају да су кампови културно-образовне институције, пружају бесплатне рекреативне програме за сиромашну децу, полазници кампова имали су пристанак родитеља и враћени су им по завршетку програма и никакво злостављање деце није документовно

Налог Међународног кривичног суда за хапшење руског председника Владимира Путина због наводног незаконитог депортовања украјинске деце, заснован је на нетачним извештајима Лабораторије за хуманитарно истраживање (ХРЛ) Универзитета Јејл, коју финансира Стејт департмент.

Прецизније, пише “Грејзон”, ХРЛ је део Бироа за конфликте и операције стабилизације Стејт департмента који је Бајденова администрација формирала у мају 2022. како би се прогонили и процесуирали руски званичници.

Током интервјуа за Си-Ен-Ен, директор ХРЛ Натанијел Рејмонд тврдио је да је његов извештај о наводим руским камповима за украјинску децу, доказ да се “хиљаде деце налази у талачкој ситуацији”. Позивајући се на Холокауст, Рејмонд је рекао: “Ми имамо посла са највећом мрежом дечијих кампова у 21. веку.”

Па ипак, у разговору за “Грејзон”, Рејмонд је признао да су “велика већина” кампова које је његов тим истражио на даљину “културно-образовне институције”.

Исто тако, у извештају ХРЛ се наводи да је већина ових кампова пружала бесплатне рекреативне програме за сиромашну децу. Сви полазници кампова имали су пристанак родитеља и враћени су им по завршетку програма. У извештају, који је финансирао, Стејт департмент такође се наводи да “никакво злостављање деце није документовао”.

Јејлов ХРЛ је заправо читав свој извештај (који је после искористио МКС), засновао на сателитским подацима, постовима на Телеграму и “гугл транслејт” преводу извештаја руских медија укључујући приче “РИА Новости” о једном кампу код Магдана где је су свесно игнорисали изјаве деце полазника кампа, али је наглашено да су у камп пребацивана аутобусима, возом, авионом и, у једном случају, летелицом руских ваздухопловних снага.

Теренског рада није било као ни обиласка кампова или разговора са очевицима, полазницима, запосленим. Исто тако је потпуно забашурена чињеница да су деца у тим камповима Руси, или припадници заједница које су на страни Москве у сукобу са Кијевом.

Деца из кампа о ком су писале “РИА Новости” су из Доњецке Народне Републике, али су и МКС и ХРЛ и други западни званичници једноставно одлучили да их назову “Украјинцима” којима “испирају мозак у руским камповима”.

Позивајући се на евакуацију 500 сирочади из Доњецка у фебруару 2022. управо у тренутку када су украјинске снаге ескалирале своје нападе на сепаратистичке републике, аутори пишу: “Разлог који је руска влада у то време јавно навела била је претња офанзивом украјинских оружаних снага против такозване Доњецке Народне Републике (ДНР) и Луганске Народне Републике (ЛНР)”.

Украјинска војска је у том тренутку 43. прекршила примирје у ДНР, гранатирајући цивилна подручја у Доњецку, што је подстакло Москву да покрене своју операцију “демилитаризације” Украјине, пише “Грејзон”.

Да ли извлачење сирочади из ратне зоне у Доњецку на безбедније тло унутар Руске Федерације представља злочин “отмице”, како је Рејмонд тврдио?

У разговору са новинаром “Грејзона” који је у новембру 2022. посетио један од руских кампова, Рејмонд је рекао да је ХРЛ био под “огромним притиском” америчких власти да “документују” пресељавање становништва из источне Украјине у Русију.

Пошто Москва ХРЛ сматра обавештајцима САД, није им био дозвољен приступ камповима због чега је Стејт департментова “лабораторија” – иначе првобитно формирана да прати ситуацију у Авганистану – читав свој извештај саставила уз помоћ сателитских снимака, лоших превода и сугестија америчких обавештајаца.

Иако је признао блиску сарадњу са америчким обавештајним службама и Стејт департментом, Рејмонд је порекао да је фокус ХРЛ био искључиво на “наводним руским злочинима и тврди да су извештавали и о украјинским.

Рејмонд је указао на документацију своје јединице о руском удару на украјински силос за жито као типичан пример “украјинског с***а“. “Оно што мислимо да су [Украјинци] радили,” рекао је, “је да су водили лабораторију за амонијум-фосфат, испод тог силоса, да би направили муницију”.

Иако је рекао да је “једина ствар која је могла да направи ту рупу у суштини фабрика бомби”, Рејмонд је у разговору за “Грејзон” тврдио да је немогуће потврдити његову сумњу.

Док је умањивао значај пуцања украјинске војске на беспомоћне затворенике и коришћења цивилне инфраструктуре за прикривање војних објеката, Рејмонд се усредсредио на руску политику довођења етнички руске деце у културне програме, оптужујући Москву за кривични процес “русификације”.

На питање о чињеници да већина деце укључене у програме које је Јејл ХРЛ истраживао већ себе сматрају Русима и долазе из етничких руских региона који су били на мети насиља од стране украјинске владе коју подржава САД, и да нека немају дом јер је уништен у сукобу, Рејмонд је рекао: “Чак и да је то истина, то је ратни злочин.”

“Према Женевској конвенцији, једна држава чланица оружаног сукоба не може ни под којим околностима усвојити или преместити децу из друге државе чланице”, рекао је Рејмонд, иначе технолог.

Иако Рејмонд није хтео да узме у обзир етничко и политичко порекло деце приликом утврђивања да ли су њихова права повређена, он је слободно признао да су велика већина кампова које је његов тим “истраживао”, заправо “културно-образовне институције”.

(фото: Дечји камп “Артек”)

https://rt.rs/news/25442-amerika-rusija-ukrajina-putin-optu%C5%BEnica/

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Урсула фон дер Лајен може пасти због милијарди ЕУ плаћених Фајзеру

Prenosimo

Поступак отпуштања 2.500 радника је у току

Prenosimo

Ђоковић поново на крову света

Јово
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x