Александар Дугин: Ево услова наше победе

„Кутузов на Бородинском пољу“, уље на платну, Сергеј Герасимов

Ако желимо да победимо онда морамо суштински променити садашњи систем

 • Постојећи модел, релативно ефикасан у предратном периоду, више не испуњава историјске захтеве. СВО је започео проверу реалности. То је открило наше фундаменталне мане
 • Потребна нам је нова држава и нова политика.

Пише: Александар Дугин, филозоф и политиколог

Које промене су нам потребне да бисмо победили?

Сумираћу шта сви мисле и говоре.

 1. Прелазак од доминације државе ка савезу државе и народа. Органско јединство власти са народом. Отуда прелазак од манипулације ка поштењу.
 2. Прелазак са либералне парадигме на народносоцијалистичку – људи у јавном сектору и сиромашни добијају висок ниво материјалне подршке.
 3. Промена надмоћности крупног капитала (олигархије) у праву конкуренцију између представника малог и средњег бизниса (велики бизнис је национализован).
 4. Премештање центра индустрије са трговине сировинама на високотехнолошке индустрије и оживљавање села.
 5. Расељавање великих градских агломерација и нови развој руских земаља. Од мегаградова до оживљавања малих градова и сеоских насеља новог типа.
 6. Одбацивање принципа имунитета и унапређења корумпираних функционера и потпуно неефикасних руководилаца и увођење принципа меритократије (моћи достојних, који су у пракси доказали своје достојанство).
 7. Прелазак са ПР технологија на потпуно идеолошко друштво: пропагандисти штите не оно што су наручили у овом тренутку, већ оно у шта истински верују.
 8. Одбацивање културе забаве у корист класичне културе – формирање, уздизање, васпитање.
 9. Историчност политичког режима: тачна дефиниција места модерне Русије у структури руске историје је одавање почасти Древној Русији, Московском краљевству, Руском царству, СССР-у недвосмисленим проклетством Смутног времена и срамне 90-е.
 10. Заштита традиционалних вредности у потпуности и искорењивање нетрадиционалних поверена је њиховим органским носиоцима, а не случајним руководиоцима.
 11. Изградња друштва солидарности са:
 • свештенство као морални камертон,
 • херојски ратници у улози политичке и друштвене елите (ново племство или, ако желите, партијска номенклатура),
 • поштени радници (укључујући и поштене предузетнике) као стандард обичног човека.
 1. Брзо стварање руске интелектуалне елите, независно од стандарда и стратегија западне цивилизације.
 2. Повратак традиционалног уређења друштва са јаком породицом – одбацивање секуларног, уговорног и индивидуалистичког тумачења брака.

Сви ови готово саморазумљиви кораци су неопходан услов за Победу. Ако их не урадимо, односно оставимо све како јесте, осуђени смо на пропаст. Постојећи модел, релативно ефикасан у предратном периоду, више не испуњава историјске захтеве. СВО је започео проверу реалности (reality check). То је открило наше фундаменталне мане. У директном фронталном обрачуну са цивилизацијом Запада, наше слабе тачке не само да су се показале, већ су постале кобне.

Ако желимо да победимо, а немамо другог избора, онда морамо суштински променити садашњи систем. Потребна нам је нова држава и нова политика. Недостаје нам времена. Мислим да је максимално годину дана да се направи велики искорак у овим областима.

Опрема: Стање ствари

(Фејсбук страница Бранимира Нешића)

Линк

https://stanjestvari.com/2023/01/11/dugin-uslovi-nase-pobede/

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Патријарх српски Порфирије уручио архиепископу Стефану Томос којим се потврђује аутекефалност МПЦ – Охридске Архиепископије

Prenosimo

Судије морају разумети да су они одговорни друштву, а не друштво њима

Gost autor

Откривени концентрациони логори у Украјини за „непослушне“ грађане Донбаса

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
старији
новији
Inline Feedbacks
View all comments
Bozidar
Bozidar
1 година раније

Kao da čitam, šta Srbija treba da uradi!

1
0
Would love your thoughts, please comment.x