Алармантно стање с пројектом рудника литијума Јадар

Спрема ли власт опет превару: Окупљање грађана за забрану ископавања литијума и бора у Србији

На Рио Саву укњижено још 27 парцела за градњу саобраћајнице

  • Златко Кокановић, Активиста Савеза еколошких организација Србије (СЕОС) изјавио је да је, и поред тога што је премијерка Ана Брнабић рекла да је стављена тачка на пројекат “Јадар”, стање “алармантно”
  • Од средине јануара до почетка септембра чак 27 парцела укњижено на име компаније “Рио Сава” која послује у оквиру “Рио Тинта”
  • Ђорђевић: много страних компанија вршља и раскопава“ по Србији јер знају да је њихово оно што пронађу.

Златко Кокановић је на конференцији за новинаре испред Министарства рударства и енергетике истакао да су све те парцеле потребне за трасу брзе саобраћајнице Лозница – Ваљево,“која служи само компанији „Рио Тинто’“.

Кокановић је подсетио да су еколошки активисти на састанку са премијерком Брнабић 24. јануара тражили и да Влада укине сва пуномоћја која је дала компанији „Рио Тинто“, али да то није учињено и да је само статус земљишта враћен из грађавинског у пољопривредно.

Навео је да грађани нису ни свесни да је Србија постала „колонија“ и као пример навео Бор, Мајданпек и Смедерево где се „радници Кинези према нашем народу понашају као да су у Кини“, питајући ко им је дао дозволу да се тако понашају и шта им је обећано.

Драгана Ђорђевић: Дивљи запад у Србији – Ко пронађе руду у Србији – његова је!?!
ДраганаЂорђевић: У Европи не постоји ниједан рудник литијума

Драгана Ђорђевић, научна саветница Института за хемију, технологију и металургију навела је да у Европи не постоји ниједан рудник литијума и да се у читавом свету такви рудници налазе у пустињама и ненасељеним местима.

Упозорила је да би отварање рудника јадарита угрозило не само Јадар него и Мачву, Саву и Дрину, чиме би било угрожено водоснабдевање 2,5 милиона људи.

Кокановић: Влада Србије и даље сарађује са компанијом Рио Тинто и Рио Сава због градње рудника литијума

Указала је да стране компаније нису у стању да задовоље домаће стандарде и законске регулативе, због чега је промењен Закон о рударству тако да Србија више није власник рудних ресурса на својој територији већ она компанија која пронађе те руде.

Због тога, упозорила је, „небројено много страних компанија вршља и раскопава“ по Србији јер знају да је њихово оно што пронађу.

Метеоролог Владимир Ђурђевић упозорио је да би рударење, с обзиром да троши велике количине воде, могло у будућности да угрози снабдевање водом посебно у време великих суша.

Спрема ли Влада превару грађана: Демонстранти траже трајну забрану ископавања литијума (Фото Танјуг)

Он је упозорио да би то могло да доведе до тога да се доведе у питање ко ће имати право да користи воду које ће бити премало током лета, и да ли ће то бити грађани, пољопривреда, водопривреда или рудници.

Извор: Бета

ЛИНК

https://srbin.info/politika/stanje-s-projektom-jadar-alarmantno-na-firmu-rio-savu-uknjizeno-27-parcela/

…………………..

 

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Лавров јасно назначио нове циљеве Русије: више није реч само о ЛНР и ДНР

Prenosimo

На делу тотална распродаја српских рудних богатстава

Prenosimo

Да не би српски младићи били у мртвачким ковчезима Вучић је био принуђен да изда српске државне и националне интересе

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x