Јунак и добротвор Ђорђе Рош  

Белешке са Хиландара * (5)

  • Манастирско црвено флаширано вино са Хиландара „Савино поље“ пре годину-две дошло је до купаца у Србији, али и у иностранству
  • Част је сваком поклонику да ручава са монасима и Игуманом манастира Хиландара
  • Ђорђе Рош, једини цивил који је сахрањен у српској царској лаври на Светој Гори.
  • Ђорђе Рош је био главни оперативац који је сакупљао новац и доводио калуђере Србе са свих страна света да би манастир имао довољно монаха!
  • Остаје дуг отаџбине Србије према Ђорђу Рошу, овом људском горостасу, да му се одужи давањем имена једне улице.

 

Пише: Јово Вукелић

Ове године берба грожђа, услед жарког лета, на Хиландару је почела знатно раније. Берба грожђа у хиландарском винограду на Савином пољу почела је већ око 15. августа, и то у винограду између Милутиновог пирга и Хиландарске арсане где се у виноградима гаји грожђе црних сорти намењено тржишту.

У нашем конаку, 50-так метара испод манастира, у соби са 50 кревета, затекли смо веселу дружину младића из Власотинаца који су допутовали из Србије да помогну монасима у берби грожђа.

Молебан пред почетак бербе грожђа у Савином пољу
Хиландарски виногради, грожђе и вино

Они кажу: „По први пут смо овде у Светој Гори, одушевљени смо приликом да помогнемо манастиру у берби грожђа. Благослов нам је дала мати Лидија, игуманија манастира Ваведења Пресвете Богородице. Један наш друг није дошао, јер није вакцинисан, а то није желео да уради кад је пред путовање накнадно сазнао да је то обавеза, иако је обећао Игуманији свој долазак овде. Љути смо на њега!“

Манастир располаже са око 18 хектара винограда и укупно на њима има 50.000 чокота, Најпознатије су „мерлот”, „каберне совињон”, „каберне фран”, „гренаж”, „шардоне”, затим српске сорте: „прокупац”, „вранац”, „смедеревка”, „жилавка”, као и грчке „крфско црно”, „атири”…

Мапа макадамских путева између скитова и неких манастира на Светој гори

Сада  наши млади поклоници Хиландара прво беру сорте црног грожђа. (Кажу да им је норма да уберу по 480 килограма за један дан.) Иначе, манастиру у целом процесу засада винограда и прављења вина већ годинама помажу стручњаци са Пољопривредног факултета у Београду. То је уродило плодом и после више од деценије, манастирско црвено флаширано вино са Хиландара „Савино поље“ пре годину-две дошло је до купаца у Србији, али и у иностранству.

Нови виногради на Савином пољу одлично рађају
Част је сваком поклонику да ручава са монасима и Игуманом манастира Хиландара

За време боравка у Хиладару манастир организује да сви поклоници обедују у манастирској трпезарији. На добром гласу је изврсни кувар, који припрема врло укусна посна јела. Част је сваком поклонику да ручава са монасима и Игуманом манастира Хиландара…

Архимандрит Методије, игуман манастира Хиландара,чврсто води у вери и скромности своје монахе

Манастирска трпезарија је фелимично изгорела у пожару 2005. године и тек је недавно обновљена, реконструисана и одсликана. У трпезарији су постављени столови са мермерним плочама, у сали има места за око 200 људи.

Садашњи изглед обновљене трпезарије манастира Хиландар, пријатан амбијент…

У време почетка ручка чује се звук дрвених клепала, а у салу прво улазе монаси, потом њихови гости, поклоници манастира.  Монаси седају с једне, а ходочасници с друге стране дугачке сале. На столовима су постављена припремљена јела, вино, вода, манастирски хлеб и овог пута црно грожђе и друге ђаконије…Док се ручава у тишини, један монах чита исечке из Библије, а други обилази трпезарију да види да ли је неком нешто потребно, да ли се нешто просуло… Потом се опет чује клепало и сви у миру напуштају трпезарију, први излазе монаси.

Добротвор Ђорђе Рош почива у Хиландару

Одмах близу зидина манастира налази се један скромни гроб јединог цивила (још пореклом Немца) који је сахрањен у српској царској лаври на Светој Гори!

Ко је човек који је једини заслужио такву част у хиљадугодишњој историји Хиландара!?

Скромни Ђорђе Рош, човек који је Србима сачувао Хиландар, да не пређе у туђе руке, после Другог светског рата доводећи православне монахе Србе из целог света на Свету Гору

Тешко је укратко описати колико је добра овај човек учинио за Србију, за Српску православну цркву, за Хиладар и друге српске светиње. А врло мало се зна о њему, мало људи је икада чуло за његово име и његове подвиге.

Ђорђе Себастијан Рош (1896-1977), је пре свега јунак и инвалид из славне одбране Београда 1915. године.

Други истичу његову заслугу да је он човек који је Србима сачувао Хиландар, да не пређе у туђе руке, после Другог светског рата.

Трећи истичу да је херој Великог рата, био обновитељ чувене Грачанице у најтежим временима када је манастир пропадао уочи почетка Другог светског рата. Ђорђе Рош је трошио огромне суме на очување српске баштине, јер се Краљевина Југославија тиме није бавила.

 Гроб Ђорђа Роша у Хиландару: једини је световни човек сахрањен на хиландарском гробљу

О Ђорђу Рошу највише зна историчар уметности Никола Кусовац. Он каже:

– Упознао сам Роша раних седамдестих у Уранополису, где се преселио да би помагао Хиландару . Он ме је прокријумчарио у Хиландар у време кад Југословени нису били пожељни на Атосу. Грчка војна хунта била је сумњичава према свему што долази из Брозове државе јер се он директно мешао у њихов грађански рат. Није дозвољавала да из Југославије у Хиландар дођу ни новац, ни монаси, ни поклоници. Манастир је био на ивици да пређе у грчко власништво. Принц Томислав Карађорђевић је тада иницирао спасавање, а Ђорђе Рош је био главни оперативац који је сакупљао новац и доводио калуђере Србе са свих страна света да би манастир имао довољно монаха! „

И његова акција је уродила плодом: Хиландар је добио довољно монаха и прича о изумирању манастира је тако окончана.

Рош је изненада умро 1977. на броду, на једној од многобројних пловидби за Хиландар. Сахрана није дозвољена од комунистичких власти у манастиру Раковица где почивају његови родитељи.

Нова модерна Винарија у Хиландарским подрумима

Монаси хиландарци  су тада, 1977. године, направили изузетак од светогорских правила да би изузетном патриоти исказали захвалност. Дозволили су да почива, уз њих, на земљи манастира Хиландара! Рошов гроб налази се испред костурнице хиландарских монаха и виде га само ретки ходочасници. Већина и не зна ко ту почива.

– Рош је био прави херој. Први пут је рањен на Церу, а други пут, веома тешко, у јуришу с мајором Гавриловићем у одбрани Београда. Немци су га излечили и послали у логор. Успео је да побегне и стигне до Солунског фронта, где је иако инвалид, наставио да ратује – каже Кусовац.

Рошови су чувена немачка породица. Инжењер Себастијан Рош, Ђорђев и Душанов отац, дошао је у Србију у време краља Милана као стручњак за изградњу железнице. Прешао је у православље, узео за славу Светог Ђорђа и по њему дао име најмлађем сину

Најсигурнији превоз кроз гудуре: Монах са натовареном мазгом из луке креће у манастир 

Остаје дуг отаџбине према Ђорђу Рошу, овом људском горостасу, да му се одужи давањем имена једне улице.

Сем светих реликвија, тамјана, крстића и икона носим са собом и један каменчић са крова манастира Хиландара. Док сам шетао манастирским двориштем видео сам један необичан црни камен у трави, који је пао с крова манастира који се реконструише. Узео сам га и однео оцу Николају, који је благословио тај камен и дозволио ми да га однесем у Србију.

Хиландарски камен којим се покрива кров манастира

Напуштамо Свету Гору, манастир Хиландар – свето место свих верујућих Срба  са уверењем у његов просперитет и напредак.

* Манастир Хиландар и још неколико манастира на Светој Гори посетио сам недавно са агенцијом „Доброчинство“ и ово су моје забелешке са тог јединственог путовања

Крај

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Санда Рашковић: Вучић би морао бити саслушан у тужилаштву

Prenosimo

Питам се, питам се: где ће се српски пòломи зауставити?

Gost autor

Макрон губи популарност у односу на Ле Пен

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x