Ђоковић деценију доминира светским тенисом

Какве су последице што од ове године више нема „велике тениске тројке“

  • Ђоковић се припрема да у септембру оствари јединствен подвиг: да освоји у једној години сва четири најјача Гренд Слем турнира. Три већ има у џепу! Шансе су му прилично велике!
  • Федерер је већ окончао ову тениску сезону због повреде, а и Надал је у тешкој ситуацији због повреде пете одлучио да оконча сезону. Тако да обојица неће играти наредних месеци…
  • Ђоковић, жељан успеха и могућности да оствари историјски успех играће овог пута на првенству САД одговорно, на највишем новоу, пожртвовано, храбро и сталожено. Ако буде имао и мало среће ето подвига за памћење, за историју!
  • Антибалканска и антисрпска хистерија против православца Ђоковића траје скоро деценију и по и не посустаје.Али, не посустаје ни Ђоковић!
  • Доста поуздано можемо прогнозирати да ће и следећа 2022. година биће по свему судећи година којом ће у тенису доминирати Ђоковић.

Пише: Јово Вукелић

Од почетка ове године видело се да је Ђоковић у доброј форми што је потврдио освајајући свој први овогодишњи Грен Слем у фебруару у Мелбурну (укупно девети на овом турниру).

Његови деценијски конкуренти и ривали у борби за Гренд Слемове и прво место на АТП листи Надал и Федерер су посустајали како је сезона одмицала. Федерер практично није играо ни прошле 2020, и ове године, јер се лечио од повреде колена, па је успео да изађе на терен само 14 пута. За протеклих осам месеци он је показао да је  ван форме, да је изгубио брзину, снагу, а и кондицију, не може да игра пет сетова у неком јачем ритму. И његова игра више не оставља утисак врхунског играча који је играо врло квалитетан тенис. И на Роланд Гаросу и Вимблдону и другим турнирима доживео је неуспехе од играча друге класе. Хтео је да игра, али за квалитетну игру није био припремљен, играо је неуспешно, мало на силу, мало на стару славу. То му није помогло. И мора на нове операције.

Пантерски скокови су специфичност у Ђоковићевој игри, његова гипкост запањује, а последица је вежби јоге и гимнастичких елемената
Крај Федерерове сјајне каријере

Зато су његови резултати очајни и пао је на ранг листи до деветог места. Како више неће играти ове године његова позиција ће бити све слабија. Напунио је 40 година и право је чудо шта он још тражи на тениским теренима. Као велики тенисер са харизмом, шармом, требало је да са својим стручним штабом ове године добро осмисли начин одласка са тениских терена у пензију. Без да круни свој угледи и ауторитет. За такав одлазак има још мало времена и требало би да оде достојанствено, а не погнуте главе. Он то није заслужио. Највећа медијска звезда која доноси милионе спонзорима кад игра мора наћи прави начин за опроштај! Од давнина је била врлина великих да оду са борилишта у прави час.

Вишегодишња доминација Федерера светским тенисом је окончана

Писали смо још пре неколико месеци на овим страницама да се чувена „тениска тројка великана“ распала, да је нема више и да је Ђоковић неприкосновени владалац светског тениса протеклих неколико година. Доказао је он то освајајући и други Грен слем у сезони, Роланд Гарос који је био „резервисан“ за Надала. Победио је убедљиво и њега и млађе супарнике и тако најавио да неће лако одустати и од титуле у Вимблдону.

Надалове повреде и нова криза

Надал се од тог пораза у мају на Роланд гаросу није опоравио и практично је већ скоро четири месеца ван терена и форме. Појавила се у међувремену и деликатна повреда пете тако да је наставак каријере 35-годишњег Шпанца крајње неизвестан. На ранг листи склизнуо је са другог до четвртог места и тешко ће се вратити у сам врх. Саопштио је управо сада, 20. августа да заврпшава овогодишњу сезону и да мора да се лечи. Питање је када ће и да ли ће Надал наставити своју тениску каријеру.

Надал: пола каријере играм и трпим велике болове, више не могу…

Од освајања и трећег овогодишњег Гренд Слема у Вимблдону, чиме се изједначио у броју освојених Гренд Слем титула (21)  са Федерером и Надалом, Ђоковић је отишао на Олимпијаду у Токио и тамо није успео да освоји толико жељену медаљу. Изгубио је од А. Зверева и П. Карења Бусте и видно разочаран од тада у тишини обавља припреме за освајање последњег, четвртог Гренд Слем турнира Ју-Ес Опена чиме би остварио јединствен подвиг да освоји у једној години сва четири најјача турнира. Али, изгледа да га неуспех на Олимпијади није значајније пореметио. Одморио се, освежио, а мотиви и амбиције не недостају.

Гренд Слем турнир почиње 30. августа и видећемо да ли је 34-годишњи Ђоковић спреман за овај велики спортски подвиг. На турниру неће бити Надала, Федерера, Доминика Тима, прошлогодишњег освајача ЈУ-Ес опена, али чекаће га млађа гарда Медведев, Зверев, Беретини и Циципас, жељни титула и сјајног трона, сви у доброј форми.

Ђоковић овако бодри себе после успешних поентирања на великим мечевима

Имајући у види Ђоковићево огромно искуство и вољу, ако буде здрав он ће бити у великој предности да се окоти и овом четвртом највећом титулом и тако себе кандидује за најбољег тенисера у 2021, а и за најбољег спортисту света у 2021. То би му била шеста рекордна титула у његовој каријери.

И тако се Ђоковићу одједном отворио пут ка ка 21 Грен слем титули .

Са недостижних 340 недеља на првом месту АТП ранг листе Ђоковић је већ дуго убедљиво први, а истовремено показује амбицију да на крову света остане дуго и не дозволи да га ико замени. Његове амбиције су велике као и пре једне деценије кад је засео на кров света.

Ђоковић бурно прославља тријум над Надалом у Мелбурну јануара 2012 године
Сатанизација Ђоковића траје деценију ипо, али траје и Ђоковић!

Како је већ дуго сам на врху света медијска пажља је највише усмерена ка Ђоковићу, прати се не само његова игра и резултати него и сваки његов корак ван терена, изјава, понашање, мишљење…Како је познато да Ђоковић није омиљен међу тениском публиком као што су то били Надал и Федерер, и та тема се стално експлоатише са новим детаљима и мишљењима стручњака. Тада се исказује нетрпељивост према Ђоковићу, потенцирају се неке заборављене сцене и неважни детаљи како би се, не без задовољства закључило: ето јесте „Џокер Ноле“ најбољи је на свету, али га и даље не воле тениски фанови широм света!“

За стварање таквог става публике нема никаквих озбиљних основаали су  томе допринели стална хајка западних медија на њега, коју подстичу и финансирају бројни спонзори и мултинационалне компаније… А и поједини тениски коментатори као што је, на пример Матс Виландер. Ђоковић није Англосаксонац, не доноси толико високу зараду и профит у продаји тениске опреме и реквизита, он је Балканац, православац и још, уз то, Србин, чија држава Србија је деценијама на стубу срама, оквалификована као држава која је кривац за све ратове, од Првог светског до ових најновијих на Балкану, где је покушано хорски, уз иницијативу НАТО и Западне алијансе, и и снажну подршку антисрпске коалиције суседа (Словенија, Хрватска, БиХ, Албанија и „Косово“ и Црна Гора) да се Срби до краја сатанизују и прогласе за геноцидан народ, зао, примитиван, прост, дивљи, некултуран, агресиван…

Музеја још нема.- Трофеја има толико да једино велики и осмишњен простор могу представити овако велику, дугу и успешну играчку каријеру Ђоковића

И како онда да тенисер из тог миљеа буде најбољи, стално победник доказујући убедљиво целом свету својим целокупним понашањем да наметнуте и измишљене приче о Србији и Србима нису тачне, да су измишљене и лажне. То Запад генерално не може да трпи и зато се стално Ђоковић сатанизује, проглашава некомуникативним, инцидентним. И Удружење тенисера које Ђоковић води и које тражи само већа права за тенисере се такође критикује. Све што ради Ђоковић је сумњиво, спорно и треба рушити, то је став званичника у светском тенису.

И тако та антибалканска и антисрпска хистерија против православца Ђоковића траје деценију и више и не посустаје у интезитету. Проблем за светске моћнике  је што Ђоковић у 34-ој игра као у 24-ој години, у врхунској форми, пун снаге, елана и силно мотивисан да обори све рекорде у тенису!

Значи,  проблем је што не посустаје ни Ђоковић! Управо обара све рекорде, један по један!

Ђоковић се карактеристично мотивише током  меча против Кевина Андерсена јуна ове године на Вимблдону

Следи крај ове тениске сезоне за три месеца, а надал је управо одустао од даљег такмичења, следи му даље лечење деликатне повреде пете. Његов положај на АТП листи сада је угрожен, и он ће губити бодове и клизити наниже.

Амбициозни и упорни Ђоковић, жељан успеха и могућности да оствари историјски успех играће, сигурни смо, овог пута у САД одговорно, на највишем новоу, пожртвовано, храбро и сталожено. Ако буде имао и трунке среће ето новог подвига за памћење, за историју!

После великиг победа Ђоковић се захваљује Богу на небесима за своје тријумфе и победе

Тако да можемо доста поуздано прогнозирати да ће и следећа 2022. година бити, по свему судећи, година којом ће у тенису доминирати Ђоковић. Зашто?

Зато што ће његов пут ка новим Гренд Слем титулама у 2022. години бити знатно лакши, у одсуству Надала и Федерера. Не зато што су они најбољи, одавно су обојица ван врхунске форме (чак и не играју) већ на психолошком плану сваком тенисеру је лакше да игра чак и против бољег тенисера, него против великих „непобедивих“ асова. То важи и за Ђоковића.

Незаборавне атрактивне акробације Ђоковића током мечева, као што је ова у мечу против Нишиоке 2020 на Аустралија опену  одушевњавају публику   

Ђоковићево огромно искуство је тешко достижна предност за све остале активне тенисере који су неискусни, који имају по један или ниједан освојен Грен Слем.

Уз то,познато је да је једна од најтежих ствари у тенису победити Ђоковића у пет сетова, таквих пораза има на Ђоковићевом конту врло мало и то претежно пре десетак година.То одавно ником није успело и Ђоковић је ту ненадмашан. У томе лежи његова посебна снага и победнички дух.

За вештог тенисера какав је Ђоковић, лукавог и сталоженог, прибраног и одлучног то је велика предност, углавном недостижна.

……………………

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Од секе др Дарије и браце Бојана Кисића на делу пљачка државе Србије по стоти пут

Јово

ЛАЖНА ОБЕЋАЊА ВУЧИЋА И БРНАБИЋКЕ

Prenosimo

Спонтани протест грађана у Ушћу за спас прелепе реке Студенице

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x