Федерацију БиХ не занимају Срби

Процес тражења несталих Срба заустављен у Сарајеву

  • После скоро три деценије нису пронађени ни ексхумирани посмртни остаци још 1.646 несталих војника и цивила српске националности
  • У БиХ за десет година 600.000 становника мање

Од формирања Института за нестала лица БиХ све је мање идентификованих лица српске националности, а ако се настави с доскорашњом праксом, ни у наредних сто година неће бити пронађени посмртни остаци свих Срба страдалих у последњим ратним дешавањима у Босни и Херцеговини, истиче председница Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Исидора Граорац.

Из те организације већ годинама указују на селективан однос према процесу тражења и то у корист бошњачке стране. То је, наводе, једини разлог због којег и после скоро три деценије нису пронађени ни ексхумирани посмртни остаци још 1.646 несталих војника и цивила српске националности.

“У последњих 15 година пронађено је и идентификовано само 58 несталих Срба”, рекла је Исидора Граорац за “Политику” и додала да тај број нема везе с бројем раније пронађених (3.440 од 5.518, колико их је нестало), то јест до 2008, до када се судбином несталих Срба бавила само Комисија за тражење несталих лица Републике Српске.

У три спомен-костурнице (у Источном Сарајеву, Бањалуци и Невесињу) посмртни остаци 578 пронађених и ексхумираних особа чека на идентификацију.

У костурници у Источном Сарајеву почива с ознаком НН и 170 српских жртава, махом цивила, пронађених на ширем подручју Сарајева, једног од највећих стратишта српског народа.

Из Института за нестала лица БиХ негирају ове оптужбе, а у саопштењу које су објавили након разговора с америчким амбасадором у Сарајеву Мајклом Марфијем навели су да су њиховом заслугом пронађена 422 лица српске националности премда нису прецизирали када су ексхумирани и на основу чега тврде да се ради о Србима.

Ирена Граорац додаје да ће уз помоћ институција Републике Српске наставити да раде на оживљавању намерно заустављеног процеса тражења несталих Срба.

“Приоритет нам је да идентификујемо посмртне остатке који се налазе у спомен-костурницама. Истовремено, захтеваћемо да се што пре настави с тражењем преосталих Срба, за које се претпоставља да се налазе на подручју Федерације БиХ. Уколико не буде разумевања и спремности с друге стране, која је до сада деловала ‘једнострано’, остаје нам само да нађемо начин на који бисмо процес тражења могли да вратимо у надлежност Српске”, закључила је Ирена Граорац за “Политику”.

Одлив 600 хиљада становника

У последњих десет година Босну и Херцеговину је напустило чак 600.000 становника, изјавила је председница Уније за одрживи повратак и избеглице у БиХ (УЗОПИ) Мирхуниса Зукић поводом Светског дана избеглица.

Према подацима пописа из 2013. године, у БиХ је живело око 3.531.159 људи, што значи да је да је БиХ напустило готово 17 одсто становника.

Указујући на проблем избеглица и расељених у БиХ, Зукић је рекла да за затварање колективних центара треба изградити још 550 стамбених јединица.

Додала је и да више од 43.000 апликаната код Министарства за избеглице и расељене особе БиХ тражи обнову својих стамбених јединица и истакла да су то подаци који указују на величину проблема избеглица и расељених.

И док се чека обнова стамбених јединица, како је навела, у току је исељавање из Босне и Херцеговине и оних који су се вратили у места предратног живљења, чија деца одлазе у потрази за бољом и сигурнијом егзистенцијом.

Према подацима УЗОПИ, закључно са 2021. годином било је 484.996 исељених.

У прошлој години из Посавског и Западнохерцеговачког кантона иселило се још 15.000 људи, а из Добоја, Дервенте, Теслића, Босанске Градишке, Приједора и Прњавора још 8.000 људи. Стога УЗОПИ, према пристиглим подацима, процењује да се од 2013. из Босне и Херцеговине иселило 600.000 становника, пренела је Фена.

https://rt.rs/srbija-i-balkan/37141-nestala-lica-srbi-sarajevo-bih/

https://rt.rs/srbija-i-balkan/37225-bosna-i-hercegovina-stanovnistvo-migracije/

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Света Чуда православне вере на Маслинској гори

Јово

Познати опозициони украјински политичар Медведчук: Свет мора да чује глас „друге Украјине“

Prenosimo

Ми Срби смо на дручачијем путу, на путу Видовдана, који је постао глобална чињеница

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x