У Европи све уочљивија рехабилитација нацизма

Прежовели самим чудом: 322 Стрељачка дивизија Црвене армије ослободила је 1945. Аушвиц и спасла 7.500 логораша  сигурне смрти

Опасно раскршће: Нешто дубоко није у реду у односу Запада према нацизму

  • Избегавање званичне Варшаве да позове руску делегацију на комеморацију поводом ослобођења Аушвица показује да се Европа налази на опасном раскршћу јер је све уочљивија рехабилитација идеологије нацизма и њених истакнутих заговорника.

Руски амбасадор у Пољској Сергеј Андрејев изјавио је да другу годину заредом амбасадор Русије није позван на комеморацију у Аушвицу, која се организује сваке године под покровитељством пољског председника Анджеја Дуде.

Међународни дан сећања на жртве Холокауста у знак сећања на дан када је 1945. године ослобођен Аушвиц-Биркенау, најозлоглашенији логор смрти у поробљеној Европи, обележава се 27. јануара.

Совјетски лекари и представници Црвеног крста међу децом-затвореницима логора смрти у првим сатима након његовог ослобођења од нацистичких џелата у Аушвицу
На опасном раскршћу“ – у Европи све уочљивија рехабилитација нацизма

Међународни дан сећања на жртве Холокауста установљен је 1. новембра 2005. године резолуцијом Генералне скупштине Уједињених нација, у знак сећања на дан када су војници совјетске Црвене армије ослободили Аушвиц.

Нешто дубоко није у реду са односом Европе и западног света према нацизму јер се представнику народа који је ослободио Аушвиц и поднео највеће жртве у борби против нацизма не дозвољава поклоњење жртвама нацизма, каже за Спутњик академик Славенко Терзић, историчар.

„Све уочљивија је рехабилитација идеологије нацизма и њених истакнутих заговорника и у Европи и на Балкану. Бојим се да се Европа постепено све више надвија пред познатим, старим нацистичким понором и да доводи у питање своје класичне темељне вредности. На опасном смо раскршћу“, оценио је Терзић.

Улаз у немачки нацистички логор Аушвиц где је убијено око два ипо милиона људи у Другом светском рату
Хладноратовска тенденција минимизирања улоге Црвене армије

Историчар др Момчило Павловић сматра да у садашњости живимо прошлост и да се данашњи догађаји учитавају на прошле догађаје. Тенденција о минимизирању улоге Црвене армије није од јуче и она је део хладног рата, што значи да потиче од касних четрдесетих година прошлог века.

Та тенденција посебно је убрзана победом Запада у хладном рату, па додатно осамостаљивањем од источног лагера бивших социјалистичких земаља које су мање или више листом окренуте против дојучерашњих савезника, пре свега Русије, уз ширење тог победничког ликовања Запада у хладном рату.

Радост затвореника из Аушвица због ослобађања логора од нациста

„Све то скупа одражава се и на културу сећања и уопште на улогу Црвене армије и ти политички разлози утицали су пре свега да се руска делегација, без обзира на кључни допинос и у победи над фашизмом и у сламању Хитлерове војне машинерије, не зове на такве церемоније и то ће се вероватно наставити и у будућности“, закључио је Павловић.

Линк

https://sputnikportal.rs/20230127/opasno-raskrsce-nesto-duboko-nije-u-redu-u-odnosu-zapada-prema-nacizmu-1150013106.ht

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Прилог антологији политичког лицемерја

Славко

Пензионери сваке године све сиромашнији а порука власти гласи: „Сачекајте, није још време“

Gost autor

Министарским незналицама треба одузети право да одлучују о судбини српске науке и националне памети

Gost autor
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
старији
новији
Inline Feedbacks
View all comments
Д. З.
Д. З.
1 година раније

Нацизам се на Западу и појавио. И никад није тамо ни нестајао, само се, понекад помало, покварено камуфлирао.

Илија ПетровићИИлија Петровић

Био си, Уредниче, у сну кад сам ти пре две године писао о западној фашикратији, прибојавао си се “нечега” што би ти се десило кад се нађеш на јави.
Илија Петровић

2
0
Would love your thoughts, please comment.x