У Београду обновљен Руски научни институт после 80 година

Отварање Руског научног Института у Београду

Јачање вековних веза између Руса и Срба

  • Делатност је усмерена на рад с подмлатком, на помагање Русима да се боље упознају са Србијом, сарадња са српским научницима, боље упознавање с Русијом, објављивање руских и српских научних радова, организовање научних конференција и предавања
  • Ирини Антанасијевић, филологу и професорки Београдског универзитета , уручена Пушкинова медаља, високо одликовање указом председника Путина. Одликован и проф. Синиша Атлагић

У Руском центру за науку и културу „Руски дом“ у Београду вечерас је представљен Руски научни институт (РНИ), који је обновио рад након осамдесет година од затварања. Активности овог института усмерене су на проучавање руског наслеђа у Србији, популаризацију заједничке историје двеју земаља и подршку научницима у проучавању историје, језика и културе Русије и Србије.

Руски научни институт бавиће се, поред осталог, проучавањем историјских веза руског и српског народа које постоје без обзира на промене у руководству држава. Политичке везе су значајне, али су везе међу људима, односно појединцима много значајније.

Руски дом за науку и културу  у Београду  је већ деценијама центар окупљања Срба и Руса

„Посветићемо се проучавању односа царске Русије и краљевске Србије, совјетске Русије и социјалистичке Југославије, у којој је Србија била значајна, као и проучавању тих односа све до 1991. године“, рекао је на свечаности у Руском дому историчар и професор Београдског универзитета Алексеј Тимофејев, један од руководилаца обновљеног Института.

Према његовим речима, идеја је да обновљени Руски научни институт настави да се бави свим оним активностима којима су се бавили и његови претходници, истакнути руски научници, историчари, правници, филолози и сви други стручњаци који су у првим деценијама 20. века боравили у Београду.

Пушкинова медаља за професорку Ирину Антанасијевић

„Наша делатност је усмерена на рад с подмлатком, на помагање Русима да се боље упознају са Србијом, сарадња са српским научницима, боље упознавање с Русијом, објављивање руских и српских научних радова, организовање научних конференција и предавања“, додао је Тимофејев.

Руски научни институт ће, такође, пратити стање руских гробних комплекса у Србији, проучавати и дигитализовати историјске архиве, састављати научне и информативне материјале о културним објектима везаним за руско-српску историју на Балкану, архивирати штампано наслеђе.

Проф. Синиша Атлагић  прима одликовање од Евгенија Примакова из агенције „Россотрудничество“

Руски научни институт био је основан 1928. године. Првих неколико година његово седиште било је у просторијама Београдског универзитета и у згради Српске академије наука и уметности, да би се потом преселио у Руски дом.

Институт је, како је подсетио Алексеј Тимофејев, радио све до пролећа 1941. године, односно до доласка Немаца у Београд, који су затворили ову руску научну институцију.

Обнављање Руског научног института подржала је компанија „Гаспром њефт“, која као највећи страни инвеститор у Србији више од десет година спроводи програме у области културе, образовања и очувања историјског наслеђа двеју земаља.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Пушкинова медаља за професорку Ирину Антанасијевић

Указом председника Русије Владимира Путина o додели државних награда Руске Федерације, професор Универзитета у Београду Ирина Антанасијевић одликована је медаљом Пушкина.

Орден се додељује од 1999. Године за достигнућа у области културе и уметности, образовања, хуманистичких наука и књижевности, за допринос проучавању и очувању културног наслеђа, приближавању и међусобном богаћењу култура.

Иринa Николајевнa Антанасијевић била је дипломац Универзитета у Одеси.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

На свечаности која је уприличена поводом почетка рада Руског научног института вечерас је филологу и професорки Београдског универзитета Ирини Антанасијевић, која је и један од руководилаца обновљеног Руског научног института, уручена Пушкинова медаља за велики допринос промоцији руског језика и културе у Србији.

Награду, која је додељена на основу указа председника Русије Владимира Путина, Ирини Антанасијевић је уручио амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко.

Почасно одликовање Руске федералне агенције „Россотрудничество“ за пријатељство и сарадњу уручено је професору Беогадског универзитета Синиши Атлагићу. Признање му је уручио руководилац „Россотрудничества“ Евгеније Примаков.

Линкови

https://rs.sputniknews.com/20220216/nakon-osam-decenija-u-beogradu-obnovljen-ruski-naucni-institut-1134423841.html

https://www.politika.rs/scc/clanak/493227/Puskinova-medalja-za-profesorku-Irinu-Antanasijevic

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Путеви Србије  и ЕПС новцима грађана Србије радили за Рио Тинто

Prenosimo

Некоректни напади и оптужбе Весне Пешић према Ђоковићу

Јово

Ми, Руси се боримо само за своје биће, за свој живот, за право да будемо оно што јесмо

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x