УМРО УГЛЕДНИ СПОРТСКИ НОВИНАР И ПУБЛИЦИСТА ВЛАДЕТА НЕДЕЉКОВИЋ

ОДЛАЗАК ВЕЛИКОГ ЗАЉУБЉЕНИКА У СПОРТ И АТЛЕТИКУ

  • Недељковић је извештавао је са 13 европских и светских првенстава и седам олимпијских игара
  • Добитник је најпрестижнијих друштвених награда награда  и признања у спортском новинарству
  • Био је и успешан атлетичар на 110 метара препоне и државни репрезентативац
  • Аутор је више запажених књига о нашим спортистима

У Београду је у четвртак, 22. августа у 85 години преминуо после кратке болести угледни спортски новинар и публициста Владета Недељковић.

Датум кремације и комеморације доајена српског спортског новинарства биће накнадно саопштени.

In Memoriam

Владета Недељковић (20. април 1935, Сомбор) школовао се у Рачи Крагујевачкој, матурирао у Смедереву, студирао на Филозофском факултету у Београду на катедри Југословенска и светска књижевност.

У априлу 2009. обележио је 50 година рада у спортском новинарству. За то време радио је у три највећа српска спортска листа: у Спорту од 50-тих година (као новинар и помоћник главног уредника Љубомира Ловрића), био је главни и одговорни уредник спортског листа Темпо од 1979. до 1982, потом новинар и коментатор у спортској редакцији листа Политика од 1983 до 1989. Био је од 1990 помоћник главног и одговорног уредника Спортског журнала Александра Тијанића, у коме је и за завршио свој дугогодишњи професионални ангажман.

Извештавао је од средине 50-тих година са 13 европских и светских првенстава и седам олимпијских игара.

Као истакнути послератни новинар добитник је највећих признања у спортском новинарству: Мајске награде, Октобарске награде града Београда, годишње награде НИП Политика, награде за животно дело Удружења спортских новинара Југославије, Савеза спортских новинара Београда и награде Међународног удружења спортске штампе (АИПС) за организацију прес-службе на првом Светском првенству у спортовима на води 1973. године.

Био је један од оснивача савеза спортских новинара Београда и први генерални секретар, а затим је 17 година био генерални секретар Удружења спортских новинара Југославије.

Као репрезентативац Југославије у атлетици (110 метара с препонама у атлетском клубу Партизан) један је од оснивача Удружења репрезентативаца Србије. У периоду од 1960. до 1970. био је дописник спортских листова из ДР Немачке, Бугарске, Румуније, СССР, ЧССР, а 1980. проглашен је за најпопуларнијег страног дописника Совјетског спорта, листа са милионским тиражем.

Са промоције књиге “Једанаест величанствених” 2015. године
Са престављања књиге Богомдани маратонац” о Фрањи Михалићу 2012. године

Иако већ дуго у пензији био је врло активан и писао је пуних шест деценија са ентузијазмом до последњег дана свога живота. Тако се у његовој писаћој машини управо налазио рукопис за монографију о нашем познатом атлетичару Данету Корици.

Аутор је књиге  „Богомдани маратонац“ о нашем атлетичару Фрањи Михалићу, као и књиге „Једанаест величанствених“ о фудбалској репрезентацији Југославије и историјским утакмицама и успеху против СССР на Олимпијском турниру у Тампереу 1952. године.

……………………….

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Умањење пензија није било супротно Уставу Србије

Prenosimo

Гледамо ћорсокак глобалног економског система који се одржава на силу

Prenosimo

ПОСЛЕДИЦЕ СМАЊИВАЊА ИЗБОРНОГ ЦЕНЗУСА

Славко
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x