Image default

УМРО УГЛЕДНИ СПОРТСКИ НОВИНАР И ПУБЛИЦИСТА ВЛАДЕТА НЕДЕЉКОВИЋ

ОДЛАЗАК ВЕЛИКОГ ЗАЉУБЉЕНИКА У СПОРТ И АТЛЕТИКУ

  • Недељковић је извештавао је са 13 европских и светских првенстава и седам олимпијских игара
  • Добитник је најпрестижнијих друштвених награда награда  и признања у спортском новинарству
  • Био је и успешан атлетичар на 110 метара препоне и државни репрезентативац
  • Аутор је више запажених књига о нашим спортистима

У Београду је у четвртак, 22. августа у 85 години преминуо после кратке болести угледни спортски новинар и публициста Владета Недељковић.

Датум кремације и комеморације доајена српског спортског новинарства биће накнадно саопштени.

In Memoriam

Владета Недељковић (20. април 1935, Сомбор) школовао се у Рачи Крагујевачкој, матурирао у Смедереву, студирао на Филозофском факултету у Београду на катедри Југословенска и светска књижевност.

У априлу 2009. обележио је 50 година рада у спортском новинарству. За то време радио је у три највећа српска спортска листа: у Спорту од 50-тих година (као новинар и помоћник главног уредника Љубомира Ловрића), био је главни и одговорни уредник спортског листа Темпо од 1979. до 1982, потом новинар и коментатор у спортској редакцији листа Политика од 1983 до 1989. Био је од 1990 помоћник главног и одговорног уредника Спортског журнала Александра Тијанића, у коме је и за завршио свој дугогодишњи професионални ангажман.

Извештавао је од средине 50-тих година са 13 европских и светских првенстава и седам олимпијских игара.

Као истакнути послератни новинар добитник је највећих признања у спортском новинарству: Мајске награде, Октобарске награде града Београда, годишње награде НИП Политика, награде за животно дело Удружења спортских новинара Југославије, Савеза спортских новинара Београда и награде Међународног удружења спортске штампе (АИПС) за организацију прес-службе на првом Светском првенству у спортовима на води 1973. године.

Био је један од оснивача савеза спортских новинара Београда и први генерални секретар, а затим је 17 година био генерални секретар Удружења спортских новинара Југославије.

Као репрезентативац Југославије у атлетици (110 метара с препонама у атлетском клубу Партизан) један је од оснивача Удружења репрезентативаца Србије. У периоду од 1960. до 1970. био је дописник спортских листова из ДР Немачке, Бугарске, Румуније, СССР, ЧССР, а 1980. проглашен је за најпопуларнијег страног дописника Совјетског спорта, листа са милионским тиражем.

Са промоције књиге “Једанаест величанствених” 2015. године
Са престављања књиге Богомдани маратонац” о Фрањи Михалићу 2012. године

Иако већ дуго у пензији био је врло активан и писао је пуних шест деценија са ентузијазмом до последњег дана свога живота. Тако се у његовој писаћој машини управо налазио рукопис за монографију о нашем познатом атлетичару Данету Корици.

Аутор је књиге  „Богомдани маратонац“ о нашем атлетичару Фрањи Михалићу, као и књиге „Једанаест величанствених“ о фудбалској репрезентацији Југославије и историјским утакмицама и успеху против СССР на Олимпијском турниру у Тампереу 1952. године.

……………………….

Подели:

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Српска лингвистика је и данас сербокроатистика

Gost autor

Без победе неће бити Русије

Prenosimo

Ковид и синдром изненадне смрти

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x