Уклоните најгоре којима није место у суду и тужилаштву

Министарки правде Маји Поповић: Оставите пристојан траг

  • Правосуђе је у толико страшном стању да грађани у њега немају никаквог поверења и сматрају га најкорумпиранијим делом јавног сектора
  • Србији је потребно независно правосуђе, а не још једна “правосудна мафија” као што је Беливукова.

Пише: др Александра Булатовић, научна сарадница Институт за филозофију и друштвену теорију, Београд

Поштована госпођо Поповић,

Нисам сигурна да ли то још увек видите из позиције министра у влади Србије, али Србију разарају лична корист и неспособност оних који су на власти да се сагледају шире димензије популизма. Таква ситуација је посредована, у великој мери, нефункционалним институцијама, а посебно катастрофалним стањем у тужилаштву и судству.

Ово писмо Вам пишем у интересу пристојности. Право је, по својој природи, нормативизација и кодификација вредности друштвене пристојности као вере у поредак ствари, у вредности друштва, у исправност важећих правила и правичност.

И пристојно је и неопходно, да људи који се баве образовањем и науком нешто добронамерно кажу људима који имају прилику да оставе пристојан траг, а неке ствари можда не виде довољно јасно из своје позиције власти.

Маја Поповић, министарка правде пред тешким али праведним задацима
Србија је због правосуђа искључена из даљих ЕУ интеграција

Ви одлично знате да је правосуђе у толико страшном стању да грађани у њега немају никаквог поверења и сматрају га најкорумпиранијим делом јавног сектора. Знате и да је Србија фактички искључена из даљих европских интеграција готово искључиво због правосуђа, које је апсолутно најгоре у Европи. А сигурно знате, бар из извештаја KРИK (Мрежа за истраживање криминала и корупције), да је велики број судија стручно и образовно веома проблематичан, а са тужиоцима је стање још горе.

Пошто руководите министарством правде а претходно наведено знате, морали бисте да употребите своје место у систему и да ублажите описане тензије, да поправите стање, уведете радикалне мере оспособљавања судиског кадра.. Само тако је могуће да оставите пристојан лични траг.

Судија Стевовић не може избећи одговорност за нечињење
Недопустива понашања у Првом основном суду

Навешћу Вам два конкретна примера на којима можете да направите разлику данас, одмах.

  1. Погледајте шта вам се дешава у Првом основном суду у Београду, у коме се, најновије, према странкама и деци примењује и насиље, а управа суда изјављује да ни за то “није надлежна”. Па, за шта је Снежана Стевовић надлежна? За примање плате председника суда?

У том суду, а и у медијима, се истиче судија Ивана Димовски, која доноси пресуде и води поступке директно по налозима СНС. Она иде толико далеко да прави сцене по суду, врши насиље над малолетном децом политичких противника режима употребом физичке принуде и судске страже према малој деци. Знате ли какву пресуду она пише управо сада, под чијим утицајем и у чију корист?

Судијска функција је велики изазов за сваку зрелу личност, а млада судија Ивана Димовски  неодговорно поступа правећи штету
Потпуно безакоње у деловању дисциплинског тужиоца
  1. Погледајте шта Вам, већ два мандата, ради дисциплински тужилац Високог савета судства. Знате ли на шта личи одлучивање Дисциплинског тужиоца и њених заменика? То личи на све осим на процедуру и суд, а понајвише на ливаду и тотално безакоње. Шта је Дисциплински тужилац радила са дисциплинским пријавама за очигледне, тешке дисциплинске прекршаје судија свих ових година? Мислите ли да ће њено поступање проћи непримећено и да не генерише гнев јавности?

Друштвене институције се апстрактно могу описати правилима и законима, а конкретно ― стварним понашањем. Србији је потребно независно правосуђе, а не још једна “правосудна мафија” као што је Беливукова. Политичке одлуке би требало да одражавају тежње целог друштва, а не да неколицина која напредује користи своју моћ́ да одлуке које управљају друштвом обликује према својим интересима, који нису интереси већине.

Kриза показује да цена неактивности само расте током времена.

Министар правде по функцији седи и у Високом савету судства и у Државном већу тужилаца. Ова тела су директно надлежна да елиминишу из судства и тужилаштва оне којима ту није место, пре свега инсистирањем на преиспитивању њиховог рада.

Госпођо Поповић, имате прилику да оставите пристојан траг. А имате и супротну прилику. Kао и сваки човек. Избор постоји, али морате деловати сада.

……………………….

5 1 vote
Article Rating

Related posts

Савет безбедности УН, а не ЕУ

Gost autor

Маровић је слабић који је након споразумног признања кривице одлучио да спас потражи у бјекству

Prenosimo

Ковид и синдром изненадне смрти

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x