Тешко им је да кажу да је Косово Србија

Петочлана група бранитеља лика и дела В. Костића чезне за окупационим, колонијалним временима

  • САНУ већ деценијама вене, слаби и губи утицај.
  • Петочлана група још пребацује Кустурици „посебан третман и сталне привилегије у свим режимима“, а њих петоро је толико огрезло у привилегијама свих режима да се њихове повластице не би могле набројати до сутра ујутро.
  • Зато они заговарају и жале за временом анархије, окупације које је владало пре оснивања српске државе и Српске академије наука пре два века. То им време окупације и колонизације Србије очигледно одговара па га призивају, јер тада српски национални и државни интереси нису били јасно формулисани ни остварени. И могло је да се мешетари против Србије и из Вијене, Рима, Загреба, Сарајева, Софије…
  • Владимир Костић својим деловањем угрожава виталне државне и националне интересе српског народа и државе и треба тражити да он што пре оде са места председника САНУ.

Пише: Јово Вукелић

Петочлана група  интелигената (креативних грађаниста) Небојша Брадић, Драган Великић, Горан Марковић, Ирина Суботић и Зоран Хамовић, окупљена око иницијативе “КреативнаСрбија” реаговала је на размену отворених писама редитеља Емира Кустурице и председника САНУ Владимира Костића. Ево те њихове заједничке писане изјаве:

“Српска академија наука и уметности носилац је цивилизацијских вредности и једна од најзначајнијих установа српског друштва.

Напад једног редитеља, навикнутог на посебан третман и сталне привилегије у свим режимима на председника Академије није само облик личног обрачуна, већ представља удар на институцију грађанске духовности Србије.

Покушај Владимира Костића да на културан начин одговори иступу Емира Кустурице означио је одбрану достојанства дијалога и потребу да се САНУ заштити од насртаја буке и беса гомиле.

За оне који се питају да ли је ово прави моменат за деобе и разврставања, одговор се налази тамо где смо били давно пре оснивања Српске академије наука и уметности.

Ако сада устукнемо и повучемо се пред силом која се не устеже да облати све и свакога, препустивши њеног председника насиљу руље и таблоида, јесмо ли саучесници?

Ирина Суботић,Горан Марковић, Небојша Брадић, Драган Великић, и Зоран Хамовић

На жалост петоро „грађаниста“, није тачна њихова тврдња „да је САНУ носилац цивилизацијских вредности и једна од најзначајнијих установа српског друштва“.

Да је среће тако би било, али истина је да ово  што петоро „жутих“ тврде није тачно и то не од јуче, већ од краја прошлог века…

Наиме, САНУ је сатанизована још од Меморандума 1986. године и од тада се и изнутра и споља јаком контролом власти кочи било какав плодотворан заједнички допринос чланова САНУ у решавању српског питања. Од тада САНУ вене, слаби и губи утицај. Осим тога, било би заиста интересантно да се ова петочлана група изјасни да ли о тој институцији мисле исто што и сада када је реч о њеном раду на Меморандуму, и да ли би и оном ранијем сазиву академије плели ловорике, или би САНУ ставили на стуб срама!?

У свом најновијем тексту Миломир Степић истиче да се од тада у САНУ „све свело углавном на напоре часних појединаца, састанчења одбора, припремуизложби и отаљавање научних скупова, од којих, како видимо, они неподобни скупови су чак били онемогућени!

Како Небојша Брадић, Драган Великић, Горан Марковић, Ирина Суботић и Зоран Хамовић умишљају да су они „грађанска духовност Србије“ и да су они представници те „институције“ – „напад“ редитеља Кустурице на председника Академије (Владимира Костића) они доживљавају као напад не на Костића, већ шире на њих  представнике мондијалистиче, глобалистичке и анационалне „грађанске духовности Србије“.

Где су петоро „грађаниста“ видели елементе напада Кустурице на Костића није јасно, јер тога нема у тексту Кустурице, већ само његових објашњења шта се догађало раније око његовог кандидовања  у САНУ и његовог недвосмисленог одустајања да учествује у тој карневалској игри, у том „балу под маскама“.

Петорка још пребацује Кустурици „посебан третман и сталне привилегије у свим режимима“, а њих петоро је толико огрезло у привилегијама свих режима да се њихове повластице не би могле набројати до сутра ујутро. (Урадио је то ефикасно јуче колега Милан Ружић, уредник портала „Искра“ у свом тексту.)

Срби у Косовској Митровици су одлучни да остану и бране своју земљу, куће и имовину

Затим група бранитеља лика и дела В. Костића наводи да се Костић „културно“ бранио и устао „у одбрану достојанства дијалога и потребу да се САНУ заштити од насртаја буке и беса гомиле“.

Прво, Костић није имао од чега да се брани, могао је само понешто да објасни од оног што га је питао Кустурица (што није учинио). Да се Костић „заштити од насртаја буке и беса гомиле“ је нова  безочна измишљотина ове петочлане групе другосрбијанаца.

Они изгледа Кустурицу, једног посве оригиналног ствараоца, доживљавају као “гомилу“  која шири „буку и бес“. Кустурица је изгледа за њих представник протестаната испред САНУ, бранилаца српских националних и државних интереса, велике групе интелектуалаца која је потписала писмо са захтевом да Костић абдицира због својих проалбанских брљотина.

Кустурица је представник ове српске руље, сматрају они.  Тако је Кустурица као појединац – руља, гомила , а њих петоро нису гомила, група, руља већ специфичне индивидуе, појединци – „цвеће зла“.

На крају, петорка се пита да ли је сада право време за деобе и разврставања, и констатују да  се „одговор налази тамо где смо били давно пре оснивања Српске академије наука и уметности“.

Зато они заговарају и жале за временом анархије, окупације које је владало пре оснивања српске државе и Српске академије наука пре два века. То им време  окупације и колонизације Србије очигледно одговара па га призивају, јер тада српски национални и државни интереси нису били јасно формулисани, а ни остварени. И могло је да се мешетари и из Вијене, Загреба, Рима, Сарајева, Софије…

Костић, као овај Шиптар,  јаше на проалбанским ставовима и можда однекуд очекује и аплаузе

Они иначе ни речју не помињу главну тему расправе, а то је да ли је Косово и Метохија део Србије, или није, како тврди њихов брањеник Костић. И њима је, јасно је, врло тешко да кажу да је Косово и Метохија део Србије. Муке њихове су велике…

Пећка Патријашија извориште српске православне духовности

А председника САНУ који тврди да Косово није српско, да Косово није Србија треба критиковати и тражити да он што пре оде са места председника САНУ, јер он угрожава виталне државне и националне интересе српског народа и државе.

……………………….

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Путин гради нову руску спољну политику са безбедношћу и сувереношћу

Prenosimo

На путу у Ништа

Gost autor

Зашто смо против вакцинисања деце новом „мРНК вакцином“

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
старији
новији
Inline Feedbacks
View all comments
Рајко
Рајко
3 година раније

Ко се (тачније: шта се) све не (само)представља као интелигенција Србије?! Један од њих је већ виђен у САНУ, за друге не знам. Било би интересантно видети који је њихов интерес да овако иступе.

Д. М. Сибничанин
Д. М. Сибничанин
3 година раније

Одличан тескт с објективним приступом “проблему Костић у САНУ”.Мој додаатк том мишљењу је моје убеђење да су изјаве В. Костиаћ чиста велеизадја јер су: лаж у правци подржавања отцеепљења дела Србиеј, Костићеве изјаве су противуставно ровареење, то мишљење које еј изавн сваког здравог расуђивања, цео насилни свет још ниеј као Костић рекао да Косово ен приапда Србији, па зато тражи стално ад потпишемо одрицање од Косоав и Србиеј. Да КиМ не припада Србији, нико нам ен би тражио никакво потписиавње, јер нам нико ен тражи, ан примеер, да потпишемо одвајање било ког другог дела било коеј државе. Тарже ад потпишемо… Учитај још »

Божидар
Божидар
3 година раније

Ја нисам академик, али ми се чини да нисам ни будала…, па некако много више верујем Кустурици него Костићу. Тако мисле и многи моји познаници који прате дешавања у САНУ и око ње.

3
0
Would love your thoughts, please comment.x