Судбина Асанжа уздигла Еквадор, а унизила САД, Британију, Шведску и његову родну Аустралију

ЗАПАДНА ИНКВИЗИЦИЈА МУ ОД 2012.  НЕ ДОЗВОЉАВА ДА НОС ПРОМОЛИ ИЗ АМБАСАДЕ ЕКВАДОРА У ЛОНДОНУ

 

  • У својој новој књизи „Промене, лажи и страх“ познати аналитичар Синиша ЉЕПОЈЕВИЋ истиче да „случај Асанж симболизује колико је на Западу, посебно у традиционално правној Великој Британији срушен правни систем – не постоји никакав закон ако Америка жели другачије!“
  • Аустралија наставља да се брука иако је њен министар спољних послова Кевин РАД, на самом почетку афере, истакао: „Асанж није лично одговоран за неовлашћено објављивање 250.000 докумената америчке дипломатске преписке. Американци су одговорни за то“
  • „Репортери без граница”: „Ово је први случај да друштво покушава да цензурише страницу („Викиликс“) која је привржена принципима транспарентности. Шокирани смо да земље попут Француске и Америке својом политиком и слободом изражавања све више подсећају на Kину“
  • Ејдан ВАЈТ, генерални секретар Међународне федерације новинара у Бриселу изнео одавно сумњу да ће процес против Асанжа бити фер јер „у САД има људи који позивају на његово хапшење, или чак егзекуцију“
  • Радна група за арбитрарни притвор Савета УН за људска права (Human Rights Council Working Group on Arbitrary Detention): Асанж је произвољно притворен и стога не само да треба да буде ослобођен, већ има и право на одштету

 

Пише: Јово ВУКЕЛИЋ

ЏУЛИЈАН Асанж, држављанин Аустралије, оснивач (мало је рећи) утицајног веб-сајта „Викиликс“, који има 47 година (рођен 31. јула 1971.) већ шест година (од 19. јуна 2012.) борави силом прилика у амбасади Еквадора у Лондону, откако је добио политички азил те земље. А из ње не сме ни нос да промоли, ни корак да искорачи, јер би га даноноћни британски специјални полицијски чувари, тачније хајкачи одмах ухапсили и депортовали у САД!

Аустралијанац је уистину у затвору, ако се затвором сматра место које затвореник не сме да напусти, па била то и зграда амбасаде.

Зашто, упитаће мање обавештени, он већ годинама борави у нехуманим условима као у затвору? Да ли је осуђен или оптужен и од кога и када за неко тешко кривично дело па избегава руку правде?

Шта је то толико много (силно) згрешио Асанж да га чак од 2010. године, значи пуних осам година прогони, хапси, саслушава најмоћнија држава света САД, уз помоћ В. Британије и других земаља (Шведска) и за њим расписују потернице Интерпола?

Шта је урадила његова матична држава Аустралија да заштити свог држављанина? Како му је помогла и помаже?

Да ли је Асанж, који се прославио јавним презентовањем, дистрибуцијом и објављивањем око 500.000 докумената америчке дипломатске преписке урадио то неовлашћено, или су за то одговорна друга лица.

Наиме, огромна светска афера је букнула када је сајт „Викиликс“ 2010. почео да данима (дан за даном) објављује поверљиву дипломатску преписку САД са својим дипломатским представништвима.

Зашто је избила афера? У чему је његов „злочин“?

Зато што је цео свет могао први пут да сазна, прочита, да види „црно на бело“ оно о чему се полугласно говоркало: да дипломате и политичари из САД управљају политиком других држава.

Асанжов „прави злочин“ јесте тај што је покренуо талас казивања истине у ери лажи, цинизма и рата.

Показао је да се САД, Пентагон и NATO мешају у унутрашње ствари других земаља, да новцем, тачније корупцијом чак и највиших политичара и државника обезбеђују интересе америчких компанија и капитала, а лажима и уценама, не бирајући средства, да утичу на обарање режима и побуне и тако обезбеђују политичке, војне и економске интересе САД и NATO у целом свету. И да чак иницирају и изазивају и ратове и оружане сукобе, као у Ираку и Авганистану.

Не постоји никакав закон ако Америка жели другачије

        Тако је Џулијан Асанж затвореник, он робија у најбољим годинама без икакве званичне оптужбе, а камоли судске пресуде!

Како је могућа оваква неправда према једном човеку у савременом свету? Како је могућа оваква тортура и узурпација свих елементарних људских права и то још у Великој Британији која се још увек хвалише, премда неубедљиво, некавим демократским слободама и људским правима?

У својој новој књизи „Промене, лажи и страх“ познати аналитичар Синиша Љепојевић истиче да „случај Асанж симболизује колико је на Западу, посебно у традиционално правној Великој Британији срушен правни систем – не постоји никакав закон ако Америка жели другачије!“

Љепојевић наводи да је још од 2008. амерички Пентагон донео тајни документ са детаљним планом како дискредитовати веб сајт „Викиликс“ и Асанжа лично са циљем уништења поверења јавности у „Викиликс“ који је разотркио срамне доказе о томе шта све нечасно чине Америка и Запад (Британија; Немачка,Канада, Француска…)

Тако је већ пуну деценију Асанж изложен сталним претњама, кривичним истрагама и јавним демонизујућим кампањама. Чудо је да се овај човек, иначе јаког карактера и челичне воље, до сада није разболео од јаких стресова, бруталних напада, лажи и измишљотина које се комнтинуирано износе о њему.

Уместо да прљава кампања Пентагона и америчке администрације резултира неповерењем у дипломатска документа које је Асанж објављивао преко „Викиликса“ у свету се десио обратан феномен: кад неко жели нешто да чврсто и јасно документује или потврди – он се обично позива баш на ставове, догађаје и документе које је објавио „Викиликс“!

Тако су Асанж и његов „Викиликс“ постали неспорни ауторитет, оличење снаге, ваљаности и чврстине историјског документа прве класе!

Како су о најмрачнијим пословима које је америчка дипломатија водила, а на основу сазнања из „Викиликса“ написане стотине изванредних текстова последњих година у најеминентнијим публикацијама, часописима и новинама од стране правих ауторитета и познавалаца међународног права и дипломатије – било би сувишно да се бавимо тим питањима.

Осуђујуће оцене о недемократском, нецивилизованом и насилном начину уређења света и вођења политике тим поводом су изречене.

Али, мање пажње је посвећено ужасно тешком и неправедном положају Асанжа, који траје већ годинама и који је све тежи и безизлазнији захваљујући највише британском правном насиљу и безобзирном гажењу свих Асанжових елементарних људских права.

Нико се није надао да ће оволико година трајати Асанжов понижавајући положај који В. Британија упорно и неуморно одржава на захтев Америке, а без икаквих правних основа и законских прописа. Тако најбоље године овог храброг човека протичу под тешким притисцима у једној просторији амбасаде Еквадора, храбре јужноамеричке земље.

А помоћи од своје отаџбине Аустралије – није имао и нема ни данас!

Аустралија одбацила Асанжа и стала на страну САД

Кевин Рад

На самом почетку афере Кевин Рад, министар спољних послова Аустралије, је истакао:

„Асанж није лично одговоран за неовлашћено објављивање 250.000 докумената америчке дипломатске преписке. Американци су одговорни за то. Људи који су првобитно дошли у посед докумената, не Асанж, правно су одговорни за објављивање докумената, а цурење информација доводи у питање америчку безбедност. Моја земља ће помоћи Асанжу који је већ контактирао дипломате Аустралије у Лондону и затражио конзуларну помоћ“.

Тада, 2010. је случај Асанж још делио свет, а шеф дипломатије Аустралије и његова изјава (рано је закукурикао) су брзо заборављени. Асанжу Аустралија ништа није помогла ни тада ни касније.

Амбасадор Кевин Рад заборавио да штити права свог држављанина

Његова Аустралија га је одбацила и стала на страну Америке!??

Како наводи аналитичар Љепојевић, „генерални конзул те земље у Лондону Кен Паско признаје да он не зна ништа о Асанжу, који је у заточеништву, осим оног што пише у новинама?!“

Аустралија је чак претила да ће му одузетии пасош, а зашто – то можда зна само тасманијски ђаво.

Има ли веће небриге једне земље о њеном држављанину?

Јавност треба подсетити да су Американци 2010. године покушали да Асанжу подметну оптужбу за силовање две жене у Шведској и да су у тај безобзирни покушај упетљали судство Шведске, а у нечасном послу истакла се шведска тужитељка Маријане Ни (Marianne Ny).

Шведска тужитељка Маријане Ни се обрукала

Она је чак седам година „истраживала“ и водила овај случај да би тек у мају прошле 2017. године одустала. Никад није навела ниједан валидан доказ за тврдње против Асанжа. Седам година су га компромитовали и клеветали. Срамно!

Тако је Шведска, некад земља „либералног просветитељства и симбол демократичности“ у доба Улофа Палмеа (осамдесетих година) још једном показала да је потпуно у рукама САД и да слепо извршава све налоге CIA и NATO пакта, киднапујући грађане, мучећи незаконито људе у својим затворима!

Јасно је да би и Асанж био испоручен САД иако без икаквог правног основа, само да га је Шведска могла уграбити.

Британски заробљеник: у затвору без пресуде

Оснивач Викиликса Џулијан Асанж, заробљен у еквадорској амбасади у писму аустралијском листу „Острелијен” поручује:

„Мој веб-сајт заслужује заштиту, а не нападе и претње, јер објављује чињенице за добро јавности. Нема ничег горег него кад владе лажу својим народима о ратовима, тражећи од грађана да за те лажи положе своје животе и новац. Ако је рат оправдан, реците истину и нека народ одлучи хоће ли га подржати. Моја уверења нису нимало пољуљана. Остајем веран својим идеалима.“

Амерички Устав спречава да Асанж може бити кривично гоњен

        Слобода говора, вере, окупљања и штампе, као и право на петиције, загарантованису Првим амандманом америчког устава, на снази од 1791. године, главна је препрека за правно гоњење оснивача „Викиликса” Асанжа у САД. Амандман спречава Kонгрес и локалне власти свих држава САД да донесу закон којим се не би поштовале слободе загарантоване Првим амандманом, па позиви појединих америчких политичара за подизањем оптужнице против Асанжа остају без правне потпоре. Нарочито је некоректна изјава бившег потпредседника САД Џоа Бајдена који је Асанжа назвао терористом.

У одбрану Асанжа устали су многи угледни званичници и институције. Тако Удружење „Репортери без граница” оцењује:

„Ово је први случај да друштво покушава да цензурише страницу која је привржена принципима транспарентности. Шокирани смо да земље попут Француске и Америке својом политиком и слободом изражавања све више подсећају на Kину“ .

Ејдан Вајт, генерални секретар Међународне федерације новинара у Бриселу изнео је одавно сумњу да ће процес против Асанжа бити фер јер „у САД има људи који позивају на његово хапшење, или чак егзекуцију“.

Џефри Розен, са универзитета Џорџ Вашингтон, оцењује да се информације „Викиликса” не односе на одбрану земље, већ Стејт департмент.

Није утврђено да је особа свесно наносила штету одбрани земље и закључује: „А главна препрека за екстадицију Асанжа је највећи понос америчке демократије, управо Први амандман, јер се није догодило да је преносилац информациј акажњен због њиховог објављивања“.

Тачку на Асанжов положај дала је Радна група за арбитрарни притвор Савета УН за људска права (Human Rights Council Working Group on Arbitrary Detention).

Још у децембру 2015. објавила је закључак да је Асанж произвољно притворен и да стога не само да треба да буде ослобођен, већ да има право на накнаду“.

Да ли ће дочекати слободу и одштету за гажење људских права

Но, Американци непрекидно спроводе, уз помоћ безобзирних Британаца,тортуру над Асанжом, јер је „Викиликс“ открио њихове епске злочине у Авганистану и Ираку, или туртуре у затвору „Гвантанамо“. Откривена су масовна убиства десетина хиљада цивила, а лист „Гардијан“ је објавио ужасне приче о подвођењу дечака од 8 до 15 година полицајцима у Авганистану. Покушавали су Пентагон, NATO и САД да заташкају све те скандале, али неубедљиво и безуспешно.

Без оптужби подвргнут кажњавању

        Уз све то, малтретирање Асанжа од стране полиције Британије је невероватних размера, одређивано му је да носи наногице, ограничавано кретање, одређивано јављање у полицијску станицу, тражен депозит…

Прогон траје и даље, држе га као дивљу животињу у кавезу!

И све то чине незаконито британске власти без трунке стида, док траје подршка познатих и угледних личности Асанжу попут америчког режиссера Мајкла Мура и његовог британског колеге Kена Лоуча.

Британија је постала послушно Министарство САД.

Британија за протеклих осам година никада није ни потврдила ни негирала да је стигао амерички захтев за изручење Асанжа, што је правно недопустиво. Али, без обзира на то британска полиција је саопштила да ће Асанж бити ухапшен ако напусти амбасаду Еквадора у Лондону, јер наводно није испоштовао неки британски пропис.

Најновије вести из ове 2018, говоре да јужноамеричка држава Еквадор покушава да пронађе безбедан начин на који ће га иселити из зграде амбасаде, а да не буде предат британским егзекуторима и извршиоцима налога САД.

Еквадор је иначе 11 .јануар 2018. дао држављанство Асанжу и тако га додатно заштитио.

Шефица дипломатије Еквадора Марија Фернанда Еспиноза је недавно изјавила да страхује за Асанжов живот, због претњи које долазе „од трећих држава“ (мисли на САД). Асанж неће напустити амбасадуЕквадора у Лондону све док му не буду пружене безбедоносне гарантије. Тако Еквадор штити и даље оне који су угрожени.

А најпознатији бранилац права Асанжа у јавности Џон Пилџер оцењује: „опаки и нехумани напади САД, Британије и Шведске имали су циљ да човека који није оптужен ни за какав злочин, подвргну кажњавању“.

У међувремену, Вашингтон и даље, од 2008. трага за правним начином како да оптужи Асанжа!

У Александрији (Вирџинија) тајна порота је провела четири године покушавајући да измисли кривично дело за које се гони Асанж. И није успела, можда још раде! А до тада амбасада Еквадора је годинама практично опкољена полицијом, камерама, доушницима. Невиђено до сада у „демократској“ В. Британији.

Обама „подржао“ па прогонио „инсајдере“

        Најтужније од свега је што је као председнички кандидат у 2008. године Барак Обама (који је потом добио Нобелову награду за мир, а да нико у свету ни сада не зна због којих заслуга, јер је тек требало да постане председник САД) похвалио „инсајдере као део здраве демократије и истакао да они морају битиз аштићени од освете“.

Потом је под председником Обамом више узбуњивача, инсајдера судски гоњено него под свим другим америчким председницима заједно!!!

То је право лице Обаме и његове лажне демократије. Нобелову награду би му требало одузети, кад би то било икако могуће.

За нас Асанж је невин! Он је личност која симболизује искреног борца за слободу јавне речи, мисли и јавног извештавања, који је без икаквог интереса открио најмрачније незаконите радње и акте САД, Пентагона и NATO. Он је политички затвореник већ осам година. Затворен је без икакве ваљане аргументације и прогоњен целу деценију без икаквих оптужница, доказа…

Обитава у соби амбасаде Еквадора без узимања у обзир његових основних људских права. А насилници су В. Британија и САД које не поштују никакве законе, ни домаће – своје – а ни међународне.

Истину о злоупотребама САД је немогуће сакрити после открића Асанжа

        Сведоци смо британског правног насиља какво одавно није забележено у савременом свету. Асанж је зато толико година неправедно и нелегално „у притвору“, што су потврдиле и УН пре три године.

Асанж мора што пре бити пуштен на слободу! Овако дуго и нечасно понашање Британије не срамоти само њу, већ и цео савремени свет. Да ли је могуће да смо сви немоћни пред агресијом и насиљем В. Британије, да га не можемо зауставити у случају Асанжа?

Смеју ли се то Британци свима нама у лице?

Да ли ће за овакве драстичне злоупотребе права одговарати надлежни британски званичници?

Зато је и случај Скрипаљ само најновији пример у низу британског дезавуисања и осрамоћивања, тачније исмевања свих међународних правних норми.

Но, случај Асанж је и на овај начин, посредно натерео и британску и америчку власт да покажу своје право лице, диктаторско и терорско.

Показале су и сопственим грађанима да не поштују људска права и слободе у које су се до јуче клеле а што је наводно био основ кампања ратовања у целом свету које су ове две монструм-државе водиле.

Асанж је платио и плаћа и даље велику личну цену и, на жалост, на тој танкој нити се данас држи цео демократски и хумани свет. Слобода људи није била никад угроженија, само људи тога још увек у довољној мери нису свесни.

 

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Пројекат Рио Тинта у Србији је корупција највишег нивоа

Prenosimo

И наравно Џеј или Како васпитавати децу

Prenosimo

Постоји ли ценовник за одбачене кривичне пријаве за коруптивна дела

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x