Страшна злостављања и убијања индијанске деце у Канади

КАМЛУПС.- Место туге и одавања поште брутално убијеној индијанској деци

 Пронађене масовне гробнице са телима домородачке деце у школама

  • У школама које су држале индијанску децу одузету из породица широм земље било је учесталог физичког и сексуалног злостављања
  • Од краја 19. века до 1970-тих је умрло око 6.000 ученика од 150.000 индијанске деце који су морали да иду у хришћанске школе
  • Срамотно поглавље у историји Канаде о коме је говорио премијер Џастин Трудо. Насилна асимилација и масовне смрти деце

Премијер Канаде Џастин Трудо је данас рекао да проналажење тела домородачке деце није изоловани инцидент. Остаци тела 215 деце, од којих су нека имала свега три године, нађени су на месту некадашње резиденцијалне школе за домородачку децу у канадској покрајини Британска Колумбија.

Домороци су након тога затражили преглед свих бивших школа – институција које су држале децу одузету из породица широм земље.

Домородачка (индијанска) деца у интернатској школи Камлупс 1931. године имала су трагичну судбину

„Као премијер, згрожен сам срамотном политиком која је отимала домородачку децу из њихових заједница. Нажалост, ово није изузетак или изолован инцидент”, рекао Трудо и додао да се неће крити од тога, преноси Бета.

Истакао је да се истина мора признати и да су те школе биле стварност и „трагедија која је постојала овде, у нашој земљи, и ми се морамо томе прилагодити”.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Културни геноцид

Верује се да је основни циљ оваквих установа био да се затре све домородачко у деци и да се спроведе њихова асимилација у тада доминантну европску колонијалну културу.

Систем је трајао од 1840-их година, па све до деведесетих година прошлог века, када је последња установа у њој затворена. Школе, којих је било око 100, биле су вођене од канадске владе и цркве.

У званичним документима се наводи да су ученици били изложени епидемијама морбила, туберкулозе, грипа и других заразних болести, а процењује се и да је у њима умрло око 4.100 деце.

У једном другом извештају из 2015. године се помиње да би њихов број могао да буде већи – 6.000. У пола случајева се не наводе узроци смрти, а у овој студији се каже да се тачан број никада неће сазнати јер су многи подаци уништени или нестали током времена.

Верује се да је откриће остатака 215 деце у интернатској школи у близини града Камлупса, која је била највећа установа овакве врсте у Канади, изван досад познатих и да ће број преминулих сада бити увећан.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Деца су била ученици индијанске школе Кемлупс (Kamloops) у покрајини Британска Колумбија, која је радила од 1890. до 1969. године, када ју је канадска влада преузела од Римокатоличке цркве, а затворила ју је 1978. године, наводи Асошијетед прес.

Тешки злочини.- Интернати у којима се мучило и умирало, уместо да се живело и учило

Од краја 19. века до 1970-их више од 150.000 индијанске деце морало је да иде у хришћанске школе које је финансирала држава, у склопу програма асимилације домородачке деце у канадско друштво.

Деца су присилно превођена у хришћанство и нису смела да говоре своје матерње језике.

Многа деца су пребијана и злостављана, а верује се да је умрло око 6.000 ученика.

Канадска влада се 2008. званично извинила и признала да је у тим школама било учесталог физичког и сексуалног злостављања.

ЛИНК

http://www.politika.rs/scc/clanak/480263/Pronadena-tela-domorodacke-dece-u-Kanadi

https://www.novosti.rs/c/planeta/svet/1002170/smrt-indijanske-dece-sramota-kanadske-istorije-otkriveni-posmrtni-ostaci-215-dece-mestu-bivseg-internata

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Руски језик најпопуларнији у Европи, а код нас се маргинализује  

Prenosimo

Преминуо Дик Марти

Prenosimo

Уделите нам Шиптари још једно министарско место

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x