Слабљење Европе могући ратни циљ САД у сукобу у Украјини

Америка представља опасност за Европу, истиче професор Волфганг Ефенбергер, бивши официр Бундесвера

  • Према речима америчког председника Џоа Бајдена, директна војна конфронтација у Украјини између америчке војске и руских снага мора бити спречена како би се избегао трећи светски рат. Да ли је то он нешто побркао? Дакле, има америчке војске у Украјини?
  • Како председник САД може да оптужује друге за кршење међународног права? Свака од безбројних промена режима које су оркестрирали САД, на крају крајева, кршење је међународног права.
  • Герхард Шредер јавно је признао да је бомбардовањем Југославије прекршено међународно право. Даље је рекао да је одлука о томе донета потпуно свесно, чак иако је рат против Југославије био илегалан.
  • Треба нагласити: Свако ко је против референдума на Криму и говори о анексији те територије од Руске Федерације, ускраћује народу Крима његово легитимно право на самоопредељење, што је једно од основних права и по међународним постулатима.

Пише: проф. Волфганг Ефенбергер, бивши официр Бундесвера

Бајден је 11. марта 2022. твитовао да не жели да ратује са Русијом у Украјини јер “директна конфронтација између НАТО и Русије био би трећи светски рат и нешто што морамо да спречимо.”

Вили Вимер је крајем јануара 2022. написао у свом чланку “Украјински круг кредом” да администрација Вашингтона без задршке спроводи дуго неговане интересе САД у Европи преко Украјине. Вимер је уверен да је Викторија Нуланд, заменица државног секретара САД, несумњиво имала ову слику на уму током своје посете Москви октобра 2021. Њена такозвана “понуда” руској страни је гласила:

Вимер: САД су одавно сковале план растакања Русије

– Русија се окреће ка америчкој линији, а заузврат добија милијарде долара инвестиција. Посета је сигурно имала толико лоше реперкусије да је шеф ЦИА после одлетео у Москву и наводно је дуго разговарао са председником Путином.

Шредер: Рат против Југославије 1999. био је илегалан

До средине децембра 2021. Путин је захтевао безбедносне гаранције од САД и НАТО. Разговор Путин – Бајден 30. децембра 2021. био је безуспешан, као и сви каснији дипломатски напори.

Како председник САД може да оптужује друге за кршење међународног права? Свака од безбројних промена режима које су оркестрирали САД, на крају крајева, кршење је међународног права.

U Time Matinee од 9. марта 2014. бивши канцелар СПД Герхард Шредер јавно је признао да је бомбардовањем Југославије прекршено међународно право. Даље је рекао да је одлука о томе донета потпуно свесно, чак иако је рат против Југославије био илегалан. Правне последице? Ниједна до данас.

Герхард Шредер јавно је признао да је бомбардовањем Југославије 1999. прекршено међународно право

Треба нагласити: Свако ко је против референдума на Криму и говори о анексији те територије од Руске Федерације, ускраћује народу Крима његово легитимно право на самоопредељење, што је једно од основних права и по међународним постулатима. А давање или ускраћивање права на самоопредељење је део сребрног прибора са “царске трпезе”. Тако су после Првог светског рата победници ускратили право на самоопредељење побеђенима.

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг је 13. марта 2022. у листу Velt am zontag” указао на “апсурдне наводе о лабораторијама у Украјини у којима су САД помагале да се развије хемијско и биолошко оружје. Столтенберг је позвао да се остане на опрезу “јер је могуће да би и сама Русија могла да планира употребу хемијског оружја под овом кринком лажи”. Али, оптужбе Кремља нису тако натегнуте као ове Столтенбергове из Брисела.

Само неколико месеци након “наранџасте револуције” 2004. године нова, сада прозападна украјинска влада Јушченко – Тимошенкова омогућила је постизање споразума између Министарства одбране САД и Министарства здравља Украјине о сарадњи у области спречавања ширења биолошког и нуклеарног оружја. Све ово звучи веома добронамерно. Али, такође може бити да је овде Министарство одбране САД за себе користило био-капацитете укључујући и резултате истраживања…

Руска оклопна возила у дејству по непријатељским положајима
Бајден је дефинисао Русију као непријатеља и обећао да ће испоручити оружје Украјини
Пентагон је пребацио у Украјину  недозвољене, забрањене и опасне експерименте у биолабораторијама, али Руси су то открили и сада траже истрагу

Сада амерички председник Бајден жели да спречи трећи светски рат. Колико је искрен у намери?

Већ трећег дана након инаугурације, Бајден је дефинисао Русију као непријатеља и обећао да ће испоручити оружје Украјини. А мање од 10 дана након инаугурације он је послао америчке ратне бродове у Црно море. Преко “Твитера”, Бен Хоџис, бивши командант америчке војске у Европи, изјавио је:

“Да! Присуство америчке морнарице у Црном мору илуструје посвећеност председника Бајдена НАТО и наглашава оно што је рекао председнику Путину (…) да је украјински суверенитет приоритет”.

Путин је одговорио постављањем обалског одбрамбеног система.

Од средине фебруара 2021. године, обновљене су борбе између јединица отцепљених територија и владине војске на истоку Украјине. Указ бр. 117 од 24. марта 2021. којим је Зеленски желео да спроведе (своју) одлуку Савета за националну безбедност и одбрану Украјине “О стратегији деокупације и реинтеграције привремено окупиране територије Аутономна Република Крим и град Севастопољ”, привукли су посебну пажњу. Ова “деокупација” је у Кремљу морала бити схваћена као објава рата. Зеленски свакако не би могао да покрене овај декрет без одобрења Запада. У најмању руку, споразум из Минска је сада дефинитивно опозван. А Запад је стајао скрштених руку.

НАТО-вска лажна миротворачка и одбрамбена политика засута обманама и слаткастим речима доноси масовну смрт људима у многим земљама, жртвама агресије САД (Карикатура: Тошо Борковић)
Оцена „Београдског форума“: Јачање веза Кине и Русије

Српски истраживачки центар “Београдски форум” завирио је у будућност 11. марта 2022:

“Ширење НАТО, украјинска криза и санкције Русији највероватније ће убрзати стратешко повезивање Русије и Кине и такође унапредити статус Кине као прве светске економије. Санкције су увек посебно тежак ударац извозно оријентисаним економијама (ЕУ, Немачка, Јапан, Јужна Кореја). Форум такође очекује јачање синергије Новог пута свиле и Евроазијске економске заједнице (EAEC), као и смањење удела Запада у светској трговини. Губитак привилегија бившег економског и финансијског система и дефицит енергената и стратешких минерала највероватније ће додатно промовисати егоизам у западним интеграцијама, а тиме и њихову фрагментацију”.

Европске земље треба да размисле о опасности коју представљају САД

Немачки економиста Кристијан Крејс иде даље. Из перспективе САД, рекао је он, средња Европа, посебно Немачка, четврта по величини светска економија, доживљава се као непријатан конкурент. Крејс стога сматра да је слабљење Европе могући ратни циљ САД у сукобу у Украјини.

За велика разарања цивилних циљева и смрт жена, деце, и стараца у бомбардовању Југославије и Србије  1999. нико од лидера НАТО још није одговарао

“Западне владе и медији су подстакли широко распрострањену мржњу према Русима”, пише критички амерички публициста Пол Крејг Робертс, “а многи амерички сенатори, подстакнути неоконзервативцима, залажу се за велики рат.”

Зато је хитно да барем земље под окриљем Савета Европе такође размисле о опасности коју представљају САД. Европа мора да пронађе сопствену безбедносну политику и то такву која служи миру и добробити њених људи.

Линк

https://www.novosti.rs/vesti/politika/1098009/rat-evropi-car-ameriku-autorski-tekst-profesora-volfganga-efenbergera-bivseg-oficira-bundesvera

…………………….

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Моћ Трампове немоћи: За 14 месеци променио три помоћника за националну безбедност

Јово

Предуго трају Ђоковићеве невоље и лутања: спустио се до тешко достижног антирекорда

Јово

Тито – синоним за злочин

Gost autor
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x