Светски милајардери зарадили на корони милионе милиона долара

Најбогатији током пандемије драматично увећали богатство

  • Тај новац био би довољан да се плати вакцинација читавог света и спречи да било ко на планети падне у сиромаштво
  • Опоравак сиромашних могао би потрајати и деценију, са 200 до 500 милиона људи који ће пасти у сиромаштво

 Аутор:Јулијана Кеплен

Светски милијардери су од 18. марта 2020. до 18. марта 2021. године богатству додали 4 билиона (милион милиона) долара, наводи се у новом извештају левичарског Института за политичке студије (ИПС – Institute for Policy Studies).

То је повећање од 54 одсто за 2.365 милијардера на свету, који сада имају 12,39 билиона долара. Само најбогатијих 20 милијардера додало је 742 милијарде долара свом колективном богатству током пандемије што је раст од 68 одсто.

Извештај из јануара међународне невладине ирганизације Оксфам (Oxfam International), који је пратио глобалну зараду милијардера до 31. децембра 2020. године, открио је да су светски милијардери свом богатству током пандемије додали 3,9 билиона долара. Тај новац био би довољан да се плати вакцинација читавог света и спречи да било ко на планети падне у сиромаштво. Истовремено, тај извештај је открио да би опоравак сиромашних могао потрајати и деценију, са 200 до 500 милиона људи који ће пасти у сиромаштво.

Опоравак стотина милиона сиромашних биће и дужи и тежи

Сада је, према извештају ИПС-а, зарада милијардера порасла. Једно од могућих решења које произлази из извештаја Окфама за стварање „бољег света“ било је увођење пореза на богатство. Од краја 2019. до краја 2020. године, 1% најбогатијих Американаца додало је свом богатству око 4 билиона долара, док је доњих 50% држало свега 2,49 билиона долара укупног богатства домаћинстава до краја 2020. године.

Међутим, богати појединци су остављени на миру, иако је Бајденова администрација рекла да жели да опорезује домаћинства која зарађују 400.000 долара годишње и више.

https://www.businessinsider.in/policy/economy/news/billionaires-around-the-world-added-4-trillion-to-their-wealth-during-the-pandemic/articleshow/81888274.cms

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Чворовић: Шта се то догодило у Бриселу?

Prenosimo

Србија и под великим притисцима Запада остаје против увиђења санција Русији

Prenosimo

Драматични и неизвесни путеви српске деце

Gost autor
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x