САД, NATO и Запад су од почетка били против постојања заједничке државе Србије и Црне Горе

Ђукановић је упорно био против Заједничке државе  Србије и Црне Горе 

НАЈНОВИЈЕ СВЕДОЧАНСТВО ЈАСНО ОТКРИВА: ЗАШТО СУ ПРОПАЛИ ПРЕГОВОРИ СРБИЈЕ И ЦРНЕ ГОРЕ ПОЧЕТКОМ  ВЕКА О ЗАЈЕДНИЧКОЈ ДРЖАВИ

 

  • САД су финасиралe у остварење својих политичких интереса на Балкану, па су тако улагали знатна средства у распад СР Југославије и потом и Државне заједнице Србија и Црна Гора
  • Куповали су и подмићивали политичаре са Балкана да би реализовали своје геостратешке интересе, сазнајемо данас из њихових аутентичних докумената
  • Ђукановић је преживео деценије на власти, и поред свих афера, јер је одувек био штићеник, миљеник и верни слуга Запада, а заузврат је, сем упорног рада на разбијању СР Југославије, недавно увео и Црну Гору у NATO

 

Пише: Јово Вукелић

Као прворазредна медијска сензација одјекнула је вест објављена 5. септембра „да је  администрација бившег председника САД Била Клинтона само 1999. године Црну Гору и политику Мила Ђукановића помогла са 55 милиона долара!“

Вест  не би изазвала толику медијску помпу да није веродостојна, да не потиче из поузданих извора: из докумената који су крајем прошле недеље постављени на сајту „Председничке библиотеке и музеји Била Клинтона” у САД.

Ова финансијска помоћ, или како би се то у дипломатским рукавицама рекло „економска подршка“ названа је у скоро свим српским медијима као улагање САД „у корумпирање политичких партија и политичара у Црној Гори, овог пута председника Мила Ђукановића. Наравно за ову „финансијску инјекцију“ црногорском режиму од стране САД није се до сада ништа знало. То је била потпуна тајна!

Ричард Мајлс, отправник послова САД у Србији (( август 1996 – 23. март 1999) уручује М. Ђукановићу, председнику Црне Горе писмо Б. Клинтона 1999.

Тако подгоричке  „Вијести“ оцењују „да је администрација бившег америчког председника Била Клинтона пружала  значајну политичку и финансијску подршку црногорској власти након што се председник Демократске партије социјалиста (ДПС) Мило Ђукановић дистанцирао од политике Слободана Милошевића. И они ту техничку и хуманитарну подршку називају подмићивањем, митом за председника Ђукановића“.

Узалудни покушаји стварања заједничке државе

Откриће тајне финасијске подршке Милу Ђукановићу од стране САД (тада  председнику Црне Горе и председнику Демократске партије социјалиста (ДПС)) откривају једну много важнију ствар: показују зашто је режим Мила Ђукановића био још од тог доба, бомбардовања Југославије од стране NATO, скептичан, не само нерасположен, него отворено против стварања заједничке државе Србије и Црне Горе.

Оно што се говоркало, наслућивало да су кључни разлози разлаза Србије и Црне Горе подршка коју Запад пружа „монтенегринима“  и тој њиховој  разбијачкој политици постојања државе Србије и Црне Горе сада су постали евидентни, докази о финасијској помоћи таквој политици, режиму и његовом вођи М. Ђукановићу обелодањена је управо из аутентичног извора из саме Америке.

Социолозима – истраживачима, историчарима и политичким аналитичарима неће бити тешко да сада лакше протумаче и објасне многе арогантне и игнорантске поступке, скоро бојкот ондашњих власти Црне Горе пуних пет година по питању опстанка заједничке државе Србије и Црне Горе.

Карикатура Душана Лудвига објављена 2001. године у “Политици”

Сви покушаји преговора о стварању заједничке државе, политичке платформе, нових уставних основа  после агресије NATO на СРЈ, а затим и пада Милошевићевог режима у јесен 2000. године пропадали су брзо иако се власт у Србији променила, иако је Милошевић нестао са политичке сцене. На власти је била нова демократска власт, Партије ДОС-а и председник СРЈ је постао Војислав Коштуница. Тај факат као да уопште није утицао на конструктивније понашање Мила Ђукановића и његове партије ДПС према заједничкој држави.

Још 14. новембра 2002. године лист „Време“ из пера Драгослава Грујића дајући политички портрет Ђукановића констатује: „Тада је Мило Ђукановић словио за непријатеља режима Слободана Милошевића и био миљеник Запада. Од Међународног удружења политичких експерата 1999. године добио је Медаљу за значајан допринос демократским процесима у појединим деловима света...
Сукоб Милошевића и Ђукановића је добио облик перманентне пузајуће државне кризе која траје до данас и трансформисао се у сукоб са садашњим федералним врхом, односно Коштуницом – што говори да тај сукоб није био само персоналне природе
. (1)

Одмах на почетку владавине Војислава Коштунице, председника СРЈ, од октобра 2000.  била је врло приметна и исто тако скоро необјашњива одбојност Ђукановића и према њему лично (не само према заједничкој држави, прим. аут.) као што је раније била према Милошевићу?!

Свечаност после проглашења Повеље СЦГ -слика све говори: Дволични Маровић је још у друштву и као наздравља (Коштуница, Оли Рен и В. Драшковић) -Ђукановићу је и то много

Коштуница је био председник СРЈ до фебруара 2003. године и у том периоду је покушао све, заједно са ДОС-ом, да успостави сарадњу са Ђукановићем, његовом партијом „Побједа је Црне Горе“ не би ли нашао заједнички језик за опстанак заједничке државе. Али сви ти покушаји су били безуспешни.

Из тадашњих изјава црногорских званичника нејасно је да ли треба да се преговори воде о разлозима за и против заједничке државе или савеза двеју држава.

Двострука игра Запада

С друге стране, сугестија међународне заједнице је да се разговара о редефинисању односа у федерацији, што је и жеља југословенских и српских власти. Од експерата у сваком случају не треба превише очекивати јер одлуку морају коначно да донесу политичари.

На иницијативу Коштунице у пролеће 2001. рађено је на изради Платформе о уставном преуређењу федерације. Треба подсетити да је председништво ДОС-а у јулу 2001. уобличило и прихватило Платформу и очекивало се брзо започињање врло значајних разговора са свим најважнијим политичким субјектима Црне Горе, посебно Ђукановићем и коалцијом „Побједа је Црне Горе“  о опстанку заједничке државе. Већина  лидера ДОС-а веровала је тада „да имамо кључ за опстанак Југославије“ (Д. Мићуновић) и „да је интерес већине грађана Југославије заједничка држава Србије и Црне Горе“ (Жарко Кораћ).

::::::::::::::::::::::::::::::::::::

ЂИНЂИЋ О ЗАЈЕДНИЧКОЈ ДРЖАВИ

Предлог новог устава у августу

6. јул 2001.

Председник српске владе изјавио да ДОС већ месец дана ради на концепту устава савезне државе, који ће бити компромисно решење предлога и жеља ДПС-а, ДОС-а и СНП-а, а о којем би Црна Гора требало да се изјасни овог октобра.

Председник српске владе др Зоран Ђинђић је говорио о припремама за израду новог савезног устава.

Факсимил „Политике“, 6. јул 2001.

ДОС припрема савезни устав који би могао да буде задовољавајући и за Србију и за Црну Гору. То је комбинација предлога својевремено добијеног од ДПС-а, којим се надлежности заједничке државе своде на две или три области. Нови концепт треба да уважи жеље ДОС-а и СНП-а за опстанак заједничке савезне државе, па је извесно да се ради о „предлогу здравог компромиса”.

У интересу Србије и свих грађана је да се више не делимо, да више немамо државне кризе, да се не разграничавамо и живимо у тензијама и да пред светом не изгледамо као регион који се дезинтегрише”, изразивши наду да ће се до октобра решити судбина заједничке државе. Ми у Србији не можемо још дуго да живимо у неизвесности, јер нас очекује прављење концепта промена републичког устава, па морамо да знамо да ли ће он бити устав једне федералне јединице или устав суверене државе”.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Да подсетимо, само неколико дана касније у интервјуу „Политици“ (види интервју на Блогу, Коштуница: Расплет налаже нове изборе у СРЈ и Србији, 11. јула ) Коштуница је изјавио: „Желимо ефикасну и функционалну минималну федерацију Србије и Црне Горе, сличну федералном уређењу Сједињених Америчких Држава. Овакав модел би требало да буде прихватљив и за владајућу коалицију „Побједа је Црне Горе”. Међународна заједница подржава овакво решење за опстанак Југославије.“

Као што се види председник је веровао, био је уверен  да међународна заједница подржава тај модел опстанка заједничке државе Србије и Црне Горе. Такви сигнали из света стизали су тада до њега.

Али, тако, на жалост, није било! То потврђује и најновији документ из Клинтонове заоставштине и открива и зашто је тако било. Посебно ће бити значајна будућа истраживања о погубним и тешким последицама распада државе – по српски народ и државу – после  расплета који је потом (на референдуму маја 2006. године) уследио када се Црна Гора  изјаснила против заједничке будућности. Од Србије и Црне Горе створене су две самосталне државе. Државе које су сада у прилично лошим односима у скоро свим областима.

…………………

Србија – талац Црне Горе 

– Нема више никаквог смисла да Србија буде талац Црне Горе која одуговлачи са решавањем кризе у функционисању федерације и стабилизацији прилика у савезној лржави, али и у обе републике. Залажем се за демократску процедуру у проналажењу решења за најбољи модел живота грађана Србије и Црне Горе. Зашто неко хоће да оде из заједничке државе без дијалога насупрот расположењу половине сопствених грађана које представља – запитао се Коштуница.

………………..

Даља подсећања на хронологију одбијања Црне Горе да се формира заједничка држава од 2001. су непотребна, треба рећи још и то да је Коштуница био последњи председник СРЈ до фебруара 2003.

А да је Светозар Маровић, функционер ДПС, био једини председник Државне заједнице (наследио је Коштуницу), настале од њеног формирања марта 2003. до раздвајања две државе маја 2006. године.

Треба још нагласити као куриозитет и пример дволичности и неискрене политике да се С. Маровић пре и током референдума о независности Црне Горе (одржан 21. маја 2006) залагао за независност „монтенегра“, иако је у то време био председник Србије и Црне Горе. Маровић је, јасно је данас, био на истом задатку по налогу Запада и њихових служби, као и његов партијски шеф Ђукановић.

Светозар Маровић радио је све по диктату свога партијског шефа М. Ђукановића

Тог лета и јесени Ђукановић је стално понављао „да је чланицама федерације много боље да буду самосталне државе“, говорио је уствари оно што је био интерес Запада, Клинтонове администрације, Британије и премијера Блера, и Хавијера Солане, генералног секретара НАТО.

Солана, лукави Шпанац (са два лица и три врсте осмеха) био је  касније и представик ЕУ за спољну политику и у том статусу је више пута посетио Црну Гору него родни шпански крај (не због изванредне црногорске пршуте коју је обожавао) него наравно да би тадашње руководство „монтенегра“ држао на краткој узди да не скрене са пута раздвајања од Србије.

Сви се смеју, али самосталности и независности не би било тако лако код Солане без пршуте и вранца

Јавност сада зна колико је новца из Америке ушло у Црну Гору те 1999. године као финансирање идеје независности Црне Горе. Али, и даље се не зна како је тај новац трошен и колико је од тог новца отишло у приватне џепове господара Црне Горе (М. Ђукановића, С. Маровића, Ф. Вујановића…)

Међутим, сигурно је да власт у Црној Гори није тај новац држала у буџету и њиме финансирала економију или културу. Можда неко верује и у то!?

Вероватно је да је неко уновчавао државне, националне и опште интересе грађана Црне Горе и пунио сопствене џепове. У том послу су задовољни налогодавци, а задовољни су и извршиоци.

И овог пута закинути су и оштећени свакако грађани, сиротиња и назови бирачи који су сирово и сурово злоупотребљени.

Ђукановић – Х. Клинтон: На разбијању државе Србије и Црне Горе , а потом и уласку Црне Горе у NATO сарађивао JE Ђукановић са свим провереним српским непријатељима

Данас није више од већег значаја информација колико су милиона долара САД и њихови сателити „инвестирали“ наредних година у дефинитивно растурање Државне заједнице СЦГ и у „монтенегрински“ референдум.

Сама државна заједница СЦГ конституисана марта 2002. (у присуству Солане) лоше је функционисала од самог почетка. Уставна повеља ДЗ СЦГ је усвојена 4. фебруара 2003. (парламент је конституисан 3. марта 2003). После неуспешних преговора о усаглашавању економских и царинских политика, тек у лето 2004. склопљен је и споразум по коме Србија и Црна Гора у европске интеграције иду ипак на два колосека.

Црногорски врх је стално, под притиском спонзора са Запада,  тражио да се склопи нови договор о савезу независних држава. После потписивања најновијег споразума између Србије и Црне Горе и измене Уставне повеље, Солана је упоредио државну заједницу СЦГ с возом који је дуго стајао на станици и није могао да се покрене. Констатовао је да је воз кренуо и изразио наду да је свима јасно према ком одредишту воз креће.

На жалост, ником није било јасно где креће тај Соланин воз, ни у ком правцу ни у коју станицу. Иначе, тај Соланин воз ни до данас нигде није стигао…

Већини је било јасно да су грађани Србије и Црне Горе изиграни, да се не поштују њихови интереси, већ интереси странаца и страних држава и да се на Балкану опет (после 1991. и 1992. године и распада СФРЈ) праве нове и нове државе и изнова мењају границе.  Политика „подели па (лакше) владај“ овде је стално била у пуном замаху. Две Републике некадашње СФРЈ, које су имале најтешње, блиске односе су раздвојене у две државе, које се од тада све више удаљавају једна од друге.

Солана (NATO) je уз помоћ Ђукановића растурио  СР Југославију

И данас је ова иста политика Запада на делу: исте снаге раде на одвајању Косова и Метохије, дела територије Србије, од матичне државе.

Ђукановић је преживео деценије на власти и поред свих скандалозних афера, јер је одувек био штићеник, миљеник и верни слуга Запада, а заузврат је, сем разбијања СР Југославије, недавно увео и Црну Гору у НАТО.

………………………

Поражавајућа сазнања из Клинтоновог документа

Ђукановић знао раније за бомбардовање 1999!

„Шта се може учинити да се минимализују политичке последице ваздушних напада у Црној Гори на председника Ђукановића – пише (пита се) у документу из марта 1999. са ког је скинута ознака тајности. У документу се помињу верзије напада на СРЈ у којем би првобитни пакет ваздушних напада (“Фаза 1″) био фокусиран на интегрисане системе ваздушне одбране у Србији и у Црној Гори”.

– Напад на интегрисане системе ваздушне одбране укључује у случају нужде нападе у Црној Гори. Већ смо упозорили председника Ђукановића да ће то вероватно бити случај – стоји у документу од 20. марта. Четири дана касније почели су ваздушни напади на Југославију.

…………………..

Једно питање остаје без одговора: да ли ће се растакање постојећих држава наставити и да ли ће бити нових независних, суверених и самосталних земаља на Балкану?

То само знају они злотвори Србије са Запада који овде преварама и великим новцем корумпирају и кроје историју.

_____________

  1. https://www.vreme.com/cms/view.php?id=327446
0 0 votes
Article Rating

Related posts

Сиромашна Србија беспотребно поклањала милионе евра богатим Арапима како би они били још богатији

Јово

Шта је донела планетарна лаж и домаћа фарса са епидемијом вируса корона

Јово

Председник Србије брука Србе и Србију у контакту са странцима

Јово
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
старији
новији
Inline Feedbacks
View all comments
Небојша
Небојша
5 година раније

sve smo naslucivali, ali sada -znamo. Zahvalni, Jovo…

1
0
Would love your thoughts, please comment.x