РУСКИ ПАТРИЈАРХ КИРИЛ ОДЛИКОВАО ДОПИСНИКА “НОВОСТИ” ИЗ МОСКВЕ

Нови Митрополит Волоколамски Антоније додељује Одликовање Серафима Саровског Бранку Влаховићу

Бранку Влаховићу уручено високо признање Руске православне цркве

  • ЗА допринос развоја односа Руске и Српске православне цркве, и поводом 70 година рођења, руски патријар Кирил одликовао је високим орденом РПЦ Серафима Саровског нашег дописника из Москве Бранка Влаховића

 

Орден је дугогодишњем дописнику из Русије уручио нови председник Одела спољних црквених веза митрополит Волоколамски Антоније. Он је казао да у Московској патријаршији високо цене рад Бранка Влаховића који деценијама извештава за “Вечерње новости”.

У Подворју Српске православне цркве у Москви на древној Сољанки у Храму Петра и Павла у уторак је прослављен Петровдан. Црква је била препуна руских и српских верника који раде и живе у Москви.

Митрополит Волоколамски Антоније додељује Одликовање Серафима Саровског и Повељу о одликовању новинару Бранку Влаховићу

Посебно је било важно то што је на богослужењу у том подворју био по први пут нови председник Одела спољних црквених веза Московске патријаршије митрополит Антоније.

Није случајно што је митрополит Антоније дошао на почетку своје нове дужности баш у српски храм. То је знак поштовања према СПЦ и српском народу. Он је говорио о дугогодишњим везама Руса и Срба и захвалио се што је у овом међународном тешком тренутку Српска православна црква показала своју принципијалност и поштовање црквених канона. Митриополит Антоније је истакао да ће Руска православна црква увек бити заједно са Србима и штитиће њихове интересе. Он је пренео поздраве патријарха Кирила који се тренутно налази у обиласку северних епархија.

Орден Серафима Саровског

Наш дописник се захвалио на високом одликовању руском патријарху и његовим блиским сарадницима у Московској патријаршији. Он је казао да га радује то што и у овим тешким временима Срби показују братску љубав према Русији и знају да цене вековно пријатељство два братска народа.

Срби који раде и живе у Русији осећају се као код куће јер се Руси према њима односе као према братском народу. После доделе одликовања бројни верници су прилазили нашем дописнику и молили да пренесе поздраве српском народу.

Влаховић је деценијским преданим новинарским радом јачао односе Србије и Русије

На свечаности у српском подворју у Москви били су и амбасадори Србије Момчило Бабић са сарадницима амбасаде као и амбасадор БиХ Жељко Самарџија. Са руске стране били су представници патријаршије, затим руског парламента и државних органа, политичари који су много пута били у Србији и осведочени пријатељи српског народа.

Нови Митрополит Волоколамски Антоније, у средини са густом црном брадом (Фото Новости)

Нови председник Одела за црквене међународне везе Московске патријаршије повалио је нашег владику Антонија Моравичког који окупља у свом храму не само Србе већ и Русе и у пракси показује како треба неговати братске односе међу блиским народима.

Редакција “Вечерњих новости” на челу са главним и одговорним уредником Милорадом Вучелићем честита нашем дописнику на овом престижном одликовању.

Линк

https://www.novosti.rs/c/drustvo/vesti/1135114/najnovije-vesti-rusija-odlikovan-branko-vlahovic-orden-ruske-pravoslavne-crkve

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Република Српска прекида сарадњу са Енглезима и Американцима

Prenosimo

Русија ће или победити или ће се суочити са распадом

Prenosimo

Двадесетопетогодишњица ослобађања Ораховца

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x