Друштво, Преносимо, Свет (планета), Слободе, Србија

Рударско-геолошки факултет тражи извињење од проф. Биљане Стојковић

Мештани Јадра блокирају наводне истраживаче и геологе, који раде без дозвола на приватним парцелама

Деканка Аболмасов: Увреде Стојковићке на рачун геолога

  • РГФ сматра да је Стојковић повредила Kодекс професионалне етике Универзитета у Београду, по члановима 5, 6 и 14, став 2 и да је својом изјавом подстакла ометање обављања стручних и научних активности колега који своја истраживања изводе на терену поводом истраживања литијума за рудник Рио Тинта.
  • Факултет није одговорио на конкретне примедбе Биљане Стојковић

 Биљана Аболмасов, деканка Рударско-геолошког факултета (РГФ) затражила је извињење Биљане Стојковић, професорке Биолошког факултета, због тога што је својом изјавом у емисији „Добар, лош, зао“ увредила све који имају титулу геолог, као и студенте и запослене на РГФ.

Она је на данашњој седници Сената Универзитета у Београду прецизирала да је Стојковић у поменутој емисији изјавила да постоји ново занимање у Србији које се зове ловац на геологе.

Деканка Биљана Аболмасов на конкретне примедбе проф. Стојковић није дала одговоре

– Они луњају по…(није дефинисала где, мислећи на грађане Србије) и јуре те геологе и они су заиста ухватили више њих. Они (геолози) иду са необележеним таблицама, немају никакав путни налог, али они знају где ће их већ наћи, лове их, одузимају им узорке које су они покупили и отерају их, тако да је то ново занимање ловац на геологе – цитирала је Аболмасов речи Биљане Стојковић, изречене у поменутој емисији.

РГФ сматра да је Стојковић тиме повредила Kодекс професионалне етике Универзитета у Београду, по члановима 5,6 и 14, став 2 и да је својом изјавом подстакла ометање обављања стручних и научних активности колега који своја истраживања изводе на терену.

Рударско геолошки факултет добио је милионске донације од фирме Рио Сава (Рио Тинто). Зашто?

Због тога су затражили да им се професорка Стојковић јавно извини у медијима: „У супротном ћемо бити принуђени да њено и сва друга неакадемска и неетичка понашања и изјаве запослених на факултетима Универзитета у Београду које руше углед Рударско-геолошког факултета и грађана Србије које смо школовали или школујемо, процесуирамо, ради заштите наше струке и нашег факултета – казала је Аболмасов.

* * * * *

Реакција на чланак “Рударско-геолошки факултет тражи извињење Биљане Стојковић”

Стојковић: Отклоните сумњу да учествујете у пројекту „Јадар“ Рио Тинта

  • Деканка РГФ ме је оптужила да сам повредила одређене чланове Kодекса професионалне етике Универзитета у Београду. Ове оптужбе категорички одбијам.
  • Искрено се надам да људи који се представљају као геолози, а на терен (у долини Јадра) одлазе без неопходне документације и без потребних дозвола за конкретне локалитете, немају пословне везе са Рударско геолошким факултетом (РГФ).
  • Каква је то сарадња РГФ са Рио Сава (Рио Тинто), када факултет добија милионске донације, пита докторка Стојковић

Пише: др Биљана Стојковић, професорка Биолошког факултета Универзитета у Београду

На интернет страници листа Данас видела сам чланак који се односи на захтев деканке Рударско-геолошког факултета, проф. др Биљане Аболмасов, упућен ректору, проректорима, деканима и члановима Сената Универзитета у Београду.

У овом захтеву тражи се да се извиним због речи изговорених у сатиричној емисији „Добар, лош, зао“ којима сам наводно увредила све геологе, студенте и запослене на РГФ. Накнадно сам од присутних колега добила копију акта који је деканка прочитала на састанку Савета УБ.

Окршаји између мештана и људи који се представљају као геолози

У тој емисији коментарисала сам појаву која није непозната грађанима Србије, а посебно становницима у долини Јадра, да се у овом региону дешавају прави окршаји између мештана и лица које се представљају као геолози. По сведочењу мештана, ова лица не желе да се легитимишу, да кажу за коју компанију раде, нити да покажу налог са дозволом за рад на њивама, ливадама и другом приватном власништву тих мештана. Управо су сами мештани сусрете са овим лицима означили као „лов на геологе“.

Тужна слика; Исељени мештани Јадра и откупљене куће од Рио Сава (Рио Тинта)

Да ли сам ја „видно задовољна“, како деканка наводи у свом допису Ректорату, због физичких обрачуна између мештана и лица која се представљају као геолози? Наравно да нисам!

Чињеница је, међутим, да сви теренски истраживачи, укључујући и моје колеге биологе, пре поласка на терен прикупе сву потребну документацију, све дозволе и путне налоге и никада не путују аутомобилима без регистарских таблица.

Уобичајено је да теренски истраживачи поразговарају са мештанима, легитимишу се, па често буду позвани на ручак и кафу код домаћина које упознају. Тако се ствара узајамно поверење између становника и истраживача било које струке.

Сукби српских стручњака због агресивних поступака Рио Тинта у долини Јадра
Централно подручје будућег рудника литијума у Јадарским селима одакле треба иселити сво становништво

Међутим, сведочења мештана из долине Јадра, а и шире, указују на другачија искуства при сусрету са људима, који последњих неколико година обилазе њихова имања, а представљају се као геолози. Истраживања без валидних дозвола, ван терена означених за истраживање, узрок су неповерења и сукоба.

Деканка РГФ ме је оптужила да сам повредила одређене чланове Kодекса професионалне етике Универзитета у Београду. Ове оптужбе категорички одбијам.

У својим јавним наступима, па чак и у сатиричним емисијама, управо се трудим да заштитим професионалну етику универзитетских истраживача. Рударско-геолошки факултет нисам поменула у свом гостовању, нити сам разумела да су људи у необележеним аутомобилима чланови универзитетске заједнице, на које би се моје речи или Kодекс могли односити.

Мапа Србије са местима рударења страних компанија из 2016. године. данас има још 20 нових локација за нове руднике које је одобрило Министарство рударства

Kао еволуциони биолог дубоко поштујем геологију која је, као природна наука, обезбедила многе директне доказе еволуционих процеса (нпр. драгоцени фосилни налази), Због тога ме је посебно револтирала инсинуација да бих могла имати нешто против геологије, или учинити било шта против својих колега – истраживача у области геолошке науке. Kао грађанка ове земље, истраживачица и наставница Универзитета, морам се солидарисати са грађанима који се осећају угроженима овом спорном праксом истраживања на њиховој приватној имовини. Искрено се надам да људи који се представљају као геолози, а на терен одлазе без неопходне документације и без потребних дозвола за конкретне локалитете, немају пословне везе са РГФ. Мишљења сам да управо те особе наносе штету угледу геолошке струке, као и поверење у њу.

Помињу се милионске суме које је компанија Рио Сава донирала Рударско геолошком Факултету

Искористићу ову прилику да позовем своје колеге са РГФ да отклоне сваку сумњу у сопствену умешаност у нетранспарентне поступке у оквиру пројекта „Јадар“, тако што ће Факултет поступити по налогу Повереника за информације од јавног значаја и доставити јавности сву документацију у вези са сарадњом са компанијом Рио Сава Еxплоратион, доо Београд.

Црква са гробљем у Горњим Недељицама налазе се у центру градње новог рудника и мораће да се сруше

У подацима до којих су дошли мештани и еколошке организације помињу се милионске суме које је компанија донирала Факултету. Сматрам да разјашњење ових недоумица може најбоље допринети очувању угледа и поверења које универзитетска заједница, али и грађани Србије, имају у Рударско-геолошки факултет.

Линк

https://www.danas.rs/vesti/drustvo/rudarsko-geoloski-fakultet-trazi-izvinjenje-biljane-stojkovic/

https://www.danas.rs/dijalog/reakcije/otklonite-sumnju-da-ucestvujete-u-projektu-jadar/

Подели:

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments