Рио Тинто ради супротно одлуци премијерке Брнабић

Тамо где је Рио Тинто ни травчица не расте

Зашто Рио Тинто купује земљиште ако је пројекат прекинут?

  • Рио Тинто од јуна 2022. у околини Лознице купио бар 5.78 хектара земљишта у вредности од бар 1.2 милион евра, тврди БИРН.
  • Александар Вучић, председник Србије назвао је обустављање Рио Тинтовог пројекта грешком у априлу прошле године (после избора) и то стално понавља

 

Истраживање БИРН-а показује да је Рио Тинто од јуна 2022. у околини Лознице купио земљиште у вредности од бар 1.2 милион евра. БИРН је дошао и до документа са састанка ове компаније са ЕУ делегацијом, у ком се, између осталог, наводи и то да Рио Тинто благонаклоно гледа на локални, а страхује од потенцијалног националног референдума о пројекту.

После серије протеста еколошких активиста широм Србије и блокада мостова и саобраћајница, Влада Србије на челу са Аном Брнабић 20. јануара прошле године стопирала је пројекат Јадар и поништила сва документа са компанијом Рио Тинто.

– Ставили смо тачку на Рио Тинто у Србији – рекла је тада премијерка.

Међутим, део јавности није био убеђен да је пројекат потпуно обустављен, већ су истицали да је само “замрзнут” до повољнијих друштвено-политичких околности. Истраживање БИРН-а показује да рударска корпорација дефинитивно није “ставила тачку“ на пројекат. Само од јуна 2022. године до данас, компанија је купила бар 5.78 хектара земље у околини Лознице. Укрштањем података са Републичког геодетског завода, БИРН је утврдио да је Рио Тинто потписао бар седам купопродајних уговора са власницима земље у селима Горње Недељице и Слатина – први у јуну 2022., а последњи у јануару 2023. године – плативши укупно више од 1.2 милиона евра.

Најмањи уговор вредан је 15 хиљада, колико је Рио Сава, српска подружница рударског гиганта, платила за имовину на 457 м² у Слатини, а највећи 430 хиљада евра – колико је компанија платила за скоро 5.000 м² у истој општини.

Рио Тинто жељу да “оживи” пројекат не крије.

Извршни директор Рио Тинто Лтд Џејкоб Стаусхолм у децембру на брифингу за инвеститоре у Сиднеју је изјавио да “Јадар” представља “невероватну вредност”.

– Морамо да смислимо како да то урадимо. Једино што бих данас рекао је да нисмо одустали – пренео је Ројтерс његову изјаву.

У одговору БИРН-у, Рио Тинто истиче да је “откуп земљишта наставак раније преузетих обавеза компаније Рио Сава које се односе на период пре него што је Влада Србије у јануару 2022. године ставила ван снаге акте за реализацију пројекта”. На додатно питање о каквим је “раније преузетим обавезама” реч с обзиром на то да су уговори оверавани месецима након одлуке Владе, а последња два скоро годину дана од обустављања пројекта – Рио Тинто није одговорио.

Различите верзије документа: Национални референдум проблем за Рио Тинто

Само четири дана након парламентарних и председничких избора у априлу 2022. године на којима су поново победили Српска напредна странка и Александар Вучић, председник Србије назвао је обустављање Рио Тинтовог пројекта грешком, а то је поновио још неколико пута до краја године.

На годишњој конференцији 4. јануара ове године, председник одлази корак даље и враћа се на идеју референдума о пројекту Рио Тинта, коју је пласирао још 2021.

– Жао ми је што нисам омогућио да буде референдум, изгубили би на њему – рекао је Вучић и додао:

– Али никад се не зна, можда дочекају и тај референдум, па ће да виде како ће да прођу на њему. Можда следеће године, можда оне тамо, да им испуним обећање, само да виде како ће да прођу на том референдуму -рекао је председник Србије.

Вучић никад није прецизирао по ком основу би референдум уопште био расписан, а остало је нејасно и на ком нивоу. У августу 2021. је истакао да ће референдум бити организован на регионалном или националном нивоу, међутим, све је остало на томе. Према истаживању БИРН-а, Рио Тинто подржава локални референдум, док страхује од оног на националном нивоу. У тачки 7 редигованог извештаја са састанка који су представници компаније имали са шефом Делегације ЕУ у Србији 25. марта 2022. године – два месеца након што је наводно стављена тачка на пројекат – пише да би „локални референдум ишао у прилог компанији”.

– Референдум би наговестио вољу становника 12 села у околини Лознице, који би према компанији били кључни играчи у спровођењу пројекта, и они који би се највише окористили. Због тога би локални референдум ишао у прилог компанији – наводи се у званичном сажетку извештаја у који је БИРН имао увид.

Рио Тинто је откупио имања (куће и земљиште) Срба на простору где се планира изградња рудника литијума

“Национални референдум укључујући Београд, одакле највише негативности долази, произвео би много компликованију динамику”, пише у тачки 7 извештаја.

БИРН је документ добио од грађанина ЕУ који је на основу Закона о доступности информација од јавног значаја исти добио од Европске Kомисије. БИРН је добио још једну верзију документа од другог грађанина ЕУ, који је до документа дошао на исти начин, међутим, у тој верзији део о референдуму је изостављен.

На питање БИРН-а због чега је део о референдуму изостављен, као и по ком критеријуму је одлучено да се једном грађанину достави потпунији документ, а другом не, у Европској Kомисији су кратко одговорили да је у питању “административна грешка”“.

То што Рио Тинто преферира локални референдум не изненађује. Поред милиона евра које је уложила у куповину земљишта у околини Лознице, и донација локалном становништу, компанија је у јануару покренула програм “одрживог локалног развоја” нудећи свеукупно 160.000 евра у виду бесповратних средстава за “унапређење пословања и самозапошљавања у локалним заједницама у којима послује”, превасходно граду Лозници и општини Kрупањ.

У Рио Тинту за БИРН нису одговорили на питање о референдуму, истичући кратко да су сва питања о томе “за надлежне органе Републике Србије, који доносе одлуке по овом питању”. За програм одрживог локалног развоја кажу да је покренут као “део посвећености Рио Саве заједницама у којима послује”.

Рио Сава је члан локалних заједница Лознице и околине више од 20 година и препознаје потенцијал који имају сеоски туризам, пољопривредна производња и сектор старих заната за развој предузетништва. Покретање програма није у вези са спекулацијама о референдуму”, наводе за БИРН.

Линк

https://direktno.rs/vesti/drustvo-i-ekonomija/456982/rio-tinto-kupovina-zemljista.html

………………………………..

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Председник Вучић ради оно што нема право и то против Устава Србије и српских интереса

Prenosimo

Тренутак истине

Prenosimo

Срамна продаја Института за водопривреду Ј. Черни после 70 година успешног рада

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x