Путин: Наш услов – никакво више ширење НАТО на Исток!

ЗАВРШНА ГОДИШЊА КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА МЕДИЈЕ ПРЕДСЕДНИКА РУСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ

  • «Русију није могуће победити, она се може само развалити изнутра. То је већ било и када је разваљиван Совјетски Савез. Ко је то урадио? Они који су опслуживали туђе интересе»
  • «Закон о страним агентим нисмо први смислили ми у Русији. Прво је донет, још 1930-те, у САД које сви сматрају светиоником демократије. Ми не забрањујемо рад таквих структура. Само желимо да оне које се баве нашом унутрашњом политиком открију своје изворе финансирања»
  • «Стиче се утисак да се на југоистоку Украјине спрема трећа војна операција, па нам унапред говоре – не мешајте се, иначе ћемо вам увести нове санкције. Друга варијанта је – стварање својеврсне антиРусије на тим територијама. У сваком случају, конфликт није наш избор»
  • «Наши потези, што се тиче ширења НАТО, неће зависити од тока преговора, већ од  безусловне безбедности Русије. И данас и у историјској перспективи. Зар тражимо превише ако инсистирамо да не постављају своје ударне системе испред наших кућа?! Зар ми некога угрожавамо? Зар се примичемо границама САД? Уосталом, 90-их су нам рекли да неће ићи ни педаљ на Исток и обманули!»
  • Путин одбрусио Европи: “Препродајете наш гас седам пута скупље”

ПРЕДСЕДНИК Руске Федерације – Владимир Путин – одржао је своју већ традиционалну предновогодишњу конференцију за новинаре.

Трајала је три сата и 55 минута. Факти преносе неке главне оцене и поруке руског лидера сународницима, суседним и другим земљама:

Русофобија стиже са Запада
Економија 4,5 одсто у плусу 2021.

„Због пандемије смо имали економски пад од 3 одсто, али је то много ниже него у многим другим развијеним земљама. А и опоравили смо се много брже од других земаља. Ове године се очекује раст БДП од 4,5 одсто».

«Хоћемо 80 одсто вакцинисаних»

«Имамо 59,4 одсто вакцинисаних. Преко 70 милиона је ревакцинисано, али то није довољно. Потребан нам је имунитет стада од 80 одсто. Неке земље већ говоре о имунитету стада од 90 одсто».

Породиљски капитал и за прво дете

„Проширили смо број породица које добијају подршку од државе, почели да уплаћујемо породиљски капитал за прво дете, почели смо да исплаћујемо накнаде трудницама у тешким ситуацијама и обезбедили једнократне исплате од 5 и 10 хиљада рубаља.

Путин: Наше традиционалне вредности су: Жена треба да остане жена, а отац – отац
Жена треба да остане жена, а отац – отац

„Комета нове етике коју праве (на Западу) сигурно ће пасти и на територију Русије]. Морамо за то пронаћи неку врсту противотрова. Моје је уверење да жена треба да буде  жена, мајка – мајка, а отац -отац. Надам се да наше друштво има унутрашњу моралну заштиту коју обезбеђују наше религије… Да, треба да будемо прогресивни, да узмемо све што помаже да се развијамо, да будемо на маршу. Али, надам се да наши народи, Русија у целини, имају довољно унутрашњег, дубинског имунолошког система да се заштите од те ђаволштине, против које не треба да боримо виком,  већ подржавањем наших традиционалних вредности”.

«Ко ће остати у радњи ако буде ишао и Мишустин?»

„Зашто ја и Сергеј (Шојгу) не поведемо са собом премијера Михаила Мишустина кад идемо у Сибир? То је као у оном старом јеврејском вицу: ако и он буде ишао – ко ће остати у радњи?”

Западни бојкот Олимпијаде у Пекингу – наприхватљив

„Одлука Сједињених Држава и низа западних земаља да дипломатски бојкотују предстојеће Олимпијске игре у Кини – неприхватљива је и погрешна. Дуго сам разговарао са једним од бивших председника САД – погодите којим – и он ми је рекао: блокаде Олимпијаде су биле велика грешка, дакле – грешка и САД. Сједињене Државе настављају да стају на исте грабље. Сада је то због покушаја да се обузда развој НР Кине, нема другог разлога. Као и у случају санкција против  Русије. Поента је ту само у једном – у покушају обуздавања развој, у намери да се конкуренти спрече да дигну главу.”

Никога не присиљавати на вакцинацију

«Треба ли присиљавати људе на вакцинацију? Мислим да не треба. Дело не в какой-то политической силе. Морамо се са уважавањем односити према свим људима и стрпљиво објашњавати зашто су вакцине неопходне».

Путин: Никог не присиљавати да се вакцинише
СССР су изнутра развалили они који су служили туђим интересима

«Русију није могуће победити, она се може само развалити изнутра. То је већ било и када је разваљиван Совјетски Савез. Ко је то урадио? Они који су опслуживали туђе интересе».

Закон о страним агентима су смислили у Америци

«Закон о страним агентим нисмо први смислили ми у Русији. Прво је донет, још 1930-те, у САД које сви сматрају светиоником демократије. Ми не забрањујемо рад таквих структура. Само желимо да оне које се баве нашом унутрашњом политиком открију своје изворе финансирања».

Крим и Севастопољ

«Што се тиче присаједињења  Крима и Севастопоља, нас су били довели у ситуацију да нисмо могли да поступимо другачије. Почетком 2014-те у Украјини је избила криза – морали смо да делујемо.»

Севастпољ на Криму, симбол руске историје, сада седиште Црноморске флоте
Утисак је да спремају нову операцију против Донбаса

«Стиче се утисак да се на југоистоку Украјине спрема трећа војна операција, па нам унапред говоре – не мешајте се, иначе ћемо вам увести нове санкције. Друга варијанта је – стварање својеврсне антиРусије на тим територијама. У сваком случају, конфликт није наш избор».

Нећемо ударне системе НАТО испред својих кућа

«Оштро смо поставили услов: никаквог више ширења НАТО на Исток. Засад на то видимо позитивнее реакције. Американци говоре да су спремни за наставак преговора. Почћетком 2022-ге у Женеви».

«Наши потези, што се тиче ширења НАТО, неће зависити од тока преговора, већ од  безусловне безбедности Русије. И данас и у историјској перспективи. Зар тражимо превише ако инсистирамо да не постављају своје ударне системе испред наших кућа?! Зар ми некога угрожавамо? Зар се примичемо границама САД? Уосталом, 90-их су нам рекли да неће ићи ни педаљ на Исток и обманули!»

Војно опкољавање Русије од НАТО иде корак по корак…
Газпром је према Европи коректнији од америчких компанија

«Газпром у пуној мери поштује све уговоре о испорукама гаса. Још их је повећао за 20 одсто. Једина је компанија у свету која се тако понаша. Американци су, напротив, са својим течним гасом отишли у Кину и тај део света јер тамо боље плаћају. Дакле: нека (ови у Европи) своје проблеме решавају на време. И нека не мисле да су најпаметнији. Нека сами решавају проблеме које су себи направили. Спремни смо да помогнемо».

Са Белорусијом – знатно испод нивоа ЕУ

«Ниво наше интеграције са Белорусијом још увек је знатно испод нивоа интеграције у Европској унији. Не говорим о заједничкој валути. Прво морамо синхронизовати наше економско законодавство».

Народ Донбаса да одреди будућност Донбаса

«Будућност Донбаса треба да одреде људи који живее у Донбасу.Русија је является посредник, а од нас желе да направе учесника конфликта. на то не пристајемо».

Засад је немогуће имати добросуседскеодносе са Украјином

«Ми желимо добросуседске односе са Украјином и за то све чинимо. Али, како успоставити такве односе са оваквим руководством  Украјине? То је немогуће!»

Путин одбрусио Европи: “Препродајете наш гас седам пута скупље”

Руски председник Владимир Путин осврнуо се на годишњој конференцији за новинаре на ситуацију на европском тржишту гаса, посебно на скок цене тог енергента.

Оценио је да је проблем с поскупљењем гаса створила сама Европа, која јефтин руски гас препродаје по далеко вишим спот ценама.

“Европски купци препродају гас који добијају од Гаспрома, сходно дугорочним уговорима, по ценама које важе на спот тржишту, а које су и до седам пута више од оних из дугорочних уговора”, рекао је Путин, преноси Тас.

Цена гаса у Европи је 21. децембра први пут у историји надамшила ниво од 2.000 долара за 1.000 кубних метара, док просечна извозна цена гаса по уговорима са Гаспромом износи у 2021. години 280 долара за хиљаду кубика, подсећа руска агенција.

Немачка зарађује стотине милиона евра на продаји нашег гаса другим земљама

Путин је навео да је Русија стално упозоравала европске партнере на опасности од рушења система дугорочних уговора, да је Москва и даље спремна да помогне Европи у ситуацији са ценама гаса, али је подвукао да је проблеме с гасом створила сама Европа.

“Стално смо говорили, и ја ћу поновити и овом приликом – нема потребе да се руше дугорочни уговори. Не, рекла нам је Европска комисија, треба да пређемо на тржишне односе, тржиште ће све регулисати. Зато сад имају цену од преко 2.000 долара за 1.000 кубних метара”, рекао је он.

Прозивајући европске купце да су надували цене препродајом јефтиног руског гаса који добијају од Гаспрома према дугорочним уговорима, Путин је поручио европским потрошачима да се обрате својим надлежним органима за објашњење.

“Нека се Европљани баве својим проблемима и то у догледно време, и нека не мисле да су паметнији од свих других. Они су сами створили те проблеме и сами треба да их решавају, а ми смо спремни да помогну и то чинимо”, додао је руски председник.

Крим је стотинама година био руски и сад је!

Kоментаришући чињеницу да Гаспром трећи дан заредом није резервисао транзитне капацитете за испоруке гаса преко гасовода Јамал-Европа, Путин је рекао да је то последица недостатка наруџбина од европских потрошача.

Немачка добија гас јефтиније шест-седам пута

“Видим те оптужбе на рачун Русије и Гаспрома, у којима се потенцира да Гаспром већ други или трећи дан заредом не резервише капацитете за испоруке гаса Европи том рутом. Kомпанија није резервисала транспорт јер њене парнерске агенције и компаније, углавном немачке и француске, које набављају гас преко те трасе нису доставиле наруџбине”, навео је он.

Подсетио је да су европски гасни оператери скренули проток гаса на гасоводу Јамал-Европа на ревезибилни – од Немачке до Пољске, и да пумпају гас из Немачке у Пољску већ неколико дана, додајући да постоје сви разлози за сумњу да су те испоруке организоване из Немачке за Украјину преко Пољске.

“Зашто? Једноставно зато што снабдевамо Немачку гасом по дугорочном уговору, по цени која је четири-шест-седам пута јефтинија него на спот тржишту”, рекао је Путин.

Према његовим речима, препродаја једне милијарде кубних метара руског гаса може да донесе око 900 милиона долара.

Русија зна шта хоће и више неће допуштати војно приближавање НАТО њеним границама, јер је угрожена њена територијална целовитост

“Имам све разлоге да верујем да ће овај гас на крају завршити у Украјини”, истакао је.

Шеф руске државе је нагласио да потрошачи у Европи и Немачкој морају да знају шта се дешава.

Путин је такође рекао да је Гаспром једина компанија у свету која је повећала извоз природног гаса, напоњићи да гасни холдинг испоручује све количине гаса по постојећим извозним уговорима.

“И не само да је повећан укупан обим, већ и испоруке на далека страна тржишта, мислим за скоро 20 посто, а повећано је снабдевање Европе у целини. По мом мишљењу, ово је једина глобална компанија која је то урадила“, оценио је Путин.

САД не могу да обуздају Кину

Сједињене Америчке Државе неће моћи да обуздају развој Кине, то морају да схвате, рекао је руски председник.

„То је покушај обуздавања. Али то је погрешна политика. Као што је грешка покушавати да се у том случају спорт искористи за решавање неких политичких питања. Они не могу да обуздају развој Кине, они то морају да схвате на крају“, истакао је Путин.

„Данас је по паритету куповне моћи кинеска привреда већа од америчке. Проћи ће 35-50 година и Кина ће неминовно постати прва економија света по свим осталим показатељима. Али то треба да се схвати. Можда се они, схватајући то, и понашају овако. То је грешка“, додао је председник.

Италија ─ могући посредник у преговорима Русије и НАТО-а

Новинар италијанске телевизије РАИ питао је колико су се променили односи Русије и Италије и да ли Италија може да игра улогу посредника у односима Русије и Европске уније.

Путин је потврдио да би Италија могла да игра улогу у предстојећим преговорима између Русије и НАТО-а.

Како је рекао, односи Русије и Италије добри и стабилни, „имају надстраначки карактер“ и не зависе од снага које у једном или другом тренутку воде земљу.„Наравно, Италија је држава-чланица НАТО-а, земља Европске уније, али то нас не спречава да радимо на начин на који сам малопре поменуо. У контакту сам са италијанским премијером Мариом Драгијем и разговарали ссм неколико пута телефоном.

„Италија би могла да игра улогу у нормализацији односа Русије и ЕУ, чак и кроз преговоре који се тренутно планирају између Русије и НАТО-а“, додао је председник.

Запад небројено пута кршио обећања, Русија им и данас превелика

Запад је небројено пута обећавао Русији равноправну безбедност и кршио та обећања, натеравши тако Москву да захтева писане гаранције за сопствену безбедност, изјавио је руски председник Владимир Путин.

„Рекли су: нећемо се ширити и ширили су се. Рекли су, биће равноправне гаранције за све међународне споразуме, а тога нема“.

Подсетио је да је још 1918. године један од помоћника америчког председника Вудроа Вилсона рекао: „Свет ће бити мирнији, ако се уместо огромне Русије појави држава у Сибиру и још четири државе у европском делу“.

„Године 1991. само смо себе поделили на 12 делова, али чини се да је нашим партнерима то мало. Превише је велика Русија данас по њиховом мишљењу, јер су се европске државе претвориле у мале земље. Не у велике империје, већ у мале земље са 60-80 милиона становника. А нас је и после распада Совјетског Савеза остало 146 милиона, и то је превише“, додао је Путин. Само се тиме може објаснити стални притисак.

„Русија је 90-тих година је учинила све да изгради нормалне односе са Западом и САД. Било је потребно односити се према Русији као према потенцијалном савезнику, јачати је, али не, напротив, дошло је до покушаја даљег уништења. Уместо тога у руским војним објектима седели су припадници америчких специјалних служби, пружана је подршка терористима на Кавказу и коришћење терористичке организације за покушаје уништења Русије. Потом је почело ширење НАТО на Исток.

„Говорили смо да не треба то чинити, обећали сте нам да нећете то радити, а они су нам одговарали: А где то пише, на ком папиру?

Нигде, крај, склоните се. Није вас занимало због чега смо забринути и тако из године у годину“, додао је.

Подсетио је на пет таласа ширења НАТО-а и додао: Шта је нејасно. Мислим да је све јасно, желимо да осигурамо своју безбедност “, закључио је Путин.

……………..

ЛИНКОВИ

https://rs.sputniknews.com/20211223/godisnja-konferencija-za-medije-predsednika-rusije-foto-video–1132711298.html

http://fakti.org/putiniana/putin-ostro-smo-postavili-uslov-nikakvo-vise-sirenje-nato-na-istok

https://www.b92.net/biz/vesti/svet/putin-odbrusio-preprodajete-nas-gas-sedam-puta-skuplje-2077728

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Валентин Катасонов:  Измишљене и драматизоване приче глобалиста о климатским променама

Јово

Кедми: Ако Русија победи – доћи ће у питање постојање ЕУ и НАТО

Prenosimo

Кремација Вјекослава Радовића заказана за 26. фебруар на Новом гробљу

Јово
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x