Прошли избори – падају маске

Влада Србије признала косовске таблице

  • Поштовали смо све споразуме укључујући и оне који су договорани и потписивани у време претходне власти, бившег режима посебно споразум о слободи кретања који је Борко Стефановић договорио 2011. године

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић саопштио је да је “Влада Србије данас донела одлуку којом је омогућила слободу кретања за сва возила са Косова, што је била њена обавеза из споразума о слободи кретања из 2011. године”.

Петковић је у изјави новинарима истакао да је део одлуке и дисклејмер којим се јасно истиче да то не значи признавање Косова, нити се може тумачити као пристанак Београда на одступање од права гарантованих Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН. Одлука ће се примењивати од 1. јануара.

Влада Србије је, каже, одлуку донела имајући у виду ову обавезу, а у очекивању да Приштина исупуни своје обавезе из Бриселског споразума, и то не само ЗСО.

“Данас смо омогућили слободу кретања за сва возила са простора КиМ. То ће бити доданти импулс не само за ’Отворени Балкан’, него ће олакшати животе Србима на КиМ, јер они највише користе административне прелазе. Њима смо заправо помогли да могу нормално да се крећу и живе, јер је слобода кретања неопходна. За разлику од Куртија који слободу кретања гази, као што свакодневно гази и права Срба на КиМ“, рекао је Петковић.

Додао је да није тајна да 99 одсто Срба користи РКС таблице, јер је то једини начин да опстану и да се крећу, да могу да живе.

“Користи их и монаштво и свештенство Епархије рашко-призренске, да би дошли до својих светиња и верника. Нарочито јужно од Ибра где их користе годинама. Важно је да истакнем због свих душебрижника који ће напасти ову одлуку, а немају због чега, јер је она резултат њиховог договора“, поновио је Петковић.

Прочитао је и комплетан део “дисклејмера”, односно статусно неутралне изјаве, којом је Србија јасно показала и заштитила све што брани у процесу нормализације односа са Приштином: “Омогућавање учешћа у саобраћају на путевима свих возила која су регистрована од стране Привремених институција самоуправе у Приштини се врши искључиво из практичних разлога ради олакшавања положаја појединаца и омогућавања њихове слободе кретања и не може се тумачити као признавање једнострано проглашене независности “Косова”, не прејудицира одређивање коначног статуса “Косова” и не може се тумачити као пристанак Београда на одступање од права гарантованих Резолуцијом Савета безбедности Уједињених нација 1244(1999)”.

Навео је да је текст бити видно истактнут и на свим администравитним прелазима и граничним прелазима, као и дисклејмер од прошле године, када је омогућено коришћење косовских личних карата.

„Ни сада, као ни тада не призањемо независност Косова. А, о томе најбоље говори то што су се и после те одлуке прошле године наставили притисци на Александра Вучића и Београд да призна тзв. Косово, што никада нећемо учинити“, поручио је Петковић.

Петковић је рекао да регистарске таблице не представљају никакав симбол државности и суверенитета и у том смислу указао да у свету постоје бројни примери где у једној држави постоје различите таблице, као што је Италија која у различитим регијама има различите таблице, али и у Кини где Хонг Конг има своје таблице.

“Таблице нису симбол државности, нити суверенитета”, истакао је Петковић.

Како додаје, Влада Србије је на овај начин омогућила Србима да могу нормално да живе, као и да се нормално крећу преко административних прелаза у централну Србије.

“На тај начин ћемо омогућити нашим људима да брже дођу до централне Србије и заврше своје обавезе брже, као и брже кретање возилима хитне помоћи, што је и најважније”, казао је Петковић.

Истиче да су одлуком Владе Србије заштићена права српског народа, сачуван Устав Србије и омогућена слобода кретања.

“И нисмо прешли наше црвене линије”, наглашава директор Канцеларије за КиМ.

Он је истакао да је донета одлука о принципу, приступу и ставу да се обавезује председник Србије, као и цела влада да се јасно и недвосмислено држе наших црвених линија у дијалогу, да се апсолутно поштује суверенитет и територијални интегритет Србије, као што је чињено до сада.

“То је важна и значајна одлука која јасно говори о томе да нема признања Косова, и да нема чланства Косова у УН, као и у организацијама и агенцијама система УН. Да је то нешто на шта Београд не може никада да пристане. Да преговарамо и разговарамо у правцу компромиса да, али никакво чланство Косова у УН”, подвукао је он.

Петковић је истакао да је Београд апсолутно учинио све како би сачувао мир и стаблност и како би пре свега постигао напредак и процесу нормализације односа са Приштином.

“Ми смо страна која је активно учествовала у примени свих споразума и чинимо све како би заштитили процес дијалога јер на тај начин штитимо животе Срба на Косову и Метохији. Без нормализације односа тешко је да можемо да говоримо о опстанку Срба који су сваког дана погођени једностраним потезима Приштине. Тразили смо понављање избора у четири општине на северу Косова, с обзиром да је Курти организовао нелегалне изборе по контејнерима, који су Срби бојкотовали. Тамо су сад гаулајтери у општинама где више од 94 одсто већину чине Срби. Ти лажни градоначелници не представљају српски народ, али доносе одлуке сваког дана који иду у правцу разбијања јединства српског народа”, подвукао је он.

Петковић је казао да је тражено формирање ЗСО, што Приштина већ десет година одбија.

“Курти као што ћути за изборе, тако ћути и по питању ЗСО. Врло је гласан да неће никада да формира ЗСО, али ћути када је реч о конкретним корацима како треба да буде формирана Заједница у складу са споразумима. Говори да ће са Рашићем писати статут а нема никаква права да се у то меша. Јасно је да се ради о извргавању руглу. Не жели ЗСО, ни колектвна права Срба”, додао је он.

Рекао је да је Београд поштовао све споразуме, чинио апсолутно све да би дошло до формирања ЗСО.

“Поштовали смо све споразуме укључујући и оне који су договорани и потписивани у време претходне власти, бившег режима посебно споразум о слободи кретања који је Борко Стефановић договорио 2011. године. Тај споразум у који је унета обавеза РКС таблица, прихваћена косовска лична карта, дозвола, и временско ограничено трајања Унмикове таблице је резлтат тог споразума. На основу тог споразума Курти је покретао процес такозваног реципроцитета који је донео много проблема Србима пре свега на северу Косова, где се и даље забрањује кретање Србима са пре свега КМ такблицама, где зауставља Приштина, а то траје већ шест месеци, српску робу која треба да уђе на КиМ, и тиме гази основне европске постулате о кретању робе и услуга”, подвукао је он.

http://www.nspm.rs/hronika/petar-petkovic-vlada-srbije-donela-odluku-o-slobodnom-kretanju-svih-vozilima-sa-kim.-tablice-nisu-simbol-drzavnosti-niti-suvereniteta.-na-svim-administrativnim-i-granicnim-prelazima-bice-postavljen-disklejmer.html

5 1 vote
Article Rating

Related posts

Министарство незаконито издало локацијске услове за постројење „Јадар“

Prenosimo

  Светозар Маровић -клошар иза ћошка и геније криминала

Јово

Нова војна мисија САД у Немачкој за подршку Украјини не слути на добро

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x