Протерана тројица монаха из дечанског манастира

Старешинство и Монаси манастира Дечани

Манастирски кризни штаб

  • Јеромонах Серапион, монах Никанор и монах Лука били су чланови манастирског братства по преко 20 година све док нису дошли у сукоб са игуманом о. Савом
  • У манастиру су примењивана строга правила изолација током последње две године, чак и када то нису захтевали локални органи власти
  • Расправа између монаха и игумана је у једном тренутку постала толико жестока да је један од монаха ударио игумана у лице

Тројица монаха који су се деценијама подвизавали у манастиру Високи Дечани Српске Православне Цркве на Косову и Метохији, недавно су протерани због неспремности да се вакцинишу против ковида.

Јеромонах Серапион, монах Никанор и монах Лука били су чланови манастирског братства по преко 20 година све док нису дошли у сукоб са игуманом о. Савом, који снажно подржава вакцине и строге мере изолације. Извор близак монасима указује да иако званично нису били обавезни да се вакцинишу, игуман Сава је вршио све већи притисак на њих, покушавајући да их одвоји од остале браће, и физички и у црквеном, и друштвеном смислу, говорећи братији да не контактирају са њима.

„Један монах је био последњи иконописац, па му је забранио да ради иконе и закључао је радионицу, а други је био последњи дрворезбар коме је, исто тако, о. Сава закључао радионицу.”

Манастир Високи Дечани, Задужбина Немањића

У манастиру су примењивана строга правила изолације током последње две године, чак и када то нису захтевали локални органи власти. Такође спроводиле су се и друге мере као што је захтевање Пи-Си-Ар тестова за сваког монаха који се враћа у манастир након што је био одсутан из манастира на дан или више. Тврди се и да је монасима ускраћивана медицинска нега која није везана за ковид.

Ове “карантинске” оштре мере су, изгледа, спроведене са знањем црквених власти.

Напетост између игумана и тројице монаха достигла је врхунац последњих дана, када је дошло до неке врсте спора око нових ограничења, након чега је игуман Сава рекао монасима да морају да оду. Игуман је навео и друге изговоре зашто су морали да оду, али прави узрок је њихов статус невакцинисаних, тј. нетолеранција игумана на присуство невакцинисаних монаха у, иначе, потпуно вакцинисаном братству – каже извор.

Расправа између монаха и игумана је у једном тренутку постала толико жестока да је један од монаха ударио игумана у лице. Двојица монаха одлазе у празан манастир у Рашкој шуми, где је један постављен за игумана, а трећи прелази у другу епархију.

Извор: https://russian-faith.com/news-church-politics-monastic-life/abbot-struck-face-over-vaccine-mandates-serbian-monastery-n6429 и https://borbazaistinu.rs/trojica-monaha-proterani-iz-manastira-decani-zbog-odbijanja-vakcine/

Опрема и редактура: Измеђуснаијаве

0 0 votes
Article Rating

Related posts

ЗАВОД ЗА УЏБЕНИКЕ ДА ПОСТАНЕ ИНСТИТУЦИЈА НАЈВИШЕГ НАЦИОНАЛНОГ РЕДА

Gost autor

За Арбанасе и Запад спасоносно решење је да Србија призна независно Косово

Prenosimo

Атлетичари са Космета први пут учествовали на првенству у Београду

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x