Преминуо Дик Марти

Aутор извештаја о трговини органима на КиМ

  • Тема извештаја биле су сумње на трговину органима на Косову и Метохији у које су били умешани високорангирани припадници тзв. Ослободилачке војске Косова

Специјализована већа и Специјализовано тужилаштво Косова у Хагу у којима се тренутно суди лидерима ОВК – Хашиму Тачију, Кадрију Весељију, Реџепу Сељимију и Јакупу Краснићију

Швајцарски тужилац и некадашњи сенатор Дик Марти преминуо је у 79. години, саопштила је његова Либерално-радикална странка а преносе швајцарски медији.

Марти je био аутор извештаја из 2010. године под насловом “Нечовечно поступање са људима и недозвољена трговина људским органима на Косову”, познатом као “Мартијев извештај”, на основу којег су основана Специјализована већа и Специјализовано тужилаштво Косова у Хагу у којима се тренутно суди лидерима ОВК – Хашиму Тачију, Кадрију Весељију, Реџепу Сељимију и Јакупу Краснићију.

Тема извештаја биле су сумње на трговину органима на Косову и Метохији у које су били умешани високорангирани припадници тзв. Ослободилачке војске Косова (ОВК).

Тај извештај је објављен након што је тим истражитеља, на челу са самим Мартијем, завршио двогодишњу истрагу која се водила од 2008. до 2010. у име Парламентарне скупштине Савета Европе у којој је Марти био сенатор из Швајцарске.

Истрага је иницирана на основу претходних навода Карле Дел Понте, бивше главне тужитељке Међународног кривичног суда за бившу Југославију (МКСЈ), које је она објавила у својим мемоарима, “Госпођа тужитељка” 2008. године.

Њене тврдње о гнусним злочинима припадника ОВК, међу којима и раширена трговина људским органима, изазвале су шок широм света.

Мартијев извештај је поткрепио многе Дел Понтеине тврдње. У њему се конкретни високорангирани припадници ОВК именују као починиоци ужасних злочина попут убистава, отмица, мучења, присилних нестанака, учешћа у организованом криминалу и трговине органима током и убрзо након рата на КиМ који се водио 1998. и 1999. године.

Његов извештај је у јануару 2011. године у целости и дословно усвојен резолуцијом Савета Европе

https://rt.rs/svet/69199-preminuo-dik-marti/

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Козачки генерал Виктор Водолацки: У Украјини се води рат цивилизација

Prenosimo

Прва и последња „сува пловидба“ ремек дела морнаричке рaтне технологије

Gost autor

Поднета кривична пријава против Александра Вучића

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x