Памте се фасцинантни и фанатични тријумфи Јелене Јанковић у борби за тениски трон

Велика шампионка заслужује частан одлазак
Српска „краљица тениса“ заслужује достојанствен испраћај и завршетак блиставе спортске каријере

 

  • Ушла је у историју светског тениса 11. августа године поставши најбоља играчица света (укупно као 18. тенисерка уопште) а друга Српкиња (поред Ане Ивановић) , која је постала светски број 1! Постала је тако „краљица тениса“ и прикључила се малом броју тенисерки којима је то успело.
  • Била је најбоља јуниорка света (2001.) и најбоља сениорка (2008.) што је подвиг који су постигле још само две тенисерке у свету
  • Пленила је спортску јавност изузетном борбеношћу и складном физичком конституцијом
  • Учинила је у својој дугој каријери много за Србију и њену афирмацију у свету. Многи су баш због ње по први пут чули за Србију!
  • О ривалитету Јелене Јанковић и Ане Ивановић
  • Српска тенисерка са највећом зарадом у историји
  • Јелена Јанковић: „Приближава се време да постанем мајка! Маштам о великој породици“

Пише: Јово Вукелић

Управо ових дана навршиће се тачно десет година откако је Јелена Јанковић, 33-годишња српска тенисерка, 11. августа 2008. постала најбоља тенисерка света. Број. 1. на свету била је (са прекидима) 17 недеља, до краја јануара 2019.

Али, то није повод за причу о Јелени Јанковић, већ све чешће вести да ова дуго година врло популарна спортисткиња широм света ускоро окончава 24 године дугу тениску каријеру. Већ пуних 18 година је професионална тенисерка (од 6. фебруара 2000. игра на ВТА турнирима) , а тенис игра  од 1994. године (почела је каријеру са девет година у Црвеној звезди).

Јелена има идеалне пропорције тела

У свету тениса позната и по надимцима  Јеца, Џеј Џеј, Џели, drama queen (краљица драме) имала је десетине хиљада поклоника, навијача широм света великим делом не само због изванредне игре и борбености, већ и због изузетно складне и згодне фигуре, женствене линије о коју су се отимали најавећи модни трендови, спонзори  и фирме (али и згодни мушкарци).

Достојанствен одлазак и и завршетак каријере

          Баш у понедељак,  30. јула,  Јанковићева је са 605. позиције на ВТА листи за само седам дана пала чак 346 места и сада заузима 951. позицију са минорних 11 бодова. Прети опасност да нестане са ове професионалне ранг листе тенисерки од најбољих хиљаду!

Да ли ће опроштајни егзибициони меч имати у Београду и дружење са новинарима то је ипак одлука Јанковићке, али смо сигурни да би је поздравила  тениска публика, која није заборавила њене пожртвовне и борбене мечеве и победе у Тениској репрезентацији Србије.

Финале ФЕД Купа 2012: На корак од пехара Бојана Јовановски, Јелена Јанковић, селектор Дејан Вранеш, Ана Ивановић и Александра Крунић. Репрезентација Србије је у финалу изгубила од Чехословачке

          Утолико је и последњи час да Јанковићка одлучи да се достојанствено опрости од тениса и да изабере примерен начин како да заврши успешну, сјајну спортску каријеру како и доликује једној од наших највећих и најбољих тенисерки свих времена. Да се опрости од својих навијача и подсети на своје славне дане. Јанковићева је у том делу каријере (од 2005. до 2014. године) стално била међу 10-так најбољих играчица света што је велико спортско достигнуће!

Шерон Стоун у разговору са Ј. Јанковић у Кану

Завидна шампионска каријера

          Јелена Јанковић је била велика шампионка, освојила је у каријери чак 15 ВТА (професионалних) турнира, од чега седам прве категорије: Чарлстон (2007), Рим (2007, 2008), Москва (2008), Синсинати (2009), Индијан Велс (2010) и Торонто два пута (2013. појединачно и у конкуренцији парова).

Београђанка (рођена 28. фебруара 1985.)  најблиставије тренутке у каријери имала је 2008. године када је освојила, мушки речено четири Мастерса , а затим још и три титуле за три недеље, што је тада био рекорд, који ни до данас није оборен.

Са пехаром са премијум турнира у Синсинатију 2009.

Ушла је у историју светског тениса 11. августа 2008. поставши најбоља играчица света, укупно као 18. тенисерка уопште, а друга Српкиња (поред Ане Ивановић) , која је постала светски број 1 у тенису. Постала је „краљица тениса“ и прикључила се одабраном друштву тенисерки којима је то успело.

На  првенству Америке  те године Јелена Јанковић је стигла до свог првог ( и последњег) финала на Гренд слем турниру, али је изгубила од Серене Вилијамс.

Изванредна покретљивост, трчање и еластичност красиле су игру Јанковићеве

Иако у својој каријери није освојила ниједан Гренд слем турнир у синглу, позната је као једна од најстабилнијих  играчица, јер је међу најбољих 10 на ВТА листи непрестано била више од четири године. Једна је од само три тенисерке које су биле прве и у јуниорској и у сениорској конкуренцији. Јанковићка је и једна од седам тенисерки које су победиле обе сестре Вилијамс, на истом турниру.

Поред сестара Вилијамс Јанковић је једина активна тенисерка са преко 600 победа на професионалним турнирима.

Уз ове успехе треба навести да је у мешовитом дублу са британцем Џејмијем Марејем ипак освојила Гранд Слем турнир. Њих двоје тријумфовали су 2007. године на најпрестижнијем Гренд Слем Вимблдону!

Вимблдонски шампионски пехар у Јелениним рукама: за победу у мешовитом дублу са Џимијем Марејем 2007. године

Мало је тенисерки и уопште врхунских спортиста који су имали толико честе повреде у току своје спортске каријере као што се то догађало Јелени Јанковић. Многи су оцењивали да није довољно физички припремљена, али ипак је ближе истини да је Јанковићка имала „пехове“, није имала често ни минимум среће и то је разлог њеног честог одсуствовања са тениских терена. Пропуштала је многе важне турнире, испадала из добре форме и падала на ранг листи најбољих тенисерки света…

……………………………………….

Клинтонова превара

У марту 2009. на врхунцу својих каријера најбоље српске тенисерке Ана Ивановић (21 годину)  и Јелена Јанковић (23 године) плениле су пажњу посетилаца егзибиционог турнира „Били Џин Кинг“  у Њујорку и својим изгледом и сјајним играма. На турниру су учествовале само четири тенисерке: сестре Вилијамс и српкиње Јелена и Ана.

Наивност или…: подвала Клинтона је успела

Тада је и бивши председник САД Бил Клинтон пожелео да се упозна и искористи их и фотографише  се баш са њима, гласи званична прича. Тада најпопуларније српске спортисткиње пристале су да се упознају и фотографишу. И на коктелу после турнира то су учиниле.

Многи љубитељи спорта се сећају бурних реакција, протеста, негодовања великог броја Срба широм света и у Србији после објављивања те фотографије, која је очигледно била потребна Клинтону у пропагандне сврхе. И данас на цео инцидент пада тамна мрља.

Гаф је био велики,а прљави политичар је још једном брутално злопотребио спорт и овог пута наше спортисткиње. Он никада није волео тенис, није долазио на тениске мечеве, једноставно тенис га не интересује …Злочинац  је имао потребу да се фотографише са некадашњим потенцијалним жртвама…

……………………………………….

Али, чим би се опоравала од деликатних повреда мишића листа, бутине, леђа… она је настављала да фасцинира тениску публику својом борбеношћу какав се ретко виђа на спортским борилиштима.  Играла је до последњег даха, чинила невероватне преокрете у игри, добијала изгубљене мечеве, фасцинирала својом снагом и одлучношћу и највеће асове света.

Зато је и добила надимак “Краљица драме” (drama queen), jer je често успевала да добија неизвесне и наизглед потпуно изгубљене мечеве

Ривалитет Јелене и Ане Ивановић

Јелена Јанковић играла је тенис скоро у исто време када и друга велика српска тениска звезда Ана Ивановић. Две године млађа (и неки су тврдили и лепша)  Ивановићева (рођена 1987.) престала  је да игра крајем 2016, а у каријери је освојила – петнаест ВТА турнира, један мање од Јелене. Али Ивановићева је освојила и један Гренд слем турнир, Ролан Гарос 2008, (победивши у финалу  Рускињу Сафину). Тада је постала прва тенисерка на ВТА листи, на којој је провела  12 недеља. То је био врхунац каријере и потоње популарности Ане Ивановић, а својом младошћу (тек је постала пунолетна)  и љупкошћу стекла је армију обожаватеља широм света, нарочито међу мушком публиком.

У међусобним дуелима Ана је била успешнија (9:3)

Достигавши своје зените у играчким каријерама те 2008. године (Ана на  пролеће у Паризу, а Јелена у лето у Америци) између њих две се јавио и здрави спортски ривалитет.  Обе играчице су биле из Србије, обе успешне, обе младе и лепе, и обе међу три најбоље тенисерке у свету!!!

И спонзори су се надметали за њихову наклоност, најчувеније модне куће, парфимеријски гиганти су јурили да им понуде милионске уговоре… Новац се сливао са свих страна. Требало је бити јак, имати снаге и издржати ту славу и популарност.

Наравно, борба на терену за престиж је трајала и сви су стално процењивали које је боља играчица. Јелена или Ана?

Сав  тај притисак је био снажан и утицао је на односе између Јелене и Ане. Медији су развијали сујету, завист, љубомору и није требало много времена да се она и манифестује. Јавиле су се прве трзавице у њиховим односима, односи су захладили, изјаве једне о другој нису биле увек коректне, видело се да се не трпе, да међу њима нема симпатија, да једна другој завиде…

Ана и Јелена: доба популарности, успеха, славе, али и неслагања

Гледало се на сваки детаљ, упоређивало ко има лепши сат, наруквицу, минђуше, огрлицу, ципеле, хаљину, фризуру, па су чак и удварачи упоређивани…

Упоређивало се и ко више зарађује на терену, а ко више новца добија од спонзора. У сваком случају такав хладан однос,  на дистанци остао је међу њима годинама до краја њихових каријера, до данашњих дана.  Није било великих скандала и инцидената, али ни присности и искаживања симпатија.

Кад се сада процењује њихов играчки допринос  он је скоро идентичан, њихови играчки квалитети били су подједнаког квалитета, а њихов стил играња, иако различит, био је ипак дуго на врхунском нивоу.

Породица и живот ван терена

Јелену Јанковић је свих година породица истински подржавала на њеном путу ка светском тениском трону. И отац Веселин и мајка Снежана увек су јој били подршка и охрабрење у тренуцима кад све није ишло како треба. А једна од најважнијих карика у ланцу њених успеха био је и старији брат Марко, такође тенисер, који је Јелену и научио да прве покрете и ударце, научио је да игра тенис са девет година и вероватно јој и пренео љубав према овом спорту.  Он је, после првог тренера Александра Симића Јелени дуго био и тренер.

Јанковићи сви заједно: старији брат Марко, отац Веселин , брат Стефан, мајка Снежана и Јелена

Нарочито јој је подршку пружала мајка Снежана која је са непунолетном Јеленом била увек на свим путовањима па и у кампу чувене тениске школе „Академија Ника Болетијерија“ у Америци крајем прошлог века.  Памти се Јеленина изјава из 1999:

„Мaмa ме је прaтилa мaлтене кроз целу моју кaријеру. Жртвовaлa је много тогa дa би билa уз мене. Нaјвише смо пaтиле кaд је био рaт (бомбардовање Србије од стране НАТО и САД) , a нaс две у Америци. Плaкaле смо рaзмишљaјући кaко је тaти, брaћи, целој нaшој породици, пријaтељимa“.

Најјачи тандем: мајка Снежана и њена Јелена

И касније на скоро свим тениским турнирима мајка је била уз Јелену што је њој очигледно много значило да буде психички стабилна и јака.

На врхунцу тениске каријере Јелена Јанковић је обелоданила своју везу са познатим ватерполистом Млађаном Јановићем. Тај складан однос трајао је годинама и чинило се да ће бити крунисан браком, али дуготрајна раздвајања због честих обавеза утицала су, бар по речима обоје актера ове четворогодишње љубаве везе, на њено слабљење и окончање.

У слободно време воли дружење с дрaгим људимa, као и добру књигу, или да слуша добру музику, а љубитељ је домaће хрaне, каже за себе да је “гурман”, а љубитељ је и необичних оријентaлних укуса.

Млађан и Јелена: сматрали су их идеалним паром

Јелена: Приближава се време да постанем мама

Јелена Јанковић је данас у 34-ој години живота, а ове 2018. године није играла сем на два турнира, свега неколико мечева. Ово јој је последња играчка година, а све више пати хронично од непријатних повреда.

Подсетићемо, њено најмоћније оружје је био дворучна бекхенд паралела. Тај њен ударац је називан чак и JJ Style (Џеј-Џеј стил). Била је позната је као дефанзивна играчица, која може да добије изгубљен поен из немогућих ситуација. Веома је еластична, што је показивала неретким прављем шпага на мечевима. Њена игра на мрежи је временом напредовала са добрим резултатима у дублу. Имала је солидан форхенд, али доста слабији од бекхенда, а сервис јој није био јача страна, а временом га је побољшала.

Побеђивала је све најбоље играчице света (К. Клајстерс, Л. Девенпорт, Д. Сафину, М. Шарапову, В. и С. Вилијамс, К. Возњацки, К. Азаренку, А. Ивановић, А. Кербер…), једино никада није победила Белгијанку Жистин Енан.

Ана и Јелена: биле су међу најбољим, али и најлепшим тенисеркама

……………….

Најважније награде

2001. Проглашена за најбољу јуниорску тенисерку света (јуниорски број ); јуниорски шампион Отвореног првенства Аустралије; 2003. Најбоља спортисткиња СД Црвена звезда; 2004.–  Најбоља тенисерка Србије и Црне Горе; 2006.- За најбољу српску тенисерку проглашена је 8 пута: 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2013, 2016;  2007. и 2008. Најбоља спортисткиња по избору Олимпијског комитета Србије; 2008:- Најбоља тенисерка света (Светски Број  1); награда ИТФ-а за најбољу тенисерку године: прво место на ВТА трци; 2016. Награда “Круна” од ТСС за тенисерку са највише победа и највише наступа, након 50 мечева у дресу репрезентације; 2017. Орден Карађорђеве звезде трећег реда

За најбољу српску тенисерку проглашена је чак 8 пута: 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2013 и 2016.

…………………………..

Од дугогодишњег успешног  бављена тенисом зарадила је, не само за наше прилике,  огроман новац. Од награда на турнирима  зарадила је према званичним извештајима преко 19 милиона долара.

У сваком случају учинила је у својој дугој каријери много за Србију и њену афирмацију у свету. Заједно са Аном Ивановић и Новаком Ђоковићем овај трио врхунских српских спортиста допринео је значајно промоцији Србије у свету. Многи су баш због ње по први пут чули за Србију!

Због своје изванредне физичке грађе, складне фигуре и скоро идеалних пропорција била је магнет за најмоћније светске модне куће, брендове и агенције. Била је позивана на многе модне ревије, промиције и свуда прихватана као ексклузиван и радо виђен модел- гост. Рекламирала је врхунску гардеробу и козметику. Поред зарада од спонзора спортске опреме сматра се да је и од ових активности зарадила исто толико новца колико и од бављења тенисом. Упућенији кажу и више.

У годинама је када, како и сама каже, размишља о заснивању породице: „приближава се време да постанем мама! Маштам о великој породици“ Бављење професионалним тенисом јој није давало много прилике за то. У томе јој желимо успех исти онакав какав је имала и на спортском пољу.

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Страшна исповијест италијанског генерала Алесандра Лузана о покољу Срба

Prenosimo

Ископавање јадарита катастрофа по животну средину

Prenosimo

Негатор буњевачке мањине – министар за мањинска права

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x