САНУ тврди: Оцићеве неистине у ТВ наступу

Шта садрже два саопштења САНУ поводом изјава академика Костића да Косово није српско

Председништво Српске академије наука и уметности (САНУ) саопштило је данас да је у недавном јавном иступању академика Часлава Оцића на једној телевизији изнесено више лако проверљивих неистина и потпуно измишљених конструкција о појединим члановима Академије и раду те институције у целини.

Часлав Оцић је шокиран саопштењем Председништва САНУ које не садржи никакве аргументе, податке, информације сем неоснованих оптужби, инсинуација и измишљених конструкција

Великој већини чланова САНУ су ове тврдње већ дуже време познате и у више наврата су их унутар саме Академије недвосмислено одбацили као неосноване, наводи се у саопштењу, уз констатацију да је Академија институција која негује право сваког појединца на сопствено мишљење и ставове, па се то не оспорава ни Оцићу.

Извор: ФоНет, 21. Јануар 2021.

Напомена:  Ово саопштење САНУ  је нејасно, непрецизно и неразумљиво па га огромна већина медија није ни објавила.

Не наводи се где је, када и шта рекао академик Часлав Оцић, па садржај изговореног остаје потпуно непознат. А САНУ потом тврди да је он износио „лако проверљиве неистине“ („потпуно измишљене конструкције“)?! 

* * * * * * * * *

Саопштење САНУ: Нападају нас због тврдњи које нису ни изречене
Не заузимамо колективне ставове о питањима о којима ни наше друштво у целини нема јединствене ставове
  • Не прихватамо ултимативно прозивање шта може и сме да се каже уз претећу сенку последица које се предочавају

Поводом најновијих напада на председника Српске академије наука и уметности (САНУ), Владимира С. Костића, и саму Академију, Председништво САНУ је закључило да се у јавности испољава забрињавајуће непознавање суштине и начина рада САНУ, као и положаја и права њених чланова, упркос ранијем, као и актуелном указивању на специфичности наше куће као институције,

Може ли В. Костић, као председник САНУ, да износи личне ставове о државним питањима. Или то може само као појединац, приватно лице?

Чланство САНУ, по слову закона највише научне и уметничке установе у земљи, не чини круг људи који исто или слично мисле о важним питањима данашњице, него се образује избором појединаца на основу њихових научних и уметничких постигнућа током низа година. Чланови САНУ су слободно мислећи људи који се међусобно веома разликују не само због разноврсних научних и уметничких области, него и због изразито различитих ставова према основним друштвеним и животним питањима. Могло би се рећи да је у том погледу САНУ слика нашег друштва у малом.

Треба имати у виду да САНУ нема чврсто устројство политичких партија, државних институција или верских организација. Академијина управљачка тела баве се превасходно организовањем рада саме САНУ и ширењем и подстицањем њене научне и уметничке улоге у друштву. На тај начин, стручним знањима, посредно или непосредно, САНУ учествује у решавању многих стратешких питања развоја наше земље.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Чланови Председништва САНУ
ВЛАДИМИР С. КОСТИЋ
председник САНУ
ЉУБОМИР МАКСИМОВИЋ
потпредседник САНУ
ЗОРАН В. ПОПОВИЋ
потпредседник САНУ
ЗОРАН КНЕЖЕВИЋ
генерални секретар САНУ
СТЕВАН ПИЛИПОВИЋ
председник Огранка САНУ у Новом Саду
  НИНОСЛАВ СТОЈАДИНОВИЋ
председник Огранка САНУ у Нишу
ГРАДИМИР МИЛОВАНОВИЋ
Одељење за математику, физику и гео-науке
ВЛАДИМИР СТЕВАНОВИЋОдељење хемијских и биолошких наука
ЗОРАН ПЕТРОВИЋ
Одељење техничких наука
ДРАГАН МИЦИЋ
Одељење медицинских наука
ЗЛАТА БОЈОВИЋ
Одељење језика и књижевности
КОСТА ЧАВОШКИ
Одељење друштвених наука
МИХАИЛО ВОЈВОДИЋ
Одељење историјских наука
МИЛАН ЛОЈАНИЦА
Одељење ликовне и музичке уметности
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Због такве организације и начина рада, као и због специфичности састава чланства, од САНУ се не може очекивати непрекидно заузимање колективних ставова по питањима, по којима ни наше друштво у целини нема јединствене ставове.

Утолико је важније да се чује глас појединих, нарочито истакнутих чланова САНУ. У том смислу Председништво САНУ сматра да по природи ствари, такви гласови изражавају личне ставове и симбол су интелектуалне слободе изражавања. Сматрамо да се тиме постижу и сучељавања мишљења која су далеко делотворнија него било каква упорна настојања креирања колективних ставова у САНУ. Тај принцип САНУ брани како институционално, тако и за сваког свог члана, и не прихвата ултимативно прозивање шта може и сме да каже, шта да уради и како да се изјасни, уз претећу сенку последица које се предочавају. Поготову ако остаје утисак, као што је случај у последњим догађањима, да су напади углавном засновани на цитирању тврдњи које у том облику заправо нису ни изречене.

Председништво САНУ, петак, 22. јануар 2021

0 0 votes
Article Rating

Related posts

 Заједнички створимо најбоље платформе на принципу слободе говора  

Gost autor

На најсвирепије начине комунисти убили 182 свештеника

Prenosimo

Довољно је да  Запад буде развијен, а развој других земаља није ни потребан

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
старији
новији
Inline Feedbacks
View all comments
Želimir Šekarić
Želimir Šekarić
3 година раније

Zar nije 90% no mišljenje celokupnog naroda da je Kosovo neotuđivi deo Srbije? Ukoliko SANU projektuje kroz različitosti i mišljenje naroda, onda je većina članova pobornik stava nacije.

1
0
Would love your thoughts, please comment.x