Олга Тимофејева, функционер Думе: Морамо да бранимо свој Руски свет

Русија не све легалне начине штити и подржава традиционалну породицу

САМО НА ЈЕДНОЈ ДРУШТВЕНОЈ МРЕЖИ СМО НАШЛИ 30.000 НАВОЂЕЊА  ДЕЦЕ НА САМОУБИСТВО

  • Код нас не може бити родитеља бр. 1 и бр. 2, наш Устав прописује да је породица – савез мушкарца и жене и ништа друго не прихватамо. Донели смо и закон који предвиђа најстроже казне за пропаганду ЛГБТ. Сада је забрањена у свим облицима – на друштвеним мрежама, у филмовима, музици, књигама… И предвиђене су врло тешке казне – на пример, за правна лица до 10 милиона рубаља. Предвиђена је чак и кривична одговорност
  • За Русију је неприхватљива тзв. «европска толернтност» по овом питању јер смо принуђени да свим средствима штитимо своје традиционалне вредности
  • Усвојили смо и закон о успостављању јединственог регистра страних агената. Забранили смо да страни новац може да улази у наше педагошке установе, у наше школе, односно да друге државе у њима шире пропаганду преко страних агената
  • Долази ново време и Русија ће имати и нове приступе… Разумемо да нам је потребна интензивнија сарадња са Србима. Овде је дошло и много наших људи, много ИТ-стручњака, бизнисмена. Баш зато смо сада у Руском дому (у Београду), да бисмо што боље разумели где све можемо наћи нове додирне тачке

 Разговарала: Диана Милошевић

  У Београду  је боравила Олга Тимофејева, председник Комитета Државне Думе за развој грађанског друштва, питања друштвених и религиозних удружења.

       Факти и Српско-руско братство са њом су разговарали о темама које могу бити инспиративне и за српску јавност.

       * У Русији је забрањена ЛГБТ пропаганда. Како је и зашто дошло до те мере, шта она тачно подразумева и који су резултати – нарочито у погледу одбране идентитета, породице, традиције и других вредности хришћанства , јудаизма и ислама, као три религије којима је Русија домицилна земља?

– Пре две године изгласали смо нови Устав Русије, био је референдум, и у том највишем закону је записано да се ми придржавамо само наших традиционалних вредности.

Код нас не може бити родитеља бр. 1 и бр. 2, наш Устав прописује да је породица – савез мушкарца и жене и ништа друго не прихватамо. А онда смо кренули даље. Пошто смо видели колико агресивна може бити информациона кампања за подршку ЛГБТ, и колико се то активно ради у свим медијима – у цртаћима, филмовима, књигама, ми као посланици смо, а и ја сам један од аутора тог закона, без обзира на партијску припадност, стали сви иза тог закона, који предвиђа најстроже казне за пропаганду ЛГБТ.

Сада је то забрањено у свим облицима – на друштвеним мрежама, у филмовима, музици, књигама… И предвиђене су врло тешке казне – на пример, за правна лица до 10 милиона рубаља. Предвиђена је чак и кривична одговорност.

Русија је устала у одбрану својих традиционалних вредности

Јасно нам је да је тзв. «европска толернтност» по овом питању неприхватљива за Русију, која је принуђена да свим средствима штити своје традиционалне вредности.

На ту тему смо спровели најширу могућу дискусију – позивали смо родитеље, Православну цркву, представнике свих традиционалних религија, друштвене организације… Резултат је био недвосмислен – ми смо за своје вредности и хоћемо да заштитимо психу у нормалном стању, без разврата и без тога што нам агресивно намећу споља. Закон је већ потписан, из књижара су већ повучене такве књиге. Врло ћемо строго контролисати примену тог закона. И, ако буде требало да га допуњавамо – и то ћемо учинити.

       * Да ли је то било тешко урадити?

– Као што знате, увек има различитих мишљења, али закон су подржале све посланичке групе у Државној Думи. Било је покушаја провокација, али нисмо се колебали јер смо били чврсто уверени да смо у праву.

Катастрофа је када видиш да дете могу да преобуку у девојчицу или дечака, по жељи родитеља или других, када чујеш да се већ у 3-4-ој години може обавити операција промене пола. Када смо све то видели, било нам је јасно да морамо устати и одбранити својих традиционалних вредности. Јер по нашем Уставу – породица је савез жене и мушкарца, то су мама и тата.

* Друго питање се односи на још једну меру заштите. То је забрана у Русији организација као што је Фејсбук – Мета. Какве организације је досад Русија прогласила непожељним на својој територији, односно – зашто их је идентификовала као опасност?

Главна опасност, коју видимо у последње време је развој друштвених мрежа. То је велико усмерење којим не управљамо ми него неки други људи кроз своје организације за које смо почели да се питамо: где је код нас отворено представништво тих организација? Оне нису радиле у Русији!

Почела је пандемија и било је врло много лажних/фејк информација, а те организације су одбијале да их уклоне. Почели смо од тога да смо увели најстроже казне за фејк. Али, видело се да све те организације нису спремне да поштују наше законе. На пример, на једној друштвеној мрежи смо нашли 30.000 навођења да дете може да оконча живот самоубиством. И многе друге ствари које су грубо провоцирале неразвијену дечју психу.

Олга Тимофејева у Државној Думи

Када је почела специјална војна операција у Украјини и када смо видели да људи са кукастим крстовима иду против наше земље, а сви понављају како се бомбардује Украјина и да је треба заштити. Схватили смо да морамо да бранимо наш Руски свет и нашу земљу, јер је украјинска војска била на нашим границама, а опет јако много фејк информација ишло кроз друштвене мреже. Када смо захтевали да се оне уклоне, компаније су то одбијале. Онда смо се обратили федералном државном тужиоцу, који је просто забранио коришћење тих друштвених мрежа на територији Русије.

       Тако смо од грађана Русије уклонили највећи део фејк информација, које су биле – директна манипулација!

       * Те мере нису прве које је Русија предузела да спречи спољни пропагандни притисак на своје становништво.  Направили сте већ и јединствени – централни регистар страних агената. На том списку је много јавних личности. Како је реаговала јавност, а како људи који су на списку?

Ако узимаш новац од иностране организације, мораш се декларисати као страни агент

– Да, пре више година смо усвојили закон, који је прописао да ако узимаш новац од иностране организације, мораш се декларисати као страни агент. То је било само зато да људи разумеју да се ради о пропаганди која одатле долази. То је изазивало много спорова, питања и нервозе код наших страних агената, који су желели да добијају награде и да се не повинују законима Русије.

Када је почела СВО, јасно смо видели ко је патриота, ко иступа за мир, а ко иступа за новац.

Усвојили смо строге законе – и ја сам за њих гласала – о стварању јединственог регистра страних агената. То ипак још нису закони строги као у Америци! Али, забранили смо да страни новац може да долази у наше педагошке установе, у наше школе, односно да тамо шире пропаганду других држава преко страних агената.   Од почетка СВО, закон који се сматрао недовољно строгим, сада је постао строжији. И већина становништва нас је подржала по том питању. Доста нам је стране пропаганде и страног новца! Мора се разумети да ти људи не дају новац тек тако, а међу страним агентима има људи из света културе, новинарства, из разних области…

* Област НВО и хуманитарне помоћи  много су се развиле у Русији. Ако погледамо паралелно, ко финансијски више улаже у реалан добровољни, хуманитарни рад и разне врсте помоћи – стране донације кроз НВО сектор или домаћи капитал и држава?

ВИСОКА РУСКА ДЕЛЕГАЦИЈА ПРЕ НЕКОЛИКО ДАНА У РУСКОМ ДОМУ У БЕОГРАДУ, Олга Тимофејева и Константин Затулин у разговору са сународницима – 7. децембра у Руском дому

– Петог децембра, пре два дана, у Русији смо обележили Дан добровољца – волонтера. Последњих година се огроман број људи укључио у волонтерску делатност. То су и људи који помажу у трагању за несталима, у гашењу пожара, за време пандемије су разносили намирнице, радили у црвеним зонама болница –у којима понекад није желело да ради медицинско особље… Таквог одзива никада раније није било. Ми смо се данас заиста ујединили – за своју земљу и за њене људе!

Огромна количина ресурса и новца пролази кроз мој комитет у парламенту. Ми усмеравамо ресурсе на грантове таквим организацијама у разним областима (од подршке ветеранима, преко културе итд)  и за то издвајамо буџетска средства.

Волонтери – огромна снага и енергија која реално помаже земљи

Нама је данас веома важно да заштитимо волонтере, јер то су људи који су у опасности и у зони сукоба и гашења пожара. Ту има људи свих узраста, чак и оних од 80 година, и наравно, јако много омладине.

За то су нам потребни закони, укључујући и закон о компензацији у случају погибије и рањавања, о допунским бодовима за упис на факултет…

То је огромна снага и енергија која реално помаже земљи.

Тимофејева Олга Виторовна је велики борац за очување православне руске породице

* Како видите везе Русије и Србије у хуманитарној сфери? Да ли ће Русија мењати нешто у свом приступу?

– Ми смо веома захвални Србији и људима у Србији. Ми знамо да нас и данас већина подржава. Знамо добро историју и положићемо цвеће на споменике – ми имамо заједничку историју која се не може и неће прецртати, као што то чине у неким земљама. Заиста смо захвални поносним Србима – малом народу који поштује своју историју, иако се данас налази у ситуацији која није лака. Ви сте били и остајете братски народ.

Русији потребна интензивнија сарадња са Србима
Здање Руског дома у Београду

Поносни смо што је ваш председник Вучић говорио у нашем парламенту, сарађујемо са вашим парламентарцима, и поносни смо данас што смо у Србији.

Налазимо се у Руском дому, којим се такође поносимо, који је преживео многе ситуације. Он и данас шири руску културу, руски дух, руски језик. Данас у свету, ми морамо доносити још више руског, јер ми разумемо огромни значај борбе за културу. Наше колеге које овде раде, дају томе непроцењиви допринос.

Долази ново време и Русија ће имати и нове приступе и нове додирне тачке и нове интеракције. Разумемо да нам је потребна интензивнија сарадња са Србима. Овде је дошло и много наших људи, много ИТ-стручњака, бизнисмена. Баш зато смо сада у Руском дому, да би смо што боље разумели где све можемо наћи те нове додирне тачке.

Становници алтајског села Георгиј и Марија Лебедев са својих 12 деце и унуцима

       * Чули смо да се данас нешто догодило… Шта се то догодило?

– Присуствовали смо Парламетарној скупштини Црноморске економске сарадње, која окупља 13 земаља. Пре 30 година је Русија одлучила да створи ту оргнаизацију у којој се бавимо заједничким питањима, сарађујемо, полазећи од чињенице да смо сви ми изабрани људи иза којих стоје наши бирачи. Међутим, данас, приликом верификације наших пуномоћја, Украјина је предложила да се не верификују пуномоћја целе делегације Русије. Зато што им се неки од нас не допадају. А ми плаћамо највећи допринос организацији и зато имамо и највише представника. Русија је то примила као увреду, јер нико од њих нема право да нас дели по свом укусу.

Зато смо заједнички донели одлуку да напустимо данашње заседање. Украјинска делегација је све претворила у фарсу, у циркус, скачући у президијум, прекидајући говорнике, правећи спектакл за ТВ камере.

Друго, донели смо одлуку да обуставимо уплату чланских доприноса организацији, у којој се неће чути наш глас. У сваком случају, не прекидамо сарадњу ни са земљама чланицама, ни са њиховим парламентарцима.

Традиционална руска породица, староверци

Апсурдан је покушај да се Русија избаци и прецрта из Црног мора. Јасно је да саму организацију чека озбиљна трансформација, јер овако се не може радити.

Низ земаља нас је подржао, неки су се уздржали, неки нису дошли, али је већина била против, иако је то директно кршење пословника. Иза сваког од нас стоје наши бирачи, и само наши прламенти могу да одлуче ко од нас може да представља своју земљу.

ЛИНК

http://fakti.rs/rossia/funkcioner-dume-olga-timofejeva-shvatili-smo-da-moramo-da-branimo-svoj-ruski-svet

………………………….

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Рама негира злочине Албанаца над Србима из извештаја Дика Мартија

Prenosimo

Драган Ђилас и хаварија „машинског мозга“

Prenosimo

Британски Гардијан констатује фаталне грешке Запада према Русији

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x