Свет (планета), Спорт, Србија

Новак све ближи титули најбољег тенисера и спортисте света

ПОВОДОМ НАЈНОВИЈЕГ ТРИЈУМФА ЂОКОВИЋА У ВИМБЛДОНУ

  • Освојио је Ђоковић 16 Гренд Слем и приближава се све више достизању рекорда, од 20 гренд Слем титула, који тренутно држи Рожер Федерер.
  • Горан Бубањ: „Ђоковић не може и не треба да буде узор младим тенисерима, јер је оригиналан, специфичан таленат са недостижним даром за тенис. Новак је непоновљив, рађа се једном у 100 година, али зато има друге важне врлине којима млади спортисти и тенисери треба да теже: а то су његова упорност и стрпљивост, без којих не би постигао ове запањујући вредне спортске резултате. Његова борбеност, спартанска воља, и челична упорност и стрпљивост донеле су му највеће спортске подвиге и тријумфе, титуле и признања, исто толико колико и вансеријски таленат“
  • Срби могу бити поноси на то што имају оваквог спортског аса чија звезда још није на заласку каријере и који својим досадашњим резултатима конкурише да буде најбољи спортиста Србије свих времена. За то му је, наравно, потребна и златна Олимпијска медаља.

Пише: Јово Вукелић

Ђоковић је освојио данас, 14. јула, тениски Гренд слем Вимблдон по пети пут и тако по други пут у каријери је успео да одбрани титулу из предходне (2018) године, што је посебно вредан спортски подвиг. Победио је у финалу у узбудљивом и дугом мечу Роџера Федерера са 3:2 у сетовима (7:6, 1:6, 7:6, 4:6, 13:12)

И више од тога: освојио је свој 16 Гренд Слем и приближава се све више достизању рекорда, од 20 гренд Слем титула, који тренутно држи Рожер Федерер.

Број освојених најважнијих титула три водећа тениска аса (стање у јулу 2019)
Гренд слемови, Завршни годишњи турнир 8 најбољих и Мастер турнири

У овом сјајном успеху Ђоковића није омела ранија опуштајућа и заваравајућа изјава искусног Швајцарског аса „да он у овим позним годинама (у августу пуни 38 година) тенис игра превасходно из задовољства и да га толико не интересују тријумфи и прво место на АТП листи?!?“

Како смо констатовали у нашем тексту с почетка ове године (28. јануар) после Ђоковићевог тријумфа на Аустралијен опену „може се слободно закључити већ на почетку ове тениске сезоне да ће 32-годишњи Ђоковић по свим спортским показатељима исказивати надмоћ над својим противницима и у наредном периоду и да ће се његова ера најбољег међу најбољима наставити сигурно бар до краја 2019. године“. (1)

Прва половина тениске сезоне је потврдила играчку надмоћ српског тенисера над осталима и резултат тога је убедљива предност на АТП ранг листи најбољих тенисера: Ђоковић је на трону после Вимблдона са више од 4.000 бодова предности испред најближих ривала Надала и Федерера.

:::::::::::::::::::::::::::::::::

Ђоковићева предност

У оба ривалства са Федерером и Надалом Ђоковић је до сада бољи у међусобним дуелима.

Са Надалом је одиграо чак 54 меча и води са 28:26.

 Са Федерером је одиграо до сада 48 мечева и води 26:22 у победама.

:::::::::::::::::::::::::::::::::

То му омогућава мирнији и мање напет наставак тениске трке до краја године, јер иако брани до Нове године много бодова, не може га реално стићи на ранг листи ни један ривал, чак и да игра доста слабије.

Велике врлине: Упорност и стрпљивост

Пре неколико година наш тениски стручњак и познати тренер Горан Бубањ, говорећи о вансеријском таленту и квалитетима Ђоковића рекао је у једном отрежњујућем и позитивном смислу „ да Ђоковић не може и не треба да буде узор младим тенисерима, јер је оригиналан, специфичан таленат са недостижним даром за тенис. Он је непоновљив, рађа се једном у 100 година, али зато има друге важне врлине којима млади спортисти и тенисери треба да теже: а то су његова упорност и стрпљивост, без којих не би постигао ове запањујући вредне спортске резултате. Његова борбеност, спартанска воља, и челична упорност и стрпљивост донеле су му највеће спортске подвиге и тријумфе, титуле и признања, исто толико колико и вансеријски таленат“.

Ђоковићева вера у себе, у сопствене врености, уверење да ће успети, да је бољи од противника, да ће победити, да је снажнији и јачи је пресудна у одлучујућим тренутнцима мечева које игра. То му доноси мир и концентрацију да надјача противника и буде бољи од квалитетног ривала бар за нијансу.

Уз то Ђоковић има, са 32 пуне године, и богато искуство иза себе у игрању важних мечева и у борби за велике титуле, код њега нема велике треме ни нервозе, која би га ометала да игра у врхунској форми. Није их имао ни са 20 година када је почео да осваја прве велике турнире и Мастер титуле.

Уз то, све му мање смета традиционална ненаклоњеност публике на Западу, па га ни то не омета у његовом тријумфалном путу ка постизању највећих могућих успеха у тенису. Наравно, годила би му већа подршка тениских навијача, али њу је тешко очекивати, јер је им је ружна и неистинита слика ио Србији и Србима деценијама усађивана у главе.

Искрене потврде великих амбиција

За разлику од неискреног Федерера, Ђоковић не крије своје спортске амбиције и крајње циљеве: он јавно и гласно изјављује да игра тенис зато да би био најбољи на свету, да држи прво место на АТП листи, да осваја главне Гренд слем турнире  и најаче турнире Мастерс серије. То Ђоковић нескривено истиче и његов искрени однос према том великом спортском циљу и достигнућима вредан је његовог труда, пожртвовања и одрицања.

У његовој већ сада дугој спортској каријери која траје деценију ипо, ако се рачуна од његовог пунолетства, Ђоковић је нагомилао толико пехара, тутула, друштвених и спортских признања, а онда и похвала најкомпетентнијих личности и установа у свету спорта и тениса да ће његов будући Музеј бити права богата ризница невероватних спортских подвига за понос њему, његовој породици и широј фамилији, али и Србији и свим грађанима Србије.

Виртуоз са рекетом остварује “немогуће”

Срби могу бити поноси на то што имају оваквог спортског аса чија звезда још није на заласку каријере и који својим досадашњим резултатима конкурише да буде најбољи спортиста Србије свих времена. За то му је, наравно, потребна и златна Олимпијска медаља.

А од назива најбољег тенисера на свету до сада (свих времена) дели га свега још неколико Гренд слем титула.

НАЈЛЕПШИ ПОТЕЗИ ЂОКОВИЋА НА ВИМБЛДОНУ 2019.

Да би конкурисао за (виртуелну) титулу најбољег спортисте света не само у једној години (то признање већ је освајао више пута) потребна му је спортска каријера дуга још 2-3 године у којој би био успешан и у којима би освојио још  пет Гренд слем турнира и поставио би тада заиста скоро недостижан рекорд, који ће трајати многе деценије у будућности.

Ђоковић има такве капацитете да све то може да оствари и зато га српско друштво, грађани, љубитељи спорта и посебно тениса, а и држава Србија морају подржати признањима и похвалама, подршком и аплаузима у његовим вансеријским напорима да буде најбољи међу најбољима.

::::::::::::::::::::

  1. http://fakti.rs/srpski-duh/novak-najbolji-teniser-u-istoriji-sto-da-ne-novak-najbolji-sportista-sveta-sto-da-ne

Подели:

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
старији
новији
Inline Feedbacks
View all comments
Želimir Šekarić
Želimir Šekarić
3 година раније

Dali je iko razmišljao da uz preterano bacanje oara na pravljenju nekakvog turističkog imidža srbije otvori recimo muzej Novaka Đokovića? Koliko bi ta institucija tek imala posetioca i kako bi se paralelno sa njom mogle razvijati razne humanističke delatnosti?