Нисмо одустали: рудник литијума „Јадар“ је савршен пројекат

Председник  Рио Тинта жели нове разговоре са Владом Србије

  • Компанија Рио Тинто после вишегодишњег боравка у Србији никада није доставила државним органима и јавности ваљане анализе о заштити животне средине, воде, земље и ваздуха у случају експлоатације руде Јадарит у долини река Јадар и Коренита.
  • Остаје енигма зашто је, из којих интереса, државни врх Србије био више него одани сарадник ове компаније.

Рио Тинто жели да поново отвори преговоре са Владом Србије о свом пројекту Јадар литијум, који је блокиран после масовних протеста, а уочи избора, изјавио је пењ нњколико дана извршни директор и председник компаније Сајмон Томсон.

Томсон додаје да је Влада Србије одузела дозволе за пројекат Јадар у јануару после масовних протеста грађана Србије изазваних забринутошћу за животну средину због изградње планираног рудника.

„Надамо се да ћемо моћи да разговарамо о свим опцијама са Владом Србије сада, када избори нису на путу“, рекао је Сајмон Томсон акционарима на годишњем састанку компаније у Аустралији.

Сигурно нисмо одустали од изградње рудника литијума, јер, искрено, то је савршен пројекат. Пројекат Јадар, који би могао да задовољи 90 одсто тренутних европских потреба за литијумом, био је веома важан за Србију јер би могао да подстакне економски учинак земље и отвори могућности за развој пословања за снабдевање зеленом технологијом европског аутомобилског тржишта”, рекао је Томсон.

Извршни директор Јакоб Стаусхолм рекао је да та рударска компанија и даље напредује са плановима да постане произвођач литијума, покушавајући да убрза и други пројекат у Аргентини.

Свакако разумемо забринутост локалне заједнице, али верујемо да су заправо те бриге у великој мери решене проценама животне средине и утицаја које смо извршили, кажу из британско-аустралијске компаније Рио Тинто.

Избушили су Риотинтовци подручје око Лознице стотинама бушотина и оставили тешка загађења земљишта

Подсећамо, компанија Рио Тинто после вишегодишњег боравка у Србији никада није доставила државним органима и јавности ваљане анализе о заштити животне средине, воде, земље и ваздуха у случају експлоатације руде Јадарит у долини река Јадар и Коренита.

Поменута компанија није уверила јавност Србије да има поуздану технологију у експлоатацији литијума, која би гарантовала елиминацију загађења и прљаве технлогије.

Протести грађана Подриња и Рађевине су се омасовили када се сазнало за све еколошке опасности у случају отварања рудника, али и за досадашњу небригу ове компаније у заштити животне средине на многим налазиштима у свету. Тиме су биле изазване велике хаварије и штете у свету.

У Лондону са представницима Рио Тинта: Ана Брнабић, највећи подржавалац, како сама каже, “неупитног пројекта изградње рудника” нагло је заћутала. Зашто?

Влада Србије је због великог притиска еколошких покрета, невладиних организација и стручне јавности почетком године одустала од тесне сарадње са Рио Тинтом и повукла дозволе које је до тада несновано дала овој компанији. Иначе, терени (земљиште) око села Брезјака, Слатине, Ступница, Горњих Недељица… где су вршена испитивања, сада је са стотинама бушотина загађен и девастиран у овим и околним селима око реке Јадар.

Планирано подручје изградње рудника литијума на стотинама хектара плодне земље под воћњацима, шумама и житарицама

Остаје енигма зашто је, из којих интереса, државни врх Србије био више него одани сарадник ове компаније.

Линкови: https://www.slobodnaevropa.org/a/rio-tinto-srbija-pregovori/31835702.html

http://www.nspm.rs/hronika/izvrsni-direktor-i-predsednik-rio-tinta-sajmon-tomson-rio-tinto-zeli-nove-razgovore-sa-vladom-srbije-posto-su-izbori-prosli.-nismo-odustali-od-projekta-jadar-jer-to-je-savrsen-projekat.html

…………….

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Чворовић: Шта се то догодило у Бриселу?

Prenosimo

Лекције у уџбеницима о Светом Сави и косовском миту осакаћени од мондијалиста

Prenosimo

Треба увести ванредно економско стање, обезбедити све врсте помоћи за најугроженије домаће предузетнике и најсиромашније слојеве

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x