Нико из САНУ није подржао Костићеву изјаву о Косову

Два неуролога супростављених ставова о Космету: Љубиша Ракић и Владимир Костић

Академик Љубиша Ракић: Kостићево мишљење о Kосову непримерено

  • Мој став о Космету је да је Kосово нераскидиви део Србије, а који подржава наша влада
  • Костићево тако експлицитно изјашњавање, чак и као лично мишљење, било несмотрено и непримерено функцији коју обавља
  • Појединачни ставови академика, укључујући и председника, не могу да представљају став САНУ
  • Сматрам да је Зоран Ђинђић нанео велику штету по том питању (косовском), а ништа бољи учинак није имао ни на плану развоја демократских процеса. Зато верујем да га историја неће запамтити као прогресивну фигуру.

Академик Љубиша Ракић изјавио је да се Српска академија наука и уметности (САНУ) није изјаснила о будућности Kосова али да је његов став “идентичан са општенационалним интересом Србије који је формулисан у Уставу, да је Kосово нераскидиви део Србије, а који подржава наша влада”.

“Имали смо недавно једно иступање председника САНУ Владимира Kостића, на трагу његових ранијих ставова, да је Kосово фактички и формално изгубљено за Србију. Уз поштовање његове стручности и научних доприноса, мора се рећи да је тако експлицитно изјашњавање, чак и као лично мишљење, било несмотрено и непримерено функцији коју обавља”, рекао је Ракић за данашње издање Политике.

Да ли је реално очекивати оставку Костића, или само смена на Скупштини САНУ долази у обзир

Према његовим речима, “став академије може да се изнесе само после одлуке Скупштине академије, а појединачни ставови академика, укључујући и председника, не могу да представљају став САНУ”.

“Академија још не ради у пуном радном саставу због актуелне епидемијске ситуације. Истина, поједини академици су се оградили и јасно исказали да не мисле као Kостић. Индикативно је да његове ставове нико из редова академије није јавно подржао. Из тога би могао да се наслути  некакав закључак“, оценио је Ракић на новинарско питање да ли су дешавања после Kостићеве изјаве могла да буду повод за изјањавање Скупштине САНУ.

Он је навео да “наша актуелна спољна  политика инсистира на уважавању и поштовању српских националних интереса, што је охрабрујућа чињеница”, као и да “такав случај нисмо имали у претходним владама, које су биле склоне трговини и погађању око Kосова”.

“Нарочито је таква била досовска власт. Сматрам да је Зоран Ђинђић нанео велику штету по том питању, а ништа бољи учинак није имао ни на плану развоја демократских процеса. Зато верујем да га историја неће запамтити као прогресивну фигуру. Напротив. Нисам усамљен у мишљењу да таква личност не заслужује споменик на Академском тргу у Београду, преко пута споменика Његошу”, рекао је Ракић.

Ракић: Костићева изјава о Космету могла би бити повод за изјашњавање Скупштине САНУ

На подсећање да је био један од аутора Меморандума САНУ и упитан да ли у академији има ентузијазма за нови меморандум који би на исти начин (“када је под критичку лупу стављен Титов режим и последице по српски народ”) сагледао период од Милошевићевог доласка на власт до данас, он је одговорио негативно.

“Стање у САНУ није такво  да би могло да се дође до јединственог става према недавној прошлости, па чак и неким савременим темама и дилемама. Сувише смо поларизовани да би се о нечем таквом уопште размишљало”, рекао је Ракић.

https://beta.rs/vesti/politika-vesti-srbija/144620-akademik-rakic-kosticevo-misljenje-o-kosovu-neprimreno-moj-stav-je-kao-i-nase-vlade 

………………………….

5 1 vote
Article Rating

Related posts

Лубурић утопљен у крви српских жртава

Gost autor

Лешинарска природа српске политичке елите

Prenosimo

ШТА СЕ ПРОМЕНИЛО ПОСЛЕ ПОСЕТЕ МАКРОНА

Славко
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
старији
новији
Inline Feedbacks
View all comments
Рајко
Рајко
3 година раније

Потпуно је у праву академик Ракић. Нико. Осим председништва, извршног одбора, и једва неких 99% академика. Ситница.

1
0
Would love your thoughts, please comment.x