Не назире се крај агоније Факултета Фаспер ни са новим деканом

Бивши Дефектолишки факултет, садашњи Фаспер је у великим  проблемима

На ФАСПЕР Факултету настављају се неправилности, кршење закона и злоупотребе

  • Држава није у стању да се избори са злоупотребама, непотизмом, фалсификованим референцама и плагијатима, који трају на Фаспер факултету, на Одељењу за логопедију готово читаву деценију.
  • За овакво незаконито и неакадемско понашање нико није сносио никакве последице.
  • Зашто је талентована Гордана Чолић отерана са факултета
  • Редовни професори се бирају у звања на основу фалсификованих потврда и измишљених референци

 Пише: Виолета Дунђерски

На Факултету за специјалну едукацију и рехабилитацију уз нову деканицу, Марину Радић Шестић,  настављена стара пракса игнорисања важећих законских прописа и одлука Универзитета у Београду, Министарства просвете, а и здравог разума. По казивању упућених све ово се дешава у режији Одељења за логопедију, које је узрок свих проблема на овој високошколској установи.

Очигледно да држава није у стању да се избори са злоупотребама, непотизмом, фалсификованим референцама и плагијатима, који трају на овом Одељењу готово читаву деценију.

ВЕЛИКИ БРОЈ НЕЗАКОНИТИХ ПОСТУПАКА

Ако се по јутру дан познаје, нова деканица Шестић планира да оде и корак даље. Она у звање емеритуса треба да предложи чак троје редовних професора, којима је Универзитет у Београду незаконито продужио радни однос, након испуњености услова за одлазак у старосну пензију на основу измишљених и погрешно категорисаних радова. У вези са овом злоупотребом која се десила на ФАСПЕР-у уз недвосмислену подршку бивше ректорке Иванке Поповић, поједини спољни чланови Савета факултета су обавестили и Универзитет у Београду, а и Министарство просвете. За овакво незаконито и неакадемско понашање нико није сносио никакве последице.

Славица Голубовић одавно је требала бити у пензији

Примера ради, ако ново руководство универзитета у Београду, дозволи да се ова намера реализује, професорица Славица Голубовић, са одељења за логопедију, држаће наставу на основу измишљених референци у осмој деценији, док је своју асистенткињу Гордану Чолић отерала са факултета иако је била најбоље оцењени асистент анкетирањем студената.

При томе и они мало упућени могу видети да др Чолић своје радове објављује у престижним светским часописима из категорије М 21 док, имена Славице Голубовић у тим часописима „за сада“ нема.

ГЛАСАЊЕ ПО ПРИНЦИПУ ЋОРАВИХ КУТИЈА

Интересантно је како је деканица Шестић, као преседавајући, Наставно – научног већа ФАСПЕР-а, организовала избор два нова члана Савета факултета из реда наставног особља.

Наиме, за избор су предложена три кандидата и то сасвим „случајно“: доц. Мија Шешум, бивша асистенткиња, актуелне деканице Марине Шестић и Невена Јечменица, асистент Одељења за логопедију и фаворит  нашим читаоцима већ познате Надице Симић – Јовановић.

Надица-Симић-Јовановић до гуше у злоупотребама

Сами предлози су показали да ће нова деканица Шестић, наставити по старом, те да у Савету поново нећи бити редовних и ванредних професора, како би се Саветом лакше руковало.

На почетку гласања Шестићка је дала упутство да „гумену куглицу“ у „ћораву кутију“, а ко нема куглицу може и орах, као у Бихаћу 1945. године, могу „професори“ спустити у корист сва три предложена кандидата истовремено.

То је другим речима значило да су чланови Наставно – научног већа могли да гласају за сва три предложена кандидата у исто време. Уз то што ово није у складу са правним прописима није ни логично, па се против оваквог начина гласања једино побунила управник Одељења за превенцију, проф. др Бранкица Ћитић.

Новопечена деканица се немушто правдала да се не сналази на новој функцији баш најбоље, па је замолила да јој се помогне, те је одлучено оно што је једино било могуће, а то је да чланови Наставно – научног већа могу гласати за два од три предложена кандидата, с обзиром да се бирају два нова члана Савета.

Међутим, као много пута до сада на ФАСПЕР-у, показало се да није битно ко гласа већ ко броји гласове. А гласове су бројани опет у режији  Одељења за логопедију, овога пута у лику и делу доцента Иване Арсенић, опет „случајно“ бившег асистента Надице Симић – Јовановић, као и ванредног професора Весне Радовановић, члана Савета факултета.

На гласњу су као су пребројале Ареснићка и Радовановићка „победиле“ су доцент Мија Шешум и асистент Невена Јечменица. Међутим, то је само тако изгледало. Одмах после завршетка седнице стигло је ново обавештење, од стране деканице Шестић. да се гласање за једног члана Савета мора поновити, те да асистенткиња Јечменица није изабрана за члана Савета.

Ко је организовао гласњае, ко је гласао, ко је бројао гласове, ко је поништио „званични“ избор Јечменице за члана Савета, те ко ће због ове лакрдије одговарати, то сами Бог зна.

Судећи према ономе што је држава до сада предузела због злоупотреба на ФАСПЕР-у, сигурно неће нико.

Због тога  се Шестићка, по инструкцијама Надице – Симић Јовановић, не зауставља овде, већ иде корак даље и заказује нову седницу Наставно – научног већа.. Међутим, не са предлогом да се бира нови члан Савета, већ да се опет бира Невена Јечменица.

До када ће на ФАСПЕР-у бити овако нико не зна. Али, једно је сигурно док год један део поштених професора игнорише ову лакрдију, Надица – Симић ће имати свог декана и свој Савет.

Подсећања ради то је она професорка која је у звање редовног професора изабрана на основу фалсификоване потврде да ће „рад бити објављен једног дана“ и чија је монографија „Говор и глас“ чист плагијат. Баш она професорка која ни 10 година након избора није успела да испуни услове за „редовног професора“, јер за то није имала времена.

Због немоћи државе, уместо да остане без посла, Симићка бира декана и нове чланове Савета ФАСПЕР-а, као „угледни“ професор Униврзтета у Београду.

НОВИ ИНСПЕКЦИЈСКИ НАДЗОР И НОВЕ ЗЛОУПОТРЕБЕ НА ФАСПЕР -У

У ко зна ком по реду инспекцијском надзору, извршеном у последње време од стране Министарства просвете откривене су нове злоупотребе на овој високо – школској установи.

Наиме на почетку инспекцијског надзора извршеног током месеца новембра Министарство просвете оценило је ФАСПЕР као установу са високим степеном ризика када је у питању корупција и незаконито пословање.

Бивши декан Снежана Николић нанела је много штете Факултету Фаспер

Наиме бивша деканица Снежана Николић је простор у строгом центру града, који је Република Србија уступила факултету, ради обављања послова из редовне надлежности издала трећем лицу противно Уговору који је овај факултет закључио са Републиком Србијом. У члану 5. овог Уговора јасно стоји да: „Факултет нема право да непокретност уступи на коришћење, односно да у закуп трећем лицу“. Према изјавама запослених овај простор се без уговора издаје дуги низ година, а уговор је ретроактивно направљен са позориштем Славија „сасвим случајно“ када је најављен инспекцијски надзор од стране Министарства просвете и то само за период од септембра месеца 2020. године.

Пошто је очигледно да у радњама бивше деканице Снежане Николић има елеманата кривичних дела које се гоне по службеној дужности, остаје да се види да ли ће ново руководство ФАСПЕР-а на челу са Марином Радић – Шестић у вези са овим обавестити надлежно тужилаштво и Државну ревизорску институцију или ће насатвити да простор у центру Београда, од неколико стотина квадрата, издаје за 500 евра.

Ако се овоме дода и налаз инспекције да правна акта Факултета нису усаглашена, да се од стране факултета упорно игноришу мере за отклањање незаконитости изречене од стране Министарства просвете и Универзитета у Београду, те да се редовни професори бирају у звања на основу фалсификованих потврда и измишљених референци, превише је и за „мега блеја“ универзитете, а камоли за Унивезитет у Београду.

Да ли ће се на ФАСПЕР вратити КАСПЕР који је имала ова институција од националног значаја време ће показати. А до неких бољих времена разне Николићке, Симићке, Голубовићке, Дрљанке…ће немилосрдно и бахато уништавати ову институцију.

5 1 vote
Article Rating

Related posts

Вучићева улога више квислинштво него колаборација

Gost autor

Запад захтева да раскинемо везе са Русијом и одрекнемо се Космета

Prenosimo

Како у колевци задавити бољшевичку бебу

Gost autor
Subscribe
Notify of
guest
14 Comments
старији
новији
Inline Feedbacks
View all comments
Koleginica
Koleginica
2 година раније

Ovo je neverovatno da ovu Simicku pusta i novi dekan da ovako unistsva fakultet.
Za novu dekanicu kazu da nije iz te price.

Миљановић
Миљановић
2 година раније

Ови јахачи апокалипсе и даље разарају наше школство, истинске предаваче и углед универитета. Ниво знања су обориле у блато, праве професоре и асистенте су преварама скрајнули и успорили им или потпуно уништили врло перспективне каријере. О угледу универзитета је довољно размишљати кроз пад на ранг листи свјетских универзитета. Овакви зликовци би на западу били на дугогодишњој тешкој робији, док би у неким земљама истока били каменовани… А гдје смо ми?

Focak
Focak
2 година раније

Ova “profesorica” Nadica Jovanović je slupala našeg rektora Kulića, dekanku Snežanu Nikolić a izgleda da se sprema i ovu novu Šestić. Nek vam je Bog upomoć. Fočak

JelenaG
JelenaG
2 година раније

Nevidjena bruka i sramota, ne moze covjek da povjeruje sta se desava i sta se radi. Dokle vise?

Milena
Milena
2 година раније

Ljudi pogledajte ove face! Sta je ovo?

Defektolog
Defektolog
2 година раније

Da da , dekanica Nikolić nanela štetu Fasperu, a sebi korist kupila žena stan na Vračaru za vreme dekanstva i pojeo vuk magarca svi su poslužili svrsi.

Bivša koleginica
Bivša koleginica
2 година раније

Pa ništa, jednostavno je Branislavu Popović-Ćitić u tekstu navedenu kao Branislavu Ćitić za dekana! 🙂

Profesor
Profesor
2 година раније

Kad nije imala hrabrosti…. A 100% bi prosla. Nije ni ova Sesticka losa, ali se plasi ove bagre sa logopedije. Samo kada bi pokrenula postupak protiv ove Simicke, nijedan problem vise ne bi imala. U ovu nezakonitost su je gurnule sekretar fakulteta i Simicka.

Kolega
Kolega
2 година раније

Ma ovaj Fakultet treba zatvoriti kada ne mogu da pocnu da rade po zakonu.Dokle više da ih država plaća a oni se ponašaju kao da je privatno vlasništvo pa i tu se zna red i obaveza prema državi. HOHŠTAPLERI.

Profesor
Profesor
2 година раније
Reply to  Kolega

Stice se utisak da ih ova Simicka sve moze ucenjivati, te se postavlja pitanje kakav je to kolektiv. Ta zena je izvor problema punih 30.godina. Ona niti sta zna, niti sta radi, samo juri ko ce je potpisati na rad. To je smece.

Ivana
Ivana
2 година раније

U Republici Srbiji u kojoj je broj najvise obrazovanih osoba,sa diplomom doktora nauka,svega 1 u odnosu na 1000 stanovnika,zabrinjavajuće je da ova kategorija gradjana moze imati bilo kakvih poteskoca u ostavarivanju svojih prava iz radnog odnosa. Naime,rec je o ljudima koji u kontinuitetu i ozbiljno rade i ulazu u sopstveno obrazovanje,a kad su pri tome i zaposleni na fakultetu rade na unapredjenju i promociji znanja medju mladima. Ukoliko zena ,kao naucni radnik,majka i supruga,znatan deo svog vremena ulozi u naucnu karijeru, opasno je i nedopustivo da se bilo kojim sredstvima i iz bilo kojih motiva ona na tom putu osporava… Учитај још »

Slavica
Slavica
2 година раније

Ova kucka Simic preti dekanici Sestic da ce izvesti studente na protest I blokirati Fakultet, ako je ne bude slusala. Ovo je vec vidjeno prepisuje Golubovicku svog zivotnog mentora i protivnika,zavisi u kojoj je fazi psihickog stanja-bolesti.

Sandra
Sandra
2 година раније

Zašto pojedinci žele da uruše i unize Fasper ili kako gore potpisana i patološki ostrašćena g-đa Dunđerski naziva ,,Kasper .”Znamo da iza ovog imena stoji poznata profesorka N.D.Dobrota,koja ,,gazi preko mrtvih”, služeći se neistinama, obmanama da bi došla do cilja i kako bi pozicionirala svoju koleginicu i prijateljicu Otašević. Dobrota sa svojom kamarilom vođena sujetom, lažima, licemerjem, kao maligna ćelija, ne može da bude iznad sistema, uprkos pretnjama, zastrašivanjima. Psihijatrija prepoznaje takve osobe i klasifikuje ih po MKB-10. Dosta više sa zlobom i pakostima koju seje ova profesorka u penziji…Dobrota -Dunđerski.Dozvolite da se fakultet bavi sa onom plemenitom misijom kako… Учитај још »

Defektolog
Defektolog
2 година раније
Reply to  Sandra

Psihijatrija prepoznaje i potvrdjuje sa otvorenim kartonima u Lazi mnoge na FASPER -u.

14
0
Would love your thoughts, please comment.x