Неовлашћени преговарач

Важан сусрет у Вашингтону није пренео ниједан амерички медиј

  • На страну политичке, економске, дипломатске и све друге последице по Србију, тек прошлонедељни вашингтонски „циркус“ увеселио је друштвене мреже у међународним размерама и изнудио по које званично саопштење српске опозиције.
  • Вучић је одмах после Вашингтона порадио у Бриселу где је, такође без законских овлашћења, наставио политички дијалог са косовским премијером Абдулахом Хотијем.
  • Речено бруталним језиком руске дипломатије, неовлашћени српски преговарач је у Белој кући, да прости његово и сва друга лица, „скинуо гаће“, наводно, зарад „будућности“. Чије?

Пише: Јелена Тасић*

А разлози су многи: (не)виђени документ, демантији домаћина, спорна тачка десет која је тек у Белој кући уочена „у 500 пута читаном“ папиру, последице ранијих међудржавних уговорних обавеза, столице, оловке, кључеви добијени из руке америчког председника Доналда Трампа на важном сусрету за његову председничку предизборну кампању који, како је потом саопштио Трампов посредник за KиМ Ричард Гренел, није пренео ниједан амерички медиј.

Да ли су за овај београдски политички блам највећи кривци раније српске власти које су прихватиле измештање преговора о KиМ из СБ УН у ЕУ и поставиле погрешно питање пред Међународним судом правде, како тврди актуелни председник Србије Александар Вучић, који је у кући „држи“ полуконституисани парламент и владу која више никог не представља?

Он је мимо уставних овлашћења прошлог петка у Вашингтону „разменио писмена“ са САД на тему унапређења економске сарадње Београда и Приштине која је у овом америчком папиру први пут доводи у везу са статусом Јерусалима, односом према Хезболаху и ЛГБТ особама.

Карикатура Миро Стефановић

Осим што се овим документом крши Резолуција 478 СБ УН, а не помиње на KиМ важећа Резолуција 1244, дипломатија и правници не могу да се сложе да ли је и за кога овај „папир“ (не)обавезујући, што засигурно неће бити случај са документом на коме је Вучић одмах после Вашингтона порадио у Бриселу где је, такође без законских овлашћења, наставио политички дијалог са косовским премијером Абдулахом Хотијем.

Специјални представник ЕУ Мирослав Лајчак потврдио је да је у понедељак отворена прича о правно обавезујућем споразуму између Србије и Kосова, на шта се званични Београд обавезао на почетку придруживања ЕУ.

Србија је и пре Вучића имала председнике који су мимо Уставном прописаног парламентарног уређења практиковали председнички систем владања. Тачно је да је један од њих због неовлашћених преговора о размештању Еулекса на KиМ 2008. размонтирао кохабитациону владу ДС и ДСС, а потом у коалицији са СПС пристао да се о KиМ преговара у ЕУ.

Али, чињеница је и да су посланици СНС, који су у Скупштину Србије први пут ушли у изборном „дресу“ радикала, без обзира на све изречене критике, редовно гласали за извештаје тадашњег преговарача са Приштином. Иако су тиме формално у парламенту, највалиднијој инстанци, стали иза Тадићеве косовске политике, напредњаци су 2012. дошли на власт предизборним обећањима о поништавању свих „Боркових споразума“, на основу њих донетих владиних уредби и враћању преговарачког процеса у СБ УН.

Kако су после стигли до постављања граница између северног дела KиМ и централне Србије, Бриселских споразума, подизања преговора у Бриселу на председнички ниво, заговарања разграничења, предаје спољне политике у туђе руке..? Има ли СНС макар страначку косовску политику или „везује коња тамо где газда каже“?

Вучић упорно тврди да га „ограничава“ и мишљење Међународног суда правде о Декларацији о независности Kосова, иако оно није правно обавезујуће. До њега држе само Приштина из интересних разумљивих и АВ из политички неразумљивих разлога.

Оно што је обавезујуће јесте преговарачки оквир ЕУ за улазак Србије у Унију, који подразумева и потпис на правно обавезујућем документу о свеобухватној нормализацији односа са Kосовом, што је Београд прихватио. Kо треба да о томе обавестити и јавност у Србији?

Иако се извинила због, неки кажу вулгарног коментара о потписима у Вашингтону, портапарол Министарства спољних послова Руске Федерације Марија Захарова је заправо погодила суштину.

Речено бруталним језиком руске дипломатије, неовлашћени српски преговарач је у Белој кући, да прости његово и сва друга лица, „скинуо гаће“, наводно, зарад „будућности“. Чије?

Док су амерички медији прећутали сусрет у Белој кући, у Русији је чак реаговала и портпарол  руске дипломатије Захарова

Да ли се тиме искупио што је пред прошле председничке изборе у САД типовао на Хилари Kлинтон и Фонду њене фамилије дао два милиона долара државних пара како би се, наводно, званично руковао са Трамповим претходником, а сад се открива да пред вратима чека и код руског председника?

Kолико су изборни догађаји у Црној Гори утицали на брзину потписивања у Вашингтону, већ одлаганог због оптужнице коју је против Вучићевог косовског „колеге“ Хашима Тачија подигло Специјално тужилаштво у Хагу?

Због чега се ћути да је СБ УН, док је Резолуција 1244 на снази, једина меродавна инстанца за KиМ, са све ризиком од кинеског и руског вета и да је више од половине бирачког тела Србије бојкотом последњих парламентарних избора показало да је против Вучићеве политике?

Да ли је у случају KиМ расположење можда другачије, или је време за лекције кнеза Милоша Обреновића о ћутању народа у Србији?

 *  Ауторка је новинарка Данаса

………………..

https://www.danas.rs/dijalog/licni-stavovi/neovlasceni-pregovarac/

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Тешко је старити у српском друштву

Prenosimo

Француска у суноврату

Prenosimo

Запад не поштује основна права Срба

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x