Нема слободних новина без слободне “Политике”

Војислав Коштуница у разговору са руководством и уредништвом Политике
 ПРЕДСЕДНИК СРЈ ПОСЕТИО ЛИСТ ПОЛИТИКУ

 

Ваш лист окупио је цвет српске и југословенске елите, најугледније интелектуалце, научнике, писце, уметнике, а то нико није успео и тиме се нико не може подичити – нагласио је Војислав Коштуница

 

 11. јул 2001.

Политика је први лист који је Војислав Коштуница посетио од када је председник Савезне Републике Југославије.

Приликом јучерашње двоипочасовне посете нашој редакцији, председник СРЈ састао се са Уредништвом и новинарима листа Политика, као и са руководством куће Политика.

Том приликом Војислав Коштуница је, у пратњи својих најближих сарадника, скоро два часа разговарао са в.д. главног и одговорног уредника Политике Војином Партонићем и члановима колегијума листа Политика, као и са генералним директором Политике АД Дар­ком Рибникаром, замеником генералног директора Мирком Ђекићем, помоћником генералног директора Миланом Мишићем и директором Сектора стручних служби Љубодрагом Чудомировићем и њиховим сарадницима.

У свом излагању, председник СРЈ Војислав Коштуница је, говорећи о нашем листу, рекао:

– Нема демократије без слободних новина, ни слободних новина без слободне Политике. Прва новинска ре-дакција коју посећујем јесте редакција Политике. Зашто? Зато што хоћу да нагласим колико су важни медији, а посебно колико је међу њима важна Политика. Ваш лист је обележио скоро 100 година борбе за демократију нашег друштва, али је и сам у том периоду био ломљен – нагласио је председник СРЈ у разговору са уредништвом листа и руководством куће Политика.

Говорећи о обавезама нових власти у борби за слободне медије, Коштуница је истакао:

– Наша прва брига, после октобарских промена, била је какву ће улогу имати медији и, међу њима, Политика. Ваш лист је веома важан. Политика је од оснивања била најутицајнији лист на Балкану, а то није било лако остварити. И више од тога, она је важна и по томе што је била најјачи лист и у Србији и у више Југославија. Она је успела да окупи цвет српске и југословенске елите, најугледније интелектуалце, научнике, писце, уметнике, а то нико није успео и тиме се нико не може подичити – закључио је Коштуница.

………………..

ИЗ РАЗГОВОРА ПРЕДСЕДНИКА ЈУГОСЛАВИЈЕ СА УРЕДНИШТВОМ И РУКОВОДСТВОМ ПОЛИТИКЕ

„Политика” је институција

Обавеза друштва је да сачува независност Политике – истакао је председник Коштуница

Говорећи о изазовима које нуде демократске промене, председник Југославије је указао:

– Људи који су били образац стила, писмености, културе, нових идеја и мисли, као што су Слободан Јовановић, Бранислав Нушић, Исидора Секулић, Иво Андрић, Бранко Ћопић, Стеван Раичковић, Велибор Глигорић и – набрајању краја нема – писали су за Политику. Са Политиком  су сарађивали и у њој своје текстове објављивали интелектуалци и политичари различитих опредељења. Она је била отворена за другачија мишљења.

О значају такве уређивачке концепције и њеном утицају на успон нашег листа, Коштуница каже:

– Политика је више од новине и ту нема претеривања нити неодмерених речи – Политика је институција, као што су у Србији држава, војска или црква. Зато је обавеза друштва да се та институција сачува. После 5. октобра десила се кључна, значајна промена и Политика је опег постала институција.

Објашњавајући какве опасности носи отварање друштва, председник СРЈ примећује:

– Ми у ДОС-у стално тражимо начин да не чинимо оно што су чинили наши претходници, и на то гледамо као на један од најважнијих послова. У трагању за одговором на питање како то да избегнемо, дешава нам се да се понашамо на стари начин. Никако да схватимо да смо данас власт, сутра опозиција, па опет власт и зато се јављају многе тешкоће. А власт је нешто релативно у демократским режимима, а непроменљиво и апсолутно у недемократским режимима – закључио је Војислав Коштуница.

……………………………..

Представници листа Политика и куће Политика упознали су председника СРЈ са актуелним положајем свих издања куће Политика  на тржишту, економском ситуацијом, амбициозним плановима развоја и посебно са уређивачком концепцијом и успесима листа Политика после октобарских промена.

 

У уводном излагању генерални директор Политике АД Дарко Рибникар де-таљно је обавестио председника СРЈ о тренутном материјалном положају куће и плановима даљег развоја.

Војин Партонић, в.д. главног и одговорног уредника Политике, обавестио је председника Коштуницу резултатима деветомесечног рада новог Уредниш-тва листа, тиражним успесима листа, као и о професионалном јачању редакције и повратку угледа и поверења код читалаца.

У разговору са председником СРЈ учествовали су главни и одговорни уредник „Експреса” Станко Стојиљковић, „Спортског журнала” Миодраг Симеуновић, Телевизије Политика Слободан Алексендрић и уредници осталих листова и магазина.

На крају посете нашој редакцији председник СРЈ је дао интервју нашем , листу.

Разговор председника СРЈ.Војислава Коштунице са уредништвом листа Политика и руководством куће наш лист  објавиће у сутрашњем броју.

Ј. Вукелић

0 0 votes
Article Rating

Related posts

БАНКРОТ ГАЛОПИРА У ПРАВЦУ КИЈЕВА

Prenosimo

Годишњица усташког геноцида над Србима

Prenosimo

Неосуђени геноцид Вермахта

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x