На делу политичка инквизиција у ЕУ

На помолу рађање нове инквизиције у Европи

Политичарима који су „повезани с Кремљом“ Европски парламент почиње да суди 23. јуна

  • Специјални комитет за страно мешање у све демократске процесе у ЕУ, на захтев социјалиста и демократа у Бриселу, почиње у јуну суђење странкама и политичарима
  • Антируска и антипутиновска хистерија и кампања поприма невиђене размере, као антијеврејска кампања Хитлера 30-тих година прошлог века
  • Не, ови политичари још неће бити спаљени на ломачама и мучени по подрумима, већ намеравају да их оклеветају и уклоне са политичког поља.
  • У таквом окружењу, политичар попут Салвинија, који намерава да оде у Москву да „преговара са Путином“, очигледно је неугодан.
  • Зато се чују повици из нове европске „Инквизиције“: „На колац!“.
  • У Европи би требало да постоји само једно мишљење – оно што се преноси из Вашингтона

С руског превео: Зоран Милошевић

АУТОР: Владимир Викторович Малишев, писац и уредник, председник „Књижаре писаца“ у Санк Петербургу

У Европу се вратила „Инквизиција“?

Овакво питање поставили су аналитичари западних издања, а у вези са одлуком руководства Европског парламента да започне суђење странкама и политичарима у земљама ЕУ који су „повезани са Кремљом“.

Како је у суботу објавио италијански лист „Repubblicа“, на захтев социјалиста и демократа у Бриселу одлучено је да се на дневни ред пленарног састанка Европског парламента уврсти расправа о „односу десничарских партија ЕУ са владом и дипломатском мрежом Кремља у контексту рата у Украјини“. „Суђење“ је заказано за 23. јун.

 

Симона Бонафе, потпредседник „S&D“ групе и Пјерфранческо Мајорино, координатор исте организације су у специјалној Комисији по питању спољног мешања у демократске процесе, саопштила је „Република“. Штавише, главни оптужени у овом „суђењу“ биће лидер највеће италијанске политичке партије „Лиге“ и бивши потпредседник владе Матео Салвини. „Односи између Матеа Салвинија и Русије су увек били опасни и забрињавајући, али сада када је рат у току, постали су још опаснији“, објашњавају они.

Симона Бонафе, члан Демократске партије, прогонитељка различитог мишљења

„Ово није први пут да се Салвинијев однос са Путином разматра у Европском парламенту, већ током рада интервентне комисије откривени су врло јасни елементи непрозирности ових односа, изражени и у коначној резолуцији, примећују Бонафе и Мажорино. „Сада вести о његовим састанцима у руској амбасади у данима након инвазије на Украјину потврђују већ изражене страхове, уз огромну отежавајућу околност уласка у веома деликатан и драматичан међународни контекст“.

Нови инквизитор: Пјерфранћеско Мајорино, координатор групе за испитивање веза са Кремљом
Треба ућуткати све који се не слажу са политиком Брисела, коју Вашингтон диктира

Како се наводи на сајту Европског парламента, „Специјални комитет за страно мешање у све демократске процесе у Европској унији, укључујући дезинформацију II“ је створен на основу истоименог претходника, који је завршио свој рад у марту 2009. године. Наводи се да  специјални Комитзет ради „као одговор на све веће доказе о спољном мешању и кампањама дезинформација које утичу на европске изборе и јавну дебату како би се расветлиле ове праксе које угрожавају европску демократију и пројекат ЕУ“.

Европски парламент уместо да штити и негује различитост ставова и мишњења почиње прогањања неистомишљеника као шпанска или француска средњевековна инквизиција

То заправо значи да су у ЕУ, говорећи о „демократији“, одлучили да још јаче затегну шрафове како би ућуткали све који се не слажу са политиком Брисела, коју му Вашингтон диктира.

Нови Специјални комитет, напомиње сајт, „ће анализирати ситуацију широм Европе и развити амбициозне предлоге за одговор на страно мешање и манипулације. Претње укључују: кампање дезинформација великих размера, сајбер нападе усмерене на подривање изборне инфраструктуре, операције хаковања и цурења информација усмерене на јавне личности, кориштење онлајн тролова/ботова за ширење „лажних вести“, политички микронагетинг повезаних заједница, и на крају , али не и последње нелегално финансирање политичких партија и фондација. Поред тога, комитет ће размотрити како региони ЕУ зависе од стране технолошке инфраструктуре.

Шта плаши нове ЕУ инквизиторе

Андреас Шидер, посланик ЕП и преговарач у Посебном комитету, рекао је у вези с тим: „Ситуација је много гора него што смо првобитно очекивали. Русија, Кина и друге ауторитарне државе покушавају да ослабе европске демократије изнутра. Користе компаније друштвених мрежа, економски притисак, па чак и европске политичке странке, углавном на крајњој десници, да покушају да дестабилизују наш образац либералне отворене демократије.

Апсурд: Андреас Шидер брине о угрожености обрасца либералне отворене демократије коју су само уништили

„Током саслушања идентификовали смо различите епизоде ​​недавних покушаја интервенције трећих државних и недржавних актера. Посебно је шокантно било како је екстремна десница широм Европе у служби Русије Владимира Путина! Такође смо били у могућности да разоткријемо како се платформе друштвених мрежа користе за ширење дезинформација и како нас зависност од енергије и ланца снабдевања чини рањивима на ауторитарне државе“.

Уплашивши друге посланике овим подмуклим прозивкама Русије, Специјални комитет је за прву жртву изабрао Матеа Салвинија. Галама око овог политичара распламсала се након што се недавно у Риму састао са руским амбасадором у Италији Сергејем Разовим.

Матео Салвини, Лидер „Лиге”, најпопуларнији десничарски политичар у Италији и Европи
Прва жртва инквизиторске хистерије је Матео Салвини

Он је 3. јуна сам потврдио чињеницу таквог састанка и најавио да ће се, уколико буде потребно да би се „припремио мировне преговоре“, поново састао са њим. Истовремено, Салвини је изразио изненађење што, према писању медија, италијанске специјалне службе прате његове састанке и напоменуо да не крије преговоре и иронично изразио наду да италијанске специјалне службе вероватно имају важније ствари да раде. Истовремено, није коментарисао информације објављене у медијима да Салвинија прате не само италијанске, већ и америчке обавештајне службе.

Салвинијева друга „кривица” пред партнерима из ЕУ је што је раније најавио да намерава да посети Москву почетком јуна ове године како би промовисао политичко решење за Украјину. Конкретно, предложити план примирја, према којем би у Ватикану требало да се одржи састанак представника Москве и Кијева, а да Италија постане један од посредника. Лидер „Лиге” није јавно усагласио ове планове са својим колегама у владајућој коалицији. Након публицитета у медијима, путовање је одложено, али је Салвини приметио да није одустао од својих планова и сматра да су његови поступци исправни – Италија је, по његовом мишљењу, економски заинтересована за примирје у Украјини.

Као што знате, италијанске власти, заједно са другим земљама НАТО-а, сада интензивно упумпавају оружје у режим у Кијеву. У фебруару-мају, Италија је испоручила значајне количине НАТО наоружања Украјини, а неки од ових терета су покушали да прикажу као „хуманитарне“. Влада је одлучила да „помогне Украјини“ слањем 110 милиона евра и војне опреме, а разговара се и о додатним „мерама подршке“, а опсег ових испорука није саопштен ни посланицима парламента.

Истовремено, последњих недеља политичари, укључујући и представнике владајуће коалиције у Италији, све чешће говоре о потреби преговора и обустављања испоруке оружја, што је у складу са расположењем јавности – према истраживањима јавног мњења Италијани су против директног учешћа њихове земље у војном сукобу.

Марио Драги, италијански премијер игра по нотама из Вашингтона и НАТО-а

Премијер Марио Драги сматра да је потребно наставити испоруке, али истовремено „водити дијалог са Москвом“. И чак је већ послао одговарајући „мировни план“ у УН и у Москву.

Међутим, Европском парламенту, који делује стриктно у оквиру инструкција Вашингтона, овакве иницијативе италијанских политичара очигледно се не допадају. Посебно од Салвинија, који је на Западу дуго важио за „Путиног пријатеља“. Као што знате, лидер „Лиге“ је више пута путовао у Москву и чак је тамо прошетао Црвеним тргом у мајици са портретом руског председника. Раније се активно супротстављао увођењу санкција Русији, али је недавно, под утицајем русофобије која је сада распрострањена у ЕУ, био приморан на маневар.

Лов на неугодног италијанског политичара

Постоји још један разлог зашто Салвинија желе да доведу пред суд европске „инквизиције“. Године 2019. на изборима за Европски парламент показао се као неформални лидер европског националистичког таласа. Његова „Лига“ је на овим изборима добила око 30 одсто гласова, много више него на парламентарним изборима 2018. године, на другом месту је Демократска партија (социјалисти) са 20 одсто гласова, а остале италијанске странке које су учествовале у те изборе, знатно мање. Тако је Матео Салвини, како су тада приметили посматрачи, потврдио да је тренутно најмоћнији националистички политичар у Европској унији.

Салвини и Путин негују тесне партијске односе и добри су пријатељи

Истовремено, јасно је да ни Салвини ни други европски политичари исте оријентације не стварају климу у Европском парламенту: они су тамо у чистој мањини. Међутим, њихове позиције су ојачане. И то је изазвало разумљиву узбуну у Бриселу и Сједињеним Државама.

Лов на Салвинија почео је давно. Приведен је пред суд због чињенице да је, док је био министар унутрашњих послова, забранио улазак у Италију другом броду са илегалним имигрантима из Африке. Борба против илегалних миграција одувек је била визит карта Лиге и њеног лидера. На много начина, управо је антиимигрантски став утро пут овој десничарској странци на власт у пролеће 2018. Међутим, користећи правну казуистику, његови политички противници су успели да покрену кривични поступак против политичара, који је обављао дужност министра, под оптужбом за „отмицу људи”. Суђење Салвинију и даље траје, али су сада одлучили да га поново ударе – овог пута у Европском парламенту, како би дискредитовали не само њега лично, већ и његову странку.

 Да ли ћемо дочекати сатанизацију људи који нормално мисле и делују: Салвини у Москви

Како пише лист „Giornale“ („Ђорнале“) у тексту под насловом „Како се убија Салвини“, политичар који је замерљив Бриселу и Сједињеним Државама се на сваки начин елиминише из политичке арене. „Овај варварски обред понижавања, клевете и убиства противника“, пише лист, „левица је у прошлости покушавала са Силвиом Берлусконијем, али није могла да га победи. У поређењу са Кавалијером (како у Италији зову Берлусконија), Салвини нема економске ресурсе и, можда, још мању жељу да свима угоди. Да ли су његова рамена довољно јака да издрже напад, време ће показати.”

Мотив је јасан – цела Европа сада треба да буде сложно против Русије и да заједно са Сједињеним Државама покуша да натера Кијев да ратује до последњег Украјинца како би сломила нашу земљу.

Европској унији преостаје да одреди технике инквизиције и елиминисања политичких противника (вешањем, тровањем ломачом…)

У таквом окружењу, политичару попут Салвинија, који намерава да оде у Москву да „преговара са Путином“, очигледно је неугодан. Зато повици из нове европске „Инквизиције“: „На колац!“.

У Европи би требало да постоји само једно мишљење – оно што се преноси из Вашингтона.

ИЗВОР: https://www.stoletie.ru/politika/politicheskaja_inkvizicija_141.htm

Линк

https://naukaikultura.com/politicka-inkvizicija-kako-se-u-demokratskoj-evropi-obracunavaju-sa-protivnicima/ 

5 1 vote
Article Rating

Related posts

Интервју бившег саветника Пентагона Дагласа Мекгрегора

Prenosimo

Нисмо одустали: рудник литијума „Јадар“ је савршен пројекат

Prenosimo

Циљ: Потпуно и трајно одвајања Косова од Београда

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x