Balkan i susedi Srbije, Društvo, Politika, Srbija

Montenegrinska laž od koje bride obrazi

Prema popisu stanovništa 2011. godine 265.895 stanovnika(42,88%) govori srpski jezik,dok  se 37% ( nešto manje od 230 hiljada ljudi) izjasnilo o crnogorskom jeziku kao maternjem

DARMANOVIĆEVO GRUBO OBMANJIVANJE JAVNOSTI DA SU ODNOSI BEOGRADA I PODGORICE DOBRI, VEROVATNO NAJBOLJI

 

 • Darmanović i vlada Crne Gore, u kojoj je on ministar, ima moralnu i političku obavezu da krupne probleme svojih 200.000 državljana – Srba rešava, da ih ne gura pod tepih, jer sve više ti problemi smrde
 • Priznali su „montenegrini“ srpsku pokrajinu Kosovo i Metohiju za samostalnu i nezavisnu državu i time, po Darmanoviću, pokazali svoje „dobre, najbolje“ odnose sa Srbijom
 • Srbi su proglašeni za agresore prema Crnoj Gori i `nacionalnim Crnogorcima` (isto kao što su Srbi i Srbija stigmatizovani i u Hrvatskoj). Srbi su postali `okupatori Crne Gore`, zločinci koji su „oteli“ slobodu Crnoj Gori, uzurpirali njenu državnost i nezavisnost

Piše: Jovo Vukelić

Ničim izazvan Srđan Darmanović, ministar spoljnih poslova Crne Gore, izjavio je „da su odnosi Podgorice i Beograda dobri, verovatno najbolji otkad su dve države postale nezavisne.“(list „Pobjeda“, 10. septembar) (1)

On je još dodao: „Relacije sa Srbijom u svim pitanjima koja nas povezuju oduvek je, sa naše strane, karakterisao otvoren pristup i želja da odnosi dve zemlje konstantno napreduju. Dodatan impuls ovim odnosima daje nam zajednički evropski cilj i nastojanje da doprinesemo stabilnosti i sigurnosti u regionu”.

Arogancija i netrpeljivost prema Srbima i Srbiji

Naravno, to je tvrdnja, a kao i svaka laž izrečena s ciljem da obmane, da druge dovede u zabludu. Uz to, ovo izjava potpuno netačno opisuje sadašnje odnose  Srbije i Crne Gore.

On još u toj izjavi „Pobjedi“  grubo napada Srpsku pravoslavnu Crkvu (SPC) da ona negira crnogorsku državu i naciju… Ni ta tvrdnja nije tačna!

Evo šta kaže Patrijarh Srpski Irinej  ističe: “Svaka čast državi Crnoj Gori, ona je i ranije bila samostalna država i normalno svaki Srbin prihvata i podržava postojanje Crne Gore kao države, ali stvoriti takav odnos prema Srbima u Crnoj Gori je neshvatljivo.” (2)

Podsetićemo da su svoj stav o stanju u Crnoj Gori i prema Srbima, a i odnosima dve države,  nedavno izneli i sama SPC i njeni vodeći velikodostojnici, srpski Patrijarh Irinej  i mitropolit crnogorski Amfilohije. Rekli su upravo obratno: „da Crna Gora i njena vlast progone sve što je srpsko pa i samu Srpsku pravoslavnu crkvu i njene sveštenike i vernike. I da su stanje i odnosi prema Srbima u Crnoj Gori  vrlo loši, da naliči, da je slično, ili čak i gore nego prema Srbima u vreme NDH. I to su potkrepili nizom konkretnih podataka“!

Ali, da se vratimo glavnom stavu Darmanovića o „najboljim odnosima Srbije i Crne Gore otkako su postale nezavisne“.

Predsednik Srpskog nacionalnog saveta u Crnoj Gori dr Momčilo Vuksanović se zbog očajnog stanja u kome se nalaze Srbi u Crnoj Gori obratio otvorenim pismom predsedniku Srbije Vučiću apelujući za pomoć, jer će u protivnom Srbi nestati u Crnoj Gori.

To je bilo pre nepuna dva meseca, 16. jula, a od tada Vlada Crne Gore i uopšte vlasti i državne institucije nisu ništa učinila da se stanje popravi.  Naprotiv. Nizom incidenata i dalje pokazuje svoju aroganciju i mržnju, neprpeljivost prema Srbima.

:::::::::::::::::::::::::

Ukupan broj stanovnika Crne Gore prema popisu iz 2011. je 620.029.

Etnički sastav Crne Gore prema popisu iz 2011.‍

Crnogorci

278.865

44,98 %
Srbi178.11028,73 %
Bošnjaci53.6058,65 %
Albanci30.4394,91 %
Muslimani20.5373,31 %
Romi6.2511,01 %
Hrvati6.0210,97 %

 

Vuksanović je tada konkretno naveo sledeće probleme:

 1. Srpski narod u Crnoj Gori nema rešen ustavno-pravni status. Uskraćena su mu mnoga davno stečena prava.
 2. U Crnoj Gori Srba nema u državnim institucijama, od mesne zajednice do diplomatije. Slično je ili isto i u privatnom sektoru, , pa čak i u državnim firmama Srbije u Crnoj Gori.
 3. Javno deklarisani Srbi po pravilu nemaju nikakvu mogućnost da svoju perspektivu i perspektivu svojih porodica planiraju u Crnoj Gori.
 4. Uprava za kadrove Crne Gore je sredstvo za pritisak i promenu identiteta srpskog naroda, gde se pri odabiru kandidata za zapošljavanje poništava uspeh postignut u školama i na fakultetima kroz falsifikovano testiranje i odabir unapred nacionalno i politički pripremljenih kandidata
 5. U obrazovnim programima, od predškolskog do visokoškolskog obrazovanja, eliminisani su sadržaji vezani za srpsku književnost, kulturu, istoriju i istoriju umetnosti, kao i gotovo svi kadrovi srpske nacionalnosti u tim institucijama.
 6. Srpski jezik, prema podacima sa poslednjeg popisa, maternji jezik najvećeg broja građana u Crnoj Gori, u potpunosti preimenovan, a ćirilično pismo, iako po Ustavu ravnopravno, ima status samo dozvoljenog, ali ne i ravnopravnog i obavezujućeg pisma.
 7. Iskazuje se ogromna netrpeljivost prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori i svakim danom taj pritisak postaje sve veći, bez obzira na brojne neuspele pokušaje promovisanja takozvane „crnogorske pravoslavne crkve“, registrovane u policijskoj stanici.
 8. Koalicija na vlasti sa manjinskim narodima diktira zakonska rešenja koja srpski narod dovode u ponižavajući položaj. Smišljenom izmenom zakona na štetu srpskog naroda i sporom administracijom gasi srpske organizacije koje rade na očuvanju srpskog nacionalnog, kulturnog, jezičkog i vjerskog identiteta, što se posebno odnosi na srpske medije: Srpske elektronske novine, časopis ’Srpske novine‘, Srpski radio i Srpsku televiziju.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

POPIS STANOVNIŠTVA 2011.  PREMA MATERNJEM JEZIKU

Posle ovih Vuksanovićevih tvrdnji, kako odnosi Srbije i Crne Gore mogu po Darmanoviću “biti dobri, verovatno najbolji.“ Može biti samo obratno.

Darmanović i vlada Crne Gore, u kojoj je on ministar, ima moralnu i političku obavezu da ove probleme svojih 200.000 državljana  – Srba rešava, da ih ne gura pod tepih, jer sve više ti problemi smrde.

Ako ima obraza

A Darmanović bi trebalo da ima i moralnu obavezu ( što bi rekli u Crnoj Gori „ako ima obraza“) da govori istinu, jer će, prvo, doći u sitaciju da postane konkurent čuvenom Nemcu baronu Minhauzenu, najvećem lažovu svih vremena, i da uz to, što je ozbiljnije, dobije dijagnozu teže duševne bolesti, patološke bolesti.

Darmanovićev nos posle izjave

Na kraju, istina je potvrđuju navedeni fakti, da su odnosi Srbije i Crne Gore vrlo loši, očajni, katastrofalni u skoro svim segmentima (sem trgovine i delom turizma) i da su iz godine u godinu sve gori na sramotu političke vrhuške Crne Gore koja je tome najviše doprinela, a na veliku štetu građana Srbije i Crne Gore.

Priznali su „montenegrini“ srpsku pokrajinu Kosovo i Metohiju za samostalnu i nezavisnu državu i time pokazali svoje dobre, „najbolje“ odnose sa Srbijom. Potom, Poslali u Prištinu ambasadora, a susreću se sa Tačijem i drugim liderima Šiptara tri puta češće nego sa predstavnicima vlasti iz Srbije. Da se zna, da svima bude jasno koga podržavaju.

::::::::::::::::::::::::::::::

Većina u  Crnoj Gori govori srpski jezik

Na poslednjem popisu stanovništva 2011. godine se 42,88 % stanovništva Crne Gore (265.895 stanovnika) izjasnilo da govori srpski jezik,  dok  se 37% (dakle nešto manje od 230 hiljada ljudi) izjasnilo o crnogorskom jeziku kao maternjem. 

:::::::::::::::::::::::::::::

Ponovićemo iz našeg ranijeg teksta na „Faktima“ (3) od 21. jula, kojim lošim delima montegrinska“ vlast je doprinela lošim odnosima Srbije i Crne Gore : Srbi su proglašeni za agresore prema Crnoj Gori i `nacionalnim Crnogorcima` (isto kao što su Srbi i Srbija stigmatizovani i u Hrvatskoj). Srbi su postali `okupatori Crne Gore`, zločinci koji su „oteli“ slobodu Crnoj Gori, uzurpirali njenu državnost i nezavisnost.

Od „srpske Sparte“, preko „dva oka u glavi“ i „vekovima najbliže braće“ – stiglo se, voljom podgoričkih vlastodržaca i onih koji ih usmeravaju izvana, do toga da su Srbi bili teški neprijatelji Crne Gore kroz istoriju. Bar poslednjih stotinu godina“?!?

……………………..

1.http://www.nspm.rs/hronika/srdjan-darmanovi-odnosi-podgorice-i-beograda-najbolji-otkad-su-dve-drzave-postale-nezavisne-spc-u-kontinuitetu-negira-crnogorsku-drzavu-i-naciju.html

2.http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/3/region/3208751/patrijarh-irinej-polozaj-srba-u-crnoj-gori-kao-u-doba-fasizma.html

3. http://fakti.rs/srpski-duh/montenegrinska-vlast-naumila-da-presijom-rasrbi-sve-srbe-crne-gore

Podeli:

00votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments