Михајловићка протежира америчку фирму “Бехтел”

Амерички амбасадор Ентони Годфри и Александар Вучић присуствују  јуна 2021. потписивању уговора између министарке рударства и енергетике Зоране Михајловић и финансијског директора УГТ Реневаблес ЛЛЦ Питера Гудалао изградњи соларних панела америчке компаније у Србији снаге један гигават

Американцима нуди профитабилне послове са ветрењачама супротно српским интересима

  • “Електропривреда” и “Електромрежа Србије” тврде да је Министарство одбило 80 одсто њихових предлога о промени неповољних закона по Србију
  • Министарство енергетике форсира прикључивање објеката обновљивих извора енергије (ОИЕ) инсталисане снаге 4.000 мегавата на мрежу, супротно свим аргументима стручњака да би то потпуно урушило наш електроенергетски систем и енормно повећало цену струје.
  • Михајловићева молила странце: Америчку привредну комору у Србији да јој помогне да сломи отпор домаћих компанија ЕПС, ЕМС и ЕДБ у усвајању закона
  • Како “Новости” сазнају, министарка Зорана Михајловић протежира америчку фирму “Бехтел” која би градила ветроелектрану код Суботице, за почетак од 900 мегавата.

Добро обавештен извор „Вечерњих новости“ објашњава да је преко Закона о обновљивим изворима енергије (ОИЕ) и подзаконских аката припремљен терен да страни инвеститор Бехтел (Амерички) оствари велики профит, а све то би платили држава, привреда и грађани.

Већ смо писали да ако би се прикључило 4.000 мегавата на мрежу, само за потребе балансирања трошак би био око 700 милиона евра на годишњем нивоу. Осим тога, како сазнајемо, Министарство покушава да издејствује и подстицаје за произвођаче ОИЕ. Поврх свега, те компаније, ако се не измени Закон о ОИЕ, немају никакву обавезу да нашој земљи понуде енергију на продају. То значи да ћемо финансирати развијање бизниса страног инвеститора и сносити трошкове уместо њега, а он ће убирати профит.

Министаркина решења доводе до распада елетроенергетског система

– Јавна предузећа из енергетског сектора су се успротивила концепту који је потпуно супротан нашим интересима, јер би довео до распада електроенергетског система и траже измене спорних одредаба – објашњава наш извор.

Потписивање уговора министарке Михајловић са представницима америчког конзорцијума Бехтел-Енка о Моравском коридору (Појате-Прељина) 2019. године у присуству америчког амбасадора Годфрија и председника Србије  А. Вучића

– Управо то је разлог што је Михајловићева молила Америчку привредну комору у Србији да јој помогне да сломи отпор ЕПС, ЕМС и ЕДБ и да их натера да пристану на спровођење овако катастатрофалног закона који је прогуран на брзину.

Наш саговорник наводи да када министарка каже да су јавна предузећа учествовала у његовом доношењу, она прикрива чињеницу да 80 одсто њихових захтева и сугестија није уважено. Како истиче, много је проблематичног у Закону о ОИЕ.

– Једна од најнеповољнијих је да је ЕПС одговоран за балансирање енергије, односно што мора да обезбеди обавезне резерве за ситуацију када нема довољно ветра или сунца за производњу струје, а то много кошта – прецизира саговорник “Новости”.

Министарка Михајловић у свим енергетским пројектима форсира и протежира америчке компаније, не обазирући се на интересе српског енергетског система

Катастрофално је да у Закону нема одредбе да су произвођачи енергије из обновљивих извора у обавези да Србији понуде тако произведену струју. То значи да ће се они руководити логиком профита и струју пласирати ономе ко је спреман да плати више, продаваће је на европским берзама. Дакле, држава и грађани сносе све трошкове, финансирамо нечији бизнис, а онда остајемо и без те електричне енергије.

Уз све то што би добили, планирано је да се подзаконским актима дефинишу и подстицајне мере за произвођаче енергије из обновљивих извора. Наш саговорник наводи да се јавна предузећа противе да им се било какви подстицаји дају, узимајући у обзир профит који ће остварити и чињеницу да им се то исплати више него било који други бизнис.

КАО КОД КУЋЕ: У амбасади САД Зорана Михајловић представља сина Драгана амбасадору Скоту

– Због најављених подстицаја, захтеви за прикључење на мрежу објеката ОИЕ су премашили 11.000 мегавата инсталисане снаге – наводи наш саговорник.

– То се све односи на ветро и соларне електране, које нису стабилне и не обезбеђују константан напон. Поређења ради, укупни термо и хидро капацитети Србије износе 7.800 мегавата.

Министарство нема кључни документ Стратегију развоја енергетике

Такође, Министарство није донело кључни документ, Стратегију развоја енергетике, а то је као да градите кућу без темеља. Наш саговорник указује да су јавна предузећа одавно дала своје предлоге, али то Министарству вероватно не одговора и стоје у фиоци. На основу Стратегије се планира колико којих капацитета ће бити, како ће се балансирати систем, како ће се развијати електропривреда, то је неопходно да би се на основу њега донео план годишњег пословања јавних предузећа у енергетском сектору.

Моравски коридор, соларни панели, систем ветрењача само су неки од послова вредних милијарде евра које је министарка Михајловић “набацила” америчким фирмама

ЕМС је реговао на учестале нападе ресорног министарства. Они одбацују тврдње министарке Михајловић да стопирају Закон о ОИЕ и истичу да, као и ЕПС и Агенција за енергетику, инсистирају за изменама делова овог акта који могу да нанесу несагледиве последице по електроенергетски систем наше земље. Како наглашавају, њихове сугестије нису унете у Закон.

– ЕМС, ЈП ЕПС и АЕРС инсистирају на пажљивом и контролисаном увођењу неуправљивих извора енергије у производни микс Србије – наводи се у саопштењу ЕМС-а.

– Сви указујемо на чињеницу да се ниједна земља није одрекла, а посебно не преко ноћи, конвенционалних, управљивих извора енергије, у које се убраја и угаљ. О даљем начину његовог коришћења као важног ресурса, потребно је да стратешки размишљамо и уз поштовање свих еколошких стандарда. Оно што смо имали да кажемо о предлогу за измене Закона о ОИЕ, ми смо званичним путем рекли у неколико дописа које смо послали Министарству. Исти став на ову тему исказала је и највећа енергетска компанија у држави ЕПС, као и Агенција за енергетику. Никада никакав званичан одговор на све што смо указали у тим дописима, од ресорног министарства нисмо добили. Уместо тога, добили смо кроз медијске изјаве етикете да смо неспособни, да смо кочничари и људи прошлости.

Систем ветрењача, иако промовисан као зелена енергија, призводи велике штете за здравље становништва

Они истичу да стоје иза захтева да је Закон потребно мењати, без обзира на медијске нападе које трпе. На негативне ефекте пребрзе интеграције енергије из ветра и солара, како кажу, указивали су на самом почетку мандата министарке Михајловић, још у новембру 2020. године, а до данас и више пута.

Синдикат: министарка ради за туђе интересе

ДИРИГОВАНИ напади министарке Михајловић на ЕПС нису у контексту поправљања ситуације у смислу стабилности енергетског система, већ у правцу испуњења њених циљева, датих обећања и преузетих обавеза од страних лобија да ово јавно предузеће спусти на колена и од Србије направи енергетског зависника. Ово истиче синдикат радника ЕПС у недавном саопштењу:

– Основни разлог појаве недовољно квалитетног угља је, пре свега, смишљено и опструктивно деловање и понашање Михајловићеве у спречавању, одуговлачењу и дебелом кашњењу издавања дозволе за употребу и почетак експлоатације угља на пољу Е у РБ “Колубара”. Покушала је да, са издајницима и купљеним бившим синдикалцима, попут Милана Ђорђевића, српску енергетику препусти разним лобијима и трговцима не марећи за последице које би водиле рушењу српске привреде и вишеструком расту цена струје.

КО ЋЕ ВИШЕ: Нестручан и неспособан тандем Грчићч и Михајловићка одавно је био у сукобу око заступања страних интереса и уносних провизија
Министар Момировић и Милош Вучевић траже смену Михајловићке

Министар грађевинарства Томислав  Момировић и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић јуче су оценили да је скандалозно уколико је Зорана Михајловић или било ко други из Владе носио податке о енергетској ситуацији у стране амбасаде и заложили се да се то испита. Вучевић је рекао да уколико се утврди да је то тачно, та особа треба да буде смењена. Они су тако реговали на писање “Новости” да је министарка документацију о енергетском систему, у којој су и извештаји из ЕПС-а, што је поверљив податак, доставила двема амбасадама, као и да је 29. децембра, у званичном писму замолила Америчку привредну комору у нашој земљи да јој помогне да сломи отпор јавних предузећа како би пристали на спровођење Закона о ОИЕ.

Линк

https://www.novosti.rs/vesti/ekonomija/1075630/zorana-zalegla-americke-vetrenjace-elektroprivreda-elektromreza-srbije-tvrde-odbijeno-80-odsto-njihovih-predloga

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Три професора смењена у Савету против корупције јер критикују Владу Србије

Prenosimo

Да Русија што више искрвари -то је циљ војних стратега Пентагона

Јово

Тешко им је да кажу да је Косово Србија

Јово
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x