Министарство културе као скандал-мајстор

Душебрижно Министарство културе промашило век

  • Осуђујемо скрнављење фресака у Манастиру Жича
  • У Манастиру Жичи није било случајева да посетиоци оштећују зидно сликарство

Министарство културе је 18. августа „осудило скрнављење фресака у Манастиру Жича на којима су урезана имена посетилаца овог споменика културе од изузетног значаја за Републику Србију.“

Министарство „апелује и указује грађанима Републике Србије да је очување културног наслеђа од цивилизацијског значаја и да је скрнављење споменика чин вандализма и непоштовања сопствене културе и културе уопште.“

„Министарство културе и информисања напомиње да смо се вековима суочавали са најтежим искушењима и упркос њима остали смо посвећени очувању својих културних корена, јер су они најснажнији чувар идентитета целокупног српског народа. Манастир Жича није једини пример оваквог вандализма. Нажалост, овакве сцене можемо видети и у другим манастирима и на споменицима у Србији.

Морамо развити свест да уколико као појединци не бринемо о свом културном наслеђу, не постоји институција, држава или казна која то може надоместити“, закључује техничко министарство културе.

Недуго потом, 19. августа из Манастира Жича саопштили су поводом текста у вези са информацијама о скрнављењу фресака следеће:

„У последњих неколико деценија, од када је Игуманија Јелена на челу сестринства у Манастиру Жичи, није било случајева да посетиоци оштећују зидно сликарство својим потписима или на неки други начин. Оштећења на улазу у порту која су видљива на фрескама потичу из ранијих периода, комунизма, шездесетих или седамдесетих година прошлог века. Посетиоцима није омогућено да без пратње и стручних водича обилазе Манастир.

Напомињемо да, нарочито од када је уведена веронаука, посетиоци, екскурзије, организоване и индивидуалне посете улазе у Манастир са поштовањем и вером.

У сарадњи са Републичким и регионалним заводом за заштиту споменика културе ради се на конзервацији и рестаурацији зидног сликарства.

Користимо ову прилику да се захвалимо Министарству културе и информисања на исказаној бризи уз наду да ће се та брига показати у очекиваној санацији фасаде цркве без које фреске, са и без потписа, неће опстати.

https://www.kultura.gov.rs/vest/9434/ministarstvo-osudjuje-skrnavljenje-fresaka-u-manastiru-zica-.php

http://zica.org.rs/saopstenje-manastira-zice-povodom-teksta-u-vezi-sa-informacijama-o-skrnavljenju-fresaka/

5 1 vote
Article Rating

Related posts

У јавним пословима увек су битни докази, а не мишљења

Prenosimo

Младост, ратови и разочарања

Gost autor

Ужареним жигом обележени црнци из Африке одвођени у ропство зарад напретка и изградње Британског царства

Јово
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
старији
новији
Inline Feedbacks
View all comments
Sanja Mikić
Sanja Mikić
1 година раније

Poštovani, Moj tata je bolovao kao od korone mada težak srčani bolesnik, jedva je preživeo maltretiranja od strane medicinsko osoblja koje mu nije dalo kiseoničku masku, već se čekalo da padne u komu i bude gurnut na respirator Sada nakon iz esnog vremena kafa se malo vratio u formu, imamo u stanu, tj iznad stana u kojem tata živi nasilnika koji pravi sistematsko i diskretnu buku na svaki minut cele noći a potom spava do 3 popodne sutra dan i tako redom Na molbu dCE utišavrekao je da on može da radi šta hoće a da ja mogu da zovem… Учитај још »

Sanja Mikić
Sanja Mikić
1 година раније

Mitrovdanska 41 Voždovac

2
0
Would love your thoughts, please comment.x