Место великог српског страдања, Возућа под Озрен планином

Споменик настрадалим Србима у Возући и на Озрену 

СПАЉЕНО 30 СРПСКИХ СЕЛА, ПРОТЕРАНО 1.920 СРПСКИХ ПОРОДИЦА, УБИЈЕНО 459 БОРАЦА ВР СРПСКЕ И ЦИВИЛА

  • Масовно страдање Возућана трајало је од 10. до 24. септембра 1995. године услед офанзиве 23.000 муслиманских војника Другог и Трећег корпуса такозване Армије БиХ и одреда “Ел муџахедин”, те НАТО бомбардовања потпомогнутог њиховим јединицама за брза дејства, као и пакистанским контингентом међународних мировних снага

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је Срни да је Возућа у Зенуичкој регији, место великог страдања српског народа у Одбрамбено-отаџбинском рату.

– Наше становништво на том простору је страдало од муџахединских јединица посвећених Алаху, које су доведене са стране. Они су безочно сјекли главе и убијали сваког кога су стигли – рекао је Додик поводом обиљежавања 27 година од прогона Срба из Возуће, насеља у долини ријеке Криваје и са јужног дијела Озрена.

Додик је указао да је српска историја пуна страдања.

Литургија и парастос настрадалим српским војницима и цивилима у Возући код Завидовића (фото:Митрополија Дабробосанска)

– Возућа је место нашег великог страдања, патње и туге. Зато онима који су страдали треба да одамо почаст. Преживелим Србима са тог простора без обзира где се налазе, треба да будемо сапатници у њиховом сећању на родни крај и на бол који несумњиво у себи носе – рекао је Додик.

Масовно страдање Возућана трајало је од 10. до 24. септембра 1995. године услед офанзиве 23.000 муслиманских војника Другог и Трећег корпуса такозване Армије БиХ и одреда “Ел муџахедин”, те НАТО бомбардовања потпомогнутог њиховим јединицама за брза дејства, као и пакистанским контингентом међународних мировних снага.

Манастир Возућа у подножју Озрена

Тада је спаљено 30 српских села, протерано 1.920 српских породица са 7.680 чланова, убијено 459 бораца Војске Републике Српске и цивила, док се за већим бројем још трага.

Падом Возуће окончано је протеривање и етничко чишћење Срба са подручја зеничке регије, започето 1992. године.

Линк

http://fakti.rs/dodik/dodik-vozuca-je-mesto-velikog-srpskog-stradanja

…………………….

0 0 votes
Article Rating

Related posts

Добродушан неки човек, тај Тони Блер

Prenosimo

ДЕБАКЛ АМЕРИЧКЕ И ЕУ ПОЛИТИКЕ У УКРАЈИНИ

Prenosimo

Нови, амерички рајх

Prenosimo
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x